CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kortrapport från Brödåkra..9

Tisdag 13 maj

Turistade hela dagen i Henkeland. Vandrade på gatorna från söder till norr och tillbaka i denna försommargemytliga stad.

 

Satt några timmar nere vid vattnet efter Kajpromenaden vid Dunkers och läste DN för första gången på flera veckor, jag blir mer och mer besviken på den numera mer och mer oseriösa tidning. Dessutom numera också alldeles för "alliansvänlig" för min smakriktning. Ölen på Hamnpaviljongen smakade däremot bra.

Chris plockade upp mig vid 18-tiden för återfärd till Brödåkra.

 

Onsdag 14 maj

Mitt besök hos Chris i Brödåkra börjar närma sig slutet för den här gången, på söndag eftermiddag åks det mot Stockholm igen. Hemma väntar planeringen för resan till stugan i Härjedalsfjällen, den 16 juni bär det iväg upp för 5-6 veckor på Viksjövallen i Ljungdalen.

 

 

...back soon!

Bernt

Postat 2008-05-14 15:08 | Läst 5634 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kortrapport från Brödåkra..8

Lördag 10 maj

 

På lördagseftermiddagen tog Chris och jag en biltur på Bjärehalvön. Tyvärr kanske lite för fint väder (för min smak) för seriös fotografering. Först åkte vi upp mot Ängelholm sen mot Västra Karup/Torekovhållet. Allt är hemskt vackert, böljande gröna kullar och dalar i försommargrönska.

I en gårdshandel vi for förbi införskaffades en varmrökt ungtupp som vi åt på stranden nere vid Kattvik på östra sidan av Bjärehalvön.

Ett ställe hade vi siktat in oss på att besöka och det var Norrvikens Trädgårdar i närheten av Båstad. Blommor och växter kan man utan att överdriva säga är en av min kamrat Chris stora intressen, så där får man bara hänga på. Lite väl tidigt på året att besöka trädgårdarna kanske, säsongen för dom börjar först i slutet på maj. Men vi tog en runda på ca enochenhalv timma i det varma maj-vädret.

Norrvikens Trädgårdars skapare Rudolf Abelin arbetade i närmare femton år med att anlägga de olika trädgårdarna som krävde mycket stora arbetsinsatser. 1922 bestod odlingarna av omkring 5000 fruktträd av 200 olika sorters påron-och äppleträd samt en betydande del hasselnöttsodling.

Mer att läsa om Norrvikens Trädgårdar här!

Dagen avslutades med ishockey VM. Sverige var bäst men Ryssarna vann.

 

Söndag 11 maj

Idag har jag varit fullständigt onyttig och bara softat omkring. Läste lite i senaste utgåvan av Kamera & Bild om vad som är en bra bild. Om man nu skall utala sig i den frågan så tycker jag att bilder funkar när man får betraktaren att stanna upp ett ögonblick och har man tur kanske han stannar 15-20 sekunder, men det finns också bilder som kommer som ett knytnävsslag i magen och gör så att man kommer ihåg dom resten av livet.

På det som blev kvar av gårdagens rökta ungtupp köpt hos Kärra Gårdsslakteri o Rökeri gjorde "kocken" Chris idag en makalös sallad med kall ananas-sås efter recept från gårdshandlaren.

Orkade bara se första perioden av Tre Kronors match, men det gick ju bra utan mig.

Måndag 12 maj

Fick svar från Kurt Karlsson i Canada om de bilder jag tagit och skickat över till honom tidigare.

Han var här i Brödåkra 1945 och hälsade på sin farmor och farfar. Han var då 4 år men har tydligen starka minnen härifrån.

Dear Bernt,

Thank you very much for the photographs that I recieved  from you . I was very surprised and extremely happy to see them. They brought back many memories from my childhood. I am very happy to have them.

I also saw your web-site with photos . I am going to show this to all of my friends here in Canada.

I hope you have a wonderful summer with your cameras. If I can help you with anything , please let me know.


Best Regards,

Kurt Karlsson 1-16 West Street South

Orillia Ont. Canada L3V 5G3

 

I morgon tänker jag göra en heldag i Helsingborg.

Hade bäst

Bernt

 

Postat 2008-05-12 16:09 | Läst 6090 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kortrapport från Brödåkra..7

Igår var jag med min kamrat Chris på hans arbete. Chris är "trucker" på Arnes Blommor i Påarp och levererar blommor och växter till både små och stora blomsterhandlare runt Helsingborgstrakten från Ängelholm till Landskrona. Uppe i ottan var vi den här dagen (06.45) eftersom Chris hade tid hos sin tändläkere inne i Helsingborg 08.15.

Chris arbetar mellan 09.30 och ca 18-19.00. Det blev 4-5 lastningar till ca 15 olika leveransställen blev det den här onsdagen som normalt är den lugnaste dagen i veckan. Det blir mycket snack om ditten och datten under 8 timmar, politik, samhälle, världsläge, konst och fotografi m.m. Mycket trevligt med andra ord. Vi var hemma lagom till VM ishockeyn började.

Några snapshot från gårdagen:

I den här solstolen har jag suttit ett antal timmar idag, det var aldeles för varmt för mig att sitta direkt i solen. Pallar max en halvtimma eller så. Jag hade två böcker med mig ut Scott Kelbys om Lightroom plus Dan Browns ( Da Vinci-Koden) Gåtornas Palats. Browns bok passade bäst i solen och värmen med pipan och en kall whiskey.

Våren försvann in i försommaren på en vecka ( det känns i alla fall så just nu).

...to next time!

Bernt

Postat 2008-05-08 18:38 | Läst 5732 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kortrapport från Brödåkra..6

 

Idag har det varit tvagardag. Fullt fart i vedpannan för att få varmvatten. Kameran kom nästan med in i duschen. Större bild här!
Vad annars...jag har äntligen fått tid att börja läsa lite i Micke Bergs nya bok "Historien om...". Eftersom den bara finns digitalt ännu blir det att läsa på skärmen, det tycker jag är lite pest.
Inte så många bilder från Micke den här gången men desto kraftfullare text...jag fortsätter och läsa.

Ett tidigare "våtrums-porträtt" från Brödåkra.

De stilla dagarna i Brödåkra flyter på...
Bernt

Postat 2008-05-06 16:50 | Läst 5685 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kortrapport från brödåkra..5

Fredag 2 maj

Den här fredagsförmiddagen kändes som en söndagsförmiddag. Huset blev plötsligt helt tyst och tomt efter att det varit fullt ös hela veckan.Chris drog till jobbet vid niotiden. Hannibal har åkt hem till Högdalen, Marie och Gustav skall krossa kontinenten för att så småningom landa i Kalmar.

Lördag 3 maj

Åkte över till Helsingör som planerat. Öl och annat dryckjom anförskaffades, därefter avfärd mot Humlebaeck och Lousiana.

Cezanne & Giacometti tillsammans låter ju spännande. Och det var det också, Lousianas utställningar är för det mesta mycket väl genomförda. Bra historik om båda konstnärerna, många skisser (som jag tycker kan vara väl så spännande som slutresultatet). Många kända verk som man bara sett tidigare i tryck eller på nätet. Men också en hel del nya upplevelser som Giacomettis porträttmåleri.

En nitisk vakt högg mig direkt och påpekade fotoförbudet när vi var på väg in i utställningen ( jag lyckades fånga honom på en suddig bild ) och han hade span på mig sedan genom flera rum. Jag lyckades smyga iväg två höftskott när han försvann.

Lite blandade bilder från Lousiana...

Dagen avslutades hos Chris bekanta Lisa och Frank i Tågarp, som bjöd på en delikat middag. Lisa är lärare på Fridhems Folkhögskola och Frank är musiker.

Söndag 4 maj

Jag var helt onyttig hela dagen, satt bla ute på en stol i det fina vädret och gjorde Chris sällskap när han arbetade på tomten och trädgården. Läste också en hel del om Cezanne (1839-1906) och Giacometti (1901-1966) på dansk, om deras konst leverne och historia. Båda var mycket speciella och levde mycket tillbakadraget. Cezanne var ekonomiskt oberoende tack vare sin rika far men blev erkänd först några år efter sin död. Idag säljs hans tavlor för 50-60 milj dollar. Giacometti blev erkänd och uppskattad redan under 50-talet och kunde leva väl på konst.Vad som inte är så känt är alla de fina porträttmålningar han gjorde på slutet av sin karriär.

Senare mot kvällen hockey på TV, Ryssland - Tjeckien. Bra match, där ryssarna var något starkare.

Vädret är kanon, men kanske inte för foto direkt.

Bernt

Postat 2008-05-05 14:46 | Läst 6402 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera