CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Före och efter...

 

När jag gör den här typen av bilder i Photoshoppen så är det två program som är viktiga för mig och det är LucisArt och Neat Image. Det finns säkert andra liknande program, men det här är dom jag arbetar med.
LucisArt tycker jag som illustratör är ett häftigt program där man kan göra bilder som påminner rätt mycket om airbrushillustrationer. Men det är också ganska knepigt att arbeta med och det tar rätt lång tid innan man hittar rätt bland reglagen.

Det blir ganska lätt brusigt och konstiga arteffekter om man tar i för mycket, så jag bygger upp effekten lite försiktigt i flera steg och brusreducera också mellan varje steg. Det krävs också en hel del efterarbete och finjusteringar då olika delar av bilderna ofta kräver lite olika behandling.

 

Fem saker som  jag ibland saknar i dessa digitala kameratider. 

1. Manuell filmframmatning. Det var det som på den tiden skiljde en riktigt bra kamera från en dålig. Bäst var Nikon. 

2. En pålitlig handhållen exponeringsmätare som man kunde lita på i alla väder och som man nästan byggde upp personligt förhållande med. 

3. Färgfilter för svartvit fotografering. Gul, orange, röd, blå och gröna som man kunde kontrollera kontrasten med vid fotograferingen. 

4. Trådutlösare. Med vilka man sakta kunde smyga av slutaren. 

5. Film - sist men inte minst. Doften av en ny färsk film när man bröt förpackningen, full av utmaningar och möjligheter. 

 

Hade bäst!

Bernt

Postat 2008-04-17 17:53 | Läst 6404 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Here I Come Again...

 

 Några kommer väl att kasta upp och andra kanske klappa händerna. Men här kommer ett nytt självporträtt den här gången tillsammans med min gamla Minox.
Min Minox 35GT är från 1981 och fyller alltså tjugosju i år. Fram till 1996 fungerade den som min dagbokskamera, sen skaffade jag mig en Canon IXUS (aps) som fickkamera och den tjänstgjorde fram till den hösten 2003 då jag köpte min G5:a som jag fortfarande använder.
Jag har ca fyrtiofem självporträtt här på fs och det är nog rekord tror jag. Sen agerar jag som modell på några av mina bilder också som inte är självporträtt direkt.
Större bild att titta på här !

 

 

 

 

 

 

 

Skåneland



Helsingborg. Kajpromenaden med Dunkers kulturhus och Kark X Gustavs gata.
Båda stående fembilders panoraman Canon 350D 18-55 mm @ 18 mm.
Större bilder att titta på här !
 

Trevlig lillördag !

//Bernt 

Postat 2008-04-16 19:15 | Läst 6617 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Franska kort och nakna kvinnor

Franska kort
Igår höll jag fingrarna varma med en färgläggning av en gammal bild igen. Efter ett antal försök nu börjar jag hitta rätt tycker jag. Jag har arbetat med bilden i CMYK-läge och gjort den huvudsakliga färgläggningen med kurvjusteringar och maskning  plus lite efterarbete i RGB med dodge and burning. Större bild finns att se här !

En av de mest kända fotograferna när det gäller "Franska kort" var Jean Agélou (1878-1921), signaturen JA som verkade i Paris. Han producerade 10.000-tals bilder som spreds över hela världen. Och en av hans mest kända modeller hette Miss Fernande , hon satt även modell för konstnären Modigliani på flera av hans berömda tavlor.

 

Nakna kvinnor
När jag var en liten grabb på i början på femtiotalet och skulle klippa håret fick man följa med farsan till herrfrisören/rakstugan. Det var vanligt på herrfrisörsalonger på den tiden att det fanns diverse tidningar med nakna kvinnor, det var tidningar med mycket oskyldiga bilder av naturisttyp, alltså nakna kvinnor som solade sig på berghällar och liknande. Och det var där man för första gången kom i kontakt med bilder på dessa välväxta avklädda kvinnor. Cocktail var en sådan tidning.
När man sen blev lite äldre en så där tolv-tretton år var det tidningar av typ Pin-Up, Top Hat, Piff och Kavalkad som var intressanta. Även dessa var med dagens mått ganska eller mycket oskyldiga. Jag kommer ihåg att mjukporrförläggaren H-son hade ett skyltfönster på Upplandsgatan dit vi grabbar drog oss ibland för att bli lite upphetsade när vi var i stan. Ibland hände det att någon kom över en tidning från någon farsa eller storebror som vi läste med spänning i vår koja medans vi tjuvrökte.

Några år senare fick man ju möjligheten att träffa och se dessa mystiska "varelser" i verkligheten...

 

 

 

 

 

Skåne är på G! Det här är min vän Chris i Brödåkra, Skåne som håller på och planterar hallonbuskar. I slutet på den här månaden kommer jag att ta mig en tur ner till honom igen.

 

To next time..

//Bernt 

Postat 2008-04-15 17:24 | Läst 45480 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Jag fick en kommentar

 
hmm..
du postar ofta självporträtt..
i början var det snyggt men nu är det lite tjatigt...samma sak med Lucisart....det känns för enkelt nu foto o sen lite filter.... Vi har sett dig och Lucisart effekten nu...tycker du kan bli mer kreativ...visa vad du kan o går för...

 

Foto: Chris Smedberg


...helt klart att det är dax att ta sig i kragen och rycka upp sig lite då!

//Bernt

Postat 2008-04-15 08:24 | Läst 6208 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Studiofotografering

Ja, studio och studio. Man tager vad man haver...
Canon 350D
Sigma 17-70 mm f/2.8
Canon Speedlight 430EX
Radiosändare från Kaffebrus
Hemmagjord suftbox
SLIK släde
Stativ för kamera och blixt
Fondpapper 50 x 70 cm



Anagllyphsfotografering. När man skall gör en 3D anaglyphsbild måste man ta två bilder med förskjutning i sidled. En bild för vänster öga och en för höger öga. Förskjutning för för t.e.x vyer är som avståndet mellan ögonen, vid närbilder kan det handla om bara bara nån centimeter.

Har man då tur att ha en SLIK släde kan man förskjuta kameran i den i stället för att flytta stativet.



På den här bilden hade jag Sigman på 17 mm och skärpan ställd på lokets bakdel, 2 sek exponering med f/22.0 och blixt. Här kan man se förskjutningen mellan  vänster och högerbilden
Sen börjar pysslandet om man vill göra det manuellt i Photoshoppen. Det finns också program att hämta på nätet som kan göra det med automatik, mest PC program.

Om ni är intresserade så finns det på den här sidan en bra steg för steg tutorial!



Den färdiga bilden, finns att se större här ! Ni måste leta fram några röd-gröna 3D glasögen för att se effekten, men om ni har ett rött och grönt filter så går det också bra.

Några andra anaglyphser jag gjort:
3D Anaglyphs I      

3D Anaglyphs II     

3D Anaglyphs III

 

En Skånebild igen, här står jag på en flygbild över Helsingborg. Det var en stor utställning med flygbilder på torget vid Dunkers kulturhus sist jag var där.

 

To next time...

Bernt


  

Postat 2008-04-13 14:38 | Läst 13648 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa