CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Bildarbetet med Affes hörna 2 på Slussen i Adobes nya Camera Raw 5.2

Det händer rätt ofta att jag får förfrågningar om hur jag behandlar mina bilder.
Det är faktiskt rätt olika  beroende på vilket motiv det är. Jag försöker i de flesta fall i min bildbehandling bygga upp en stämmning/känsla, ibland med färgerna och ljuset och ibland med det grafiska uttrycket.

Så här kan det till exempel gå till:



Originabild.l Panasonic LX3  f/2 1/15 sek ISO 200 RAW



Första behandling i nya ACR:en. Här har jag dragit upp Vibrance till 100 % och Saturation med 10 % plus en S-kurva för att förstärka det varma och kalla ljuset.



Sen har jag arbetat vidare med den nya Graduated toningen i nya ACR:en och förstärkt det kalla ljuset som kommer in från höger plus det varma uppe till vänster. Därefter har jag jobbat vidare punktvis med ljussättningen med Adjustment Brush och förstärkt med Brightness, Clarity och Color.



Finputsning i slutändan i Photoshopen med lite Kurvor, lite extra Dodge & Burning plus Selective Color korrigering. Skärpning med TLR innan uppladdning.

Den här typen av bildbehandlingen som jag gör klassas naturligtvis av många som manipulering. Men det är mitt sätt att göra bilder.
Större bild HÄR !


Bernt Carlzon
Bildmakare

Postat 2009-01-20 13:09 | Läst 6077 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Från 18 januari 1942 till 18 januari 2009

Den 18 januari när jag föddes för sextiosju år sedan var det runt tjugo grader kallt och rätt mycket snö här i Stockholmstrakten. Det var meningen att jag skulle födas på Danderyds sjukhus men eftersom det tillstötte lite komplikationer fick min mor åka in till Allmänna BB på Östermalm. Komplikationen var att jag ville komma ut med fötterna först vilket jag också gjorde efter ett antal timmar.
Om just det har haft någon större betydelse för hur mitt liv blivit det är svårt att säga, men jag vill naturligtvis gärna tro att det har haft en positiv påverkan.




Annars så började min sextiosjuårsdag som vanligt med att jag gjorde mina åtta koppar kaffe...alltså enligt bryggaren, för i mina stora koppar blir det fyra.
Jag bläddrade också lite i decembernumret av Kamera&Bild. Jag köper inte så många fototidningar numera eftersom de flesta mest innehåller tekniktester av kameror och objektiv och väldigt lite handlar om bild. Men troligen är det det som säljer numera. På fotomässan i höstas kunde man beställa en korttidsprenumeration på tre nummer av Kamera&Bild för femtio kronor och där ligger väl värdet ungefär tycker jag.

Vid halvtretiden dök mina barn och barnbarn upp för att gratta mig. Det var trevligt som vanligt och lite presenter fick jag också. Efter tårta, kakor och läsk försvann barnbarnen rätt snabbt in i vårt sovrum för att titta på tv. Det var nog roligare än att sitta och höra på vuxensnacket.




Samtalet runt bordet blev mycket varierande eftersom mina barn och deras hustru/man arbetar inom så olika yrkesområden som skolan, börsen, fångvården och byggmaterialbranschen.
Efter ett par timmar drog alla ut i Vasaparken för att barnbarnen skulle få möjlighet att åka skridskor en stund. Jag stannade inne och tog en whiskey extra och firade mig själv lite.

Dagen avslutades sedan med allmän pizzaätning.



Utanför mitt vardagsrumsfönster i januari 2008/januari 2009.


Hade gott!
/Bernt

Postat 2009-01-19 10:37 | Läst 4401 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Sextiosju..?



Om två dagar traskar man in på sitt sextiosjunde år.
Så på Söndag får jag besök av barn och barnbarn och även min svärfar Jocke (87). Jämfört med han så är man ju bara junior fortfarande.
Det är min fru som organiserar sådana här träffar, och alla våra födelsedagar firas vilket betyder att alla träffas rätt många gånger varje år. Och det är ju trevligt.
I vanliga fall brukar det vara en hel del gott att äta också när träffarna är hos oss. Lite enklare blir det den här gången eftersom min fru några dagar före jul drattade omkull på isbanan i Vasaparken och så illa att ena axeln hoppade ur led.
Sex timmar tog det på akuten innan dom var klara. Sen var hon på specialröntgen för en tid sedan för att kolla om allt stog rätt till, och det gjorde det inte så i veckan som kommer blir det operation. Vi får hoppas att det kommer att gå bra.
Bilden från en annan födelsedag i början på 70-talet.

Några andra fyrtiotvåor:
Graham Nash
Carol King
Lou Reed
John Cale
Aretha Franklin
Leon Russel
Taj Mahal
Paul McCartney
Brian Wilson
Mick Fleetwood
Isaac Hayes
Jimi Hendrix




Ett par andra "åldringar" ( som sett sina bästa dagar).




Trevlig Helg!
Bernt

Postat 2009-01-16 21:40 | Läst 4380 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Onsdagsmöte på kafé Puck igår

Jag kom till slut iväg till onsdagsklubben på kafé Puck igår. Lite försenad var jag men jag fick ändå ett vänligt mottagande.

Totalt var vi nio stycken denna gång. Det blev naturligtvis lite tekniksnack om olika objektivs förträfflighet, bildkrökningar, bländarlameller, skärpeplan m.m. Men samtalet flöt också iväg åt lite andra håll som t.e.x om bildstölder, internet, storformatskameror och svartvit konvertering.
Lite idéer kom också fram om att utveckla Slussenpolen till en ev utställning i framtiden och kanske t.o.m en bok. Andra kommer säkert att skriva/blogga om projektet, det är bara att hålla utkik...



På vägen hem tittade några av oss in till Gert på Svenska Kort en stund, Gert var på gott humör och därmed pratsam. Det blev lite snack om Porsche bilar, Topcon kameror, T-max vs Tri-X och en hel del annat.



Vid halv sju drog jag mig ner till Slussen för transport hem till Vasastan igen. På vägen hem smet jag in en snabb vända på Stadsbiblioteket, jag fick med mig två böcker hem.

En om fotografen Henry B. Goodwin "Goodwin, en hyllning" plus en om Christer Strömholm "In Memory of Himself", en samling av bilder på Christer tagna av andra fotografer. På ett uppslag var det två bilder från Fox Amphoux tagna 1987 av fotografen Peter de Ru, jag var där i samma gränd tjugo år tidigare (1967).

I går morse fick jag också årets oranga kuvert och uppgifterna i det var både plus och minus. Jag har fått en löneförhöjning på 378 kr/mån men samtidigt har mina ppm fonder gått 36 % back.

PS! I Bengans blogg finns det fler bilder från onsdagsträffen.

 

Det var allt just nu!

/Bernt 

Postat 2009-01-15 18:12 | Läst 5405 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Skall försöka dra mig lite söderut i morgon...

.Om ingenting kommer och rör till min dag i morgon skall jag försöka ta mig upp till Hornsgatan och Puck för att träffa "grabbarna" i onsdagsklubben.

Det var regn när jag passerade slussen på väg till Puck sista onsdagen före jul.



Bengt lyssnar och Micke håller på och spolar tillbaka filmen i en av sina gamla loppiskameror. Bengan försöker digitaldogmaplåta med sin G10:a i smyg.

 



Fick just reda på att vi skall vara hundvakt i morgon, men några timmar kan jag säkert dra iväg. Min fru med Mino i Vasaparken.

/Bernt

Postat 2009-01-14 00:22 | Läst 3815 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera