CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kortrapport # 4 från Brödåkra hösten 2012.

Som jag skrev i förra inlägget var det dags för lite kultur utombys i helgen, och efter samtal med Christers kompis Håkan i Ödåkra bestämde vi oss för att ta oss över sundet och besöka den stora utställningen om självporträtt på Louisiana nera i Humlebæk. Så vi möttes upp i Helsingborg och tog tillsammans Christers ferrari för vidare transport med färjan till kontinenten.

Christer kollar upp vad färjebutiken har att erbjuda.

.

På Louisianas stora höstutställning "Selvportræt" visas 150 konstverk från de senaste 100 åren av bland andra Andy Warhol, Emil Nolde, Picasso, Bonnard, Matisse, Francis Bacon och Frida Kahlo – men även av Nan Goldin, Marc Quinn, Sam Taylor-Wood, Elina Brotherus och Elke Krystufek.

Det blev inte så mycke bilder från själva utställningen eftersom vakterna var som vaktande hökar hela tiden. Några få smybilder blev det i alla fall. Flera av Andy Warhols verk visades, både stora på duk och små  polaroider.

En av mina självporträttsfavoriter Chuck Close fanns på plats med fem stora verk.

Detalj från ett av Chuck Close airbrushade självporträtt från 70-talet. Storleken syns bra till höger på bilden nedan.

Ett annat märkligt verk var Rudolf Stingels stora (335 x 457 cm) självporträtt målad i olja med små symmetriska korsstrykningar i olika gråtoner.

.

Efter ca enochenhalv timme blev det rökpaus i Louisianaparken där vi blev "vi var där" registrerade av en annan besökare.

Fikapaus blev det också såklart och lite kollande på displayer.

.

Innan vi avslutade vårt besök tog vi oss en stund i Louisianas butik. Många fina böcker om konstnärerna som var med på självporträttsutställningen. Men också ett helt bord med bara böcker om självporträtt och där fastnade jag så klart en bra stund.

Höll hårt i plånboken den här gången. Mitt bokkonto för i år är redan förbrukat för länge sedan. En liten bok om Chuck Close + utställningskatalogen slank med.

Som vanligt på Louisiana en mycket bra och givande utställning. Fast man kände sig naturligtvis lite tagen av att ha stirrat ett par timmar på andra konstnärers ansikten. Vi som håller på med självporträtt är ju inga muntergökar direkt. Hemresan gick sedan utan några problem och vi bunkrade det vi behövde på färjan tillbaka till Helsingborg.

(Både Christer och Håkans kameror har bidragit med bilder!)

.

.

.

/Bernt - just nu i Brödåkra.

Postat 2012-11-26 13:34 | Läst 11497 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kortrapport # 3 från Brödåkra hösten 2012.

Lite om det här med olika kameror på resa och hemma. Vad har jag då med mig just nu här nere i Brödåkra?

Självklart min LX3:a som alltid följer mig troget på dygnets alla timmar hemma i stan. Lite ”antik” nu i den digitala världen men den funkar bra för mig fortfarande. Mycket bra bildstabilisering underlättar en hel del. Bilden från ett "Rolls Roys" bröllop i Vasastan LX3 1/100 sek f/4 @ 200 ISO.

Sonys Nex 5N. Slår naturligtvis LX3:an med hästlängder när det gäller upplösning och tonomfång. Jag tar för det mesta både RAW+Jpeg och jag har i de flesta jobbat vidare direkt med Jpeg filerna som jag tycker blir ovanligt bra i Nex5:an. Känner mig fortfarande lite obekväm med hanterandet. Bilden Nex 5N 1/8 sek f/5 @ 1200 ISO.

”Stativkameran” skulle man kunna kalla min Canon 50D. Lite ”antik” den också men helt ok för mig och den ligger mest hemma nuförtiden. För bökig att ha med på ”stan” tycker jag men utmärkt på landet där man har gott om tid för stativfotografering och ofta då med min favoritglugg 10-20 mm.  Bilden Canon 50D 10-20 mm 1/250 sek f/11 @ 640 ISO. Kameran på uppsträckt stativ.

Men det är LX3:an som får arbeta mest när jag är på resa. Några då och då med de andra ljusmaskinerna blir det också såklart. Bilden: Sillunch med Hannibal och Christer i Brödåkraköket 2 augusti 2009. LX3 1/100 sek f/2,5 @ 200 ISO.

Kulturdrogning inför helgen då? Där funderar vi just nu Louisiana om det blir tid över annars blir det Dunkers i Helsingborg där dom bla har en stor Jan Lööf utställning som drar lite. På Louisiana är det en utställning med 150 självporträtt från 60 olika konstnärer som också lockar.

Det blev mest blaj idag för att ”texta” lite bilder.

Bernt – just nu i Brödåkra

Postat 2012-11-22 15:48 | Läst 10393 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kortrapport # 2 från Brödåkra hösten 2012.

Fortfarande grått och disigt här i Brödåkra och det vädret lockar en inte ut direkt. Senast skrev jag lite om mina självporträtt och min mapp med bilder som kan kallas självporträtt innehåller rätt många filer nu.  Förutom originalen blir det en hel del ytterligare filer vid efterarbetet såklart. För webben, för print och för boktryck. Inte konstigt att man så snabbt fyller sina hårddiskar. Bilden från förmiddagen. Bilden tagen med Nex5:an + lite jobb i Color Efex Pro.

När man sitter ensam ute på landsbyggden hinner man ju fundera och reflektera en del om tillvaron. Men också en hel del om vad man skall hitta på med sitt skapande/fotograferande. Något nytt projekt kanske? Lite har jag tänkt på att ta nattbilder i mitt närområde, alltså Vasastan. Och kanske arbeta med film och storformat. Fast tröskeln tillbaka till det analoga blir svårare och svårare att komma över nu när man är så bortskämd med det digitalas snabba flöde. Vi får se vad som händer... Bilden tagen hemmavid.

Jag har funderat lite över göra en ny gebortbok i lite större format. Ny och ny...jag tänker plocka saker från de böcker jag gjort plus en del nya bilder, lite av en"Carlzon Complete". Vi får se vad som händer här också...

.

Till slut...

Det nalkas ju Fotomässa i Stockholm i helgen och den kommer jag att missa i år. När det gäller prylmarknaden är det ingen större förlust men det brukar ju vara en hel del intressanta bildutställningar och det är ju alltid fint att se. Bilden från en tidigare mässa.

Bernt - just nu i Brödåkra.

Postat 2012-11-21 18:43 | Läst 8073 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Say Cheese!...och lite om varför jag har snöat in lite på självporträtt?

Disigt och riktigt innesittarväder här i Brödåkra i dag så då blev det slappning framför plattteven och lite bildarbete på laptopen.

Mina mest uppskattade bilder här på FS är nog mina självporträtt.  Hittade en text på nätet för en tid sedan som på ett bra sätt förklarar det här med varför en del av oss fastnat för just självporträtt.

”Self-portraits have been a method of self-exploration since humans first gazed at their own reflection in a pool of water. With the invention of the mirror came an even stronger fascination to capture one's likeness.

Self-portraits, we have found, can be carefully staged to show the audience only what the artist wishes to project, or deeply revealing, inadvertently displaying feelings of anguish and pain. Self-portraits have been used to test new techniques, make a signature mark, launch into self-study, remember the past, and as a way to release emotion. Whichever way artists choose to construct their images, they are each forced to study their own personas both physically and emotionally.

What do artist's find when they search the mirror? For some the self-portrait is cathartic experience, a letting go of pent-up emotions. For others, the process reveals new insights about themselves and their work. For all artists, the self-portrait is an exploration, an opportunity to see beyond the image in the mirror and begin to search into the soul”.

(Saxat från The Smithsonian’s National Portrait Gallery)

.

Nu är det ju inte så mycke ”say cheese”i mina självporträtt direkt utan mera "tänk på något jobbigt", men det kan vara bra att då och då få en åsikt från någon annan, så man kanske får en förklaring på vad man håller på med och hur ens tänk är..!?

.

Så här jobbade jag fram introbilden.

Originalfilen som synes är tagen med min (gamla) LX3:a som trots en del år på nacken fortfarande funkar fint för mina promenad/bloggbilder. Jag har också gjort flera printat i A3 med bra resultat. Fast min andra ”promenadkamera” NEX 5:an slår naturligtvis LX3:an med hästlängder vad gäller upplösning och bildkvalité. Men NEX:en är också större och lite bökigare att fotografera med tycker jag.

Efter beaebetning. Har här jag först gjort en konvertering till svartvit i ”silvern” som jag sedan lagt tillsamman med färgfilen. Anpassat styrkan så att den ger lite lagom knuff i bilden.

Ni som följt mig vet redan att jag gärna gör mina självporträtt lite hårt bearbetade och numera alltid med Silver Efex Pro. Syveränt program tycker jag dessutom med lite analog mörkrumskänsla.

.

Ett annat exempel med samma teknik!

.

.

För övrigt!

Jag har de två sista exemplaren liggande av min självporträttsbok ”AS I SEE MYSELF” om någon är intresserad. 420 svenska kronor + porto.

/Bernt - just nu i Brödåkra.

Postat 2012-11-20 23:42 | Läst 8605 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kortrapport # 1 från Brödåkra hösten 2012.

Så kom jag då igen iväg till Skåne och Brödåkra. Min Brödåkra kamrat Christer har varit uppe i stan för att träffa släckten och fira sin mor som fyllt 75. Cris hade redan förvarnat mig om sin Stockholmresa och frågat mig om jag ville haka på ner när han skulle dra hem igen. Och det var inga större problem för mig att tacka ja till det erbjudandet.

 

I går traskade jag då iväg från Dalagatan ner till Karlberg station för att ta pendeln ner till Södertälje Hamn där Christer och hans flickvän Somjit skulle plocka upp mig. Och efter lite hälsande och en cigg plus att jag fick en pilsner styrde vi kosan mot Skåne.

Resan gick sedan smärtfritt,några rök och behovspauser gjorde vi på vägen. Här just innan Linnköping där Christer fyller på lite godis för kylaren.

I etthundratjugo blås passerade vi  Brahehus strax efter 17:00. Innan Brödåkra åkte vi ner till Landskrona för att lämna av Somjit vid hennes bostad. På kvällen blev det så klart lite fest med diverse pratvänliga tillbehör.  Lite lagom lullig kastade jag mig i bingen vid tolvtiden.

.

Så här såg det ut tvärs över gatan när jag slog upp korkgluggarna i förmiddags. Inte så mycke sikt direkt. Hörde sedan av Christer där han då berättade att det varit blixthalka och jättedimma på morgonen han drog iväg till jobbet och att det varit en hel del krockar längs vägarna.

.

Annars då…

Christer har lättat lite på plånboken och haft hantverkare hemma och totalrenoverat duschrummet på nedervåningen. Snyggt helkaklat med ny toa och duschskåp, så det blev traditionsenligt ett nytt toa-självporträtt där den här resan också. Och det kanske blir fler…

.

/Bernt

 

Postat 2012-11-19 14:47 | Läst 6030 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa