CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Fjorton stilla dagar i Brödåkra i första sommarmånaden.

.

Så kommer man iväg en gång till, till slut då är bäst att säga. I höstas efter min hjärtoperation trodde jag att det var slut med resor för min del, möjligtvis kortare resor till vårt torp i norra Uppland. Men nu känner jag mig ganska ok igen men styrkan och flåset får jag nog aldrig tillbaka. En hel del beror nog på att jag rökt sen femtonårsåldern alltså i över femtiofem år vilket naturligtvis satt sina spår. Jag slutade röka direkt efter min första smäll och det har hittills funkat bra. På bilden Gustav Rudbergs fina oljeskiss över Kyrkbacken på Ven.

.

Det kommer att bli en liten kortare tur den här gången. Men jag hoppas vi kommer över sundet för att besöka Copenhagen Photo Festival som vi gjort ett par gånger tidigare.

Massor av fotografi runt hela byen och så här ser det ut med gallerier m.m runt city. Vi får se hur det blir för som vanligt är ingenting bestämt.

.

Bestämt är i alla fall att jag skall vara med på Gnesta Planket senare i sommar. I år går det av stapeln  lördagen den 26 juli.

.

Hade gott!

/Bernt

Postat 2014-05-30 17:25 | Läst 4825 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Vidgade vyer i panoramaformat...

Jag tänkte nu på försommaren och i sommaren försöka komma igång med lite storformat, lite annorlunda fotografering jämfört med de dagboksbilder för bloggen och fejjan jag tar mest nuförtiden med min lilla LX3:a.

På 80-talet arbetade jag med svensk konsthandlare som var bosatt i USA, åt honom gjorde jag bla inbjudningar, utställningskataloger, konstmappar m.m. under en tioårsperiod. Det var genom honom jag beställde bla min Cambo Wide 4x5 som redan då kostade en förmögenhet. Cambo Widen är i sin konstruktion en väldigt enkel storformatskamera. I princip är det bara ett objektiv med fokuseringssnäcka som är monterat på en fyrkantig objektivplatta som är ansluten till en mattskiva. Till kameran har jag två objektiv, en Super Angulon 47 mm 1:5,6 och en Super Angulon 65 mm 1:5,6 och båda med centerfilter.

Jag har också en bunt bladfilmskasetter plus två filmbakstycken för 120 film till kameran, ett för 6x9 och ett för 6x12 cm. Med centerfilter så kan man även köra 47 mm objektivet till 6x12 cm magasinet med hyggligt resultat och då har man en bildvinkel vid nedbländning på nära 120 grader. För enkelhetens skull kommer jag nog att fotografera med 120 film och 6x12 bakstycket.

På med de röd gröna 3 D glasögonen å Trevlig Helg!

/Bernt

Postat 2014-05-16 10:09 | Läst 6480 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Om jag hade pengar, jabba dabba diba diba diba diba diba dej.

I helgen tog jag bussen på gatan ner till city och Norrmalmstorg för att titta på lite fotokonst. The Photogallery hade där hyrt in sig i fyra dagar hos ett stort bilföretag för att visa som dom själv säger ”grym” fotokonst. The Photgallery är ett ”pop-up” galleri som dykt upp på lite olika platser där det finns köpare med tjocka plånböcker.

Hur var utställningen då? Några bilder där som jag skulle köpa och ha på min vägg hemma om jag hade pengar? Några enstaka godbitar fanns det såklart men verkade för mig vara skåpmat och bottenskrap av press och release bilder. Nu är det inget fel på press och release bilder men att kalla det för fotokonst..? De flesta bilderna var för mig alltså ganska ointressanta bilder av olika slag av olika kändisar inom mode, film och musikbranschen. För min del en kraftig besvikelse alltså och många av bilderna hade jag redan glömt när jag steg ut på gatan.

.

Senare på dagen på hemväg längs Drottninggatan till Vasastan igen kom jag att tänka på fotoskribenten Kurt Bergengrens välkända ord: ” Det som avgör om en bild håller kvar blicken och fastnar i minnet är och förblir: väsentligt innehåll har fått en skärpt form. Om en bild med enbart artistisk presentation är dålig så beror det kanske på formen är intressantare än motivet, men inte tillräckligt intressant för att räcka som motiv. Till svagheten hos en dokumentärbild hör kanske att formen är slapp, men kanske också för väloljad. Med slagkraftig komposition eller spirituell knorr tror en del fotografer att de kan dölja att deras kunskap är ringa eller känslan fattas”. Från en intervju 1985 i boken Fotografera är nödvändigt.

.

I slutändan...

Troligtvis så kommer jag inte att fotografera med film något mer så jag lurar därför på att göra mig av med mina Leica bitar. Som ni ser är det en M6 med en Summicron 50:a, och ni som har följt min blogg vet vem som har ägt den tidigare. Sen en Super Angulon 21 mm plus en Summicron 35:a. Super Angulonen har en liten skada på filtergängan och det är också en liten skada på sökarens frontlins. Annars fungerar allt.

Ut och slut!

/Bernt

Postat 2014-05-12 16:09 | Läst 5060 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Från Karlsson via Carlsson till Carlzon...

Det har varigt rörigt i mitt liv med stavningen av mitt efternamn. Karlsson som Skatteverket tycker att jag skall stava det har jag aldrig gjort och inte gjorde mina föräldrar det heller. På bilden nedan min fars (Göte Carlsson) märkliga namnteckning på en gammal köpehandling.

Carlsson hette jag alltså tills jag skaffade mig mitt första pass då det blev Carlzon. Någon gång i början på sextiotalet försökte jag ändra stavningen hos myndigheterna men fick avslag och av vilken orsak kommer jag inte ihåg. Sen har det liksom flutit på utan större problem och jag har inte brytt mig tills för en tid sedan när en av damerna på ICAs postutlämning till början inte ville lämna ut ett bokpaket. Så då skickade jag in via nätet en namnändring till Patent och Registreringsverket och blev samtidigt av med 1800 pistoler.

Häromdagen fick jag ett snyggt registreringsbevis med bekräftan att jag hädanefter får stava mitt namn Carlzon (vilket jag ifs gjort de senaste femtiofyra åren). Så nu har jag också bokat tid hos Polisen för att fixa ett nytt ID-kort och där är det såklart flera veckors väntetid. Det finns ca 550 Bernt Karlsson med lite olika stavningar i landet och ungefär 55 av dessa bor här i stan.

.

Mera Karlsson...

Ibland funderar jag på vem som tog hand om den resande Karlsson på taket. Mest eftersom jag bor i Vasastan och i närheten där Karlsson skapare Astrid Lindgren bodde. För att dukumentera Sverige åkte världens bästa Karlsson  under en runt bland medlemmar här på fotosidan. Hos mig var han i början av augusti 20o8 då vi tillsammans åkte ner till dotterns sommarställe utanför Nora och käkade kräftor.

.

Vad händer annars då?

Jag har även i år fått en inbjudan att vara med och visa lite bilder på Gnesta Planket och nu blir det för mig tredje året i rad jag deltar där. Gnesta Planket är en endagars fotoutställning i centrala Gnesta och lördagen 26:e juli går det av stapeln i år.  Det har tidigare varit deltagande fotografer från Tyskland i söder och Ö-vik i norr, från Karlstad i väster och Gotland i öster! Kända namn som Micke Berg, Sune Jonsson-stipendiat, Lars Epstein, DN-fotograf, John Artur Ekebert, de hemlösas fotograf, samt flera Christer Strömholms-elever har deltagit, samt många intressanta yngre fotografer! Frågan är om jag skall försöka hitta på något nytt?...eller för sista gången visa mina självporträtt!

.

Lite mer med fotoanknytning...

På facebook har det startat några grupper där man kan sälja och köpa fotoprylar och jag har gjort båda delarna. Just nu har jag ett antal saker till försäljning där. De två första objekten i nästan nytt skick.

Tilt och shift objektivet Canon FD New TS 35mm f/2.8 S.S.C. Kan lätt byggas om för EOS med EdMika adaptern.

Panoramakameran Panon Widelux 1500, swing-lens kamera för 120 film med bildvinkel på 150°.

Lite storformatsobjektiv som jag har liggande. 1. Linhof Summar-S 5.6/150 mm Schneider-Kreuznach. 2. Sinar Super-Angulon 1:8/65 mm Schneider-Kreuznach.  3. Technika Super-Angulon 1:8/75 mm Schneider-Kreuznach.

Alltså inte någonting direkt för digitalfotografer utan mer för oss lite lagom äldre analoga gubbar.  Är ni intresserade av något är det bara att du hör av dig här eller på fejjan.

.

Fikaboken!

Boken om Sergio Larrain, det bästa bokköpet på länge. En tung bok i många bemärkelser och flera har skrivit om Sergio Larrain och boken tidigare. Läs till exempel "Fotografier för bildtrötta"  Claes Gabrielson utmärkta text! Ingen billig bok direkt, men du får drygt två kilo bilder på 400 sidor! ...och en utmärkt inspirationskälla.

.

Bonusbild!

Bruce Gilden har ju varit i stan så nu är det blixt rakt på som gäller för gatufotograferna ett tag. Mitt  självporträtt den här gången är mera blixt rakt på in da house.

,

Det var allt!

/Bernt

Postat 2014-05-10 14:54 | Läst 4044 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Riksfotoutställning (RIFO) och konferens på Fotografiska i helgen.

RIFO 2014 arrangeras av tre fotoklubbar i Stockholm. Midsommargårdens FK, Stockholms FK och Enskede FK. Alla aktiviteter kommer att äga rum i Stockholm på Fotografiska på Stadgårdskajen intill Slussen. Vi kommer att hålla till i konferensdelen med ingång från byggnadens långsida ut mot Strömmen cirka 50 meter efter huvudentrén. Det kommer att finnas skyltar som visar vägen.

Ni kan läsa mer om Riksfotoutställningen 2014 här!

Från slutet på 50-talet och till mitten på 60-talet deltog i ett flertal RIFO tävlingar och utställningar både här hemma och i utlandet. På den tiden var jag medlem i Danderyds Fotoklubb och vi var ett gäng där som träffades ganska ofta och gick också tillsammans på utställningar. Vi fick tillgång till en lokal i källaren på Danderydsgården där vi byggde ett mörkrum och lokalen var så pass stor att vi kunde (med hjälp av ABF) bjuda in olika fotografer som höll kurser för oss.

Sista gången jag deltog i RIFO var 1966 samma år som jag på hösten började på Kursverksamhetens Fotoskola på söder i Stockholm då ett nytt fotoliv började för mig och fotoklubbverksamheten avtog så småningom. För några år sedan då jag röjde i källaren hitta jag ett 30 x 40 kuvert med negativen till de bilder som jag deltog med i RIFO 1966.

Från början var det 18 x 24 kopior som jag sedan avfotograferat i 30 x 40 på lithfilm i en stor reprokamera, jag jobbade då fortfarande som litograf på ett tryckeri. På dessa stora negativ gjorde jag sedan kontaktkopior.

För att kunna visa bilderna igen så gjorde jag en ny avfotografering, och den här gången med en digitalkamera. Här kommer bilderna!

.

Och en Stor bronsplakett fick jag i RIFO 1966 för de grafiska bilderna.

.

En annan spännande utställning den här helgen är The PhotoGallery hos Audi Forum  vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm. Under fyra dagar så kommer lokalerna att förvandlas till en fotohall.  Gå dit och titta eller köp.
8 maj - Söndag 11 maj, Öppet 10.00-18.00.

.

En del lite annat foto den här helgen hos Auktionsverket och hos Bukowskis.

.

Så det blir och knalla runt lite i helgen!

/Bernt

Postat 2014-05-09 15:25 | Läst 4743 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera