CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Lite om mina tidigare kamerakamrater plus lite om Puck och Gert på Svenska kort...

Jag fick min första kamera en Agfa Silette som examenspresent av mina föräldrar 1957, jag var då femton år. Men det tog naturligtvis en hel del år innan jag fattade vad foto handlade om.
På det tryckeri jag började arbeta på samma år lärde jag känna en kille som var ivrig amatörfotograf och vi började efter en tid göra fotopromenader tillsammans. Han hade också ett mörkrum hemma i sin villa och det var där jag gjorde mina första stapplande steg i svartvitkopieringens fantastiska värld.
Efter cirka ett halvår skaffade jag mig min första förstoringsapparat och inredde ett mörkrum i källaren hemma hos mina föräldrar.

När jag var arton år gick jag med i en fotoklubb i Danderyd där jag bodde då. Klubben råkade ha årsmöte första gången jag kom dit och dom hade då bjudit in fotografen Sune Jonsson som bildvisare. Jag kommer ihåg att han berättade om sin bok Byn med det blå huset och om människorna på bilderna och om det norrländska landskapet det var väl först då jag förstog vad man kunde göra med sin kamera.
Det här var nittonhundrasextio och jag hade skaffat mig en Edixa Reflex.



Efter Edixan blev det Asahi Pentax under ett antal år som bla syns på den här bilden.

Nittonhundrasextiotvå träffade jag Christer Strömholm för första gången på en ABF-föreläsning och ytterligare några år senare bjöd vi in honom till fotoklubben som kurslärare under en höst. Året efter slutade jag mitt fasta arbete som litograf/skannerförare och började på Fotoskolan (1965). Då var jag tjugotre år och hade skaffat mig min första Leica, en M2:a med 35, 50 och 90 mm Summicroner.




Ytterligare några år senare (1968) skaffade jag tillsammans med en tjej som gick på Beckmans en tecknar/fotostudio på Luntmakargatan 78 här i stan och  kameraväskan hade då fyllts på med en komplett Hasselbladsutrustning.
Jag hade sedan de under åren uppdaterade Leica och Hasselbladarna kvar till mitten på nittiotalet då jag sålde allt när jag köpte den lägenhet som jag nu bor i här i Vasastan.

Åsså lite om Puck...
Som vanligt trevligt att träffa likasinnade på Puck över en fika. Fast det är ju om man skall vara ärlig en liten övervikt av Dogma och gatufotografer, men det får man stå ut med.



Många kameror i luften och på bordet även den här gången.



Jag hade tagit med mig ett par fotoböcker. Men dom föll inte i dom närvarande (Dogma) fotograferna på läppen direkt i varje fall inte Bengan som sa att han var mera åt Jerry Lee Lewis hållet.  Avedon och Penn böckerna som jag hade med mig är väl lite mera åt Miles Davis hållet om man nu skall jämföra fotografer med musiker.

Eftermiddagen avslutades traditionsenligt hos Gert på Svenska Kort som visade lite bilder från det nya Porsche museumet i Stuttgart som han besökt på invigningen. Sen försökte han sälja på Bengan en Canon 50 mm 1.4 med Leicafattning också, men det blev ingen affär.

Sen talade Gert sig naturligtvis varm för sina Richokameror en stund som vanligt.



Jag smet in i Stadsbiblioteket på hemvägen och fick med mig några böcker hem.



Så i morse hade jag Sune Jonssons bok "Album" till kaffet.

Dokumentärfotografin är en konstform, som beskriver omvärlden utifrån en personlig vision, som grundar sig på djup kunskap och stark inlevelse. Man kan t.o.m hävda, att kunskap måste vara basen för all dokumentärfotografisk metodik. - Sune Jonsson 1978.

 

/Bernt

 

 

Postat 2009-02-12 15:23 | Läst 5861 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Första bilden på vår nya (kommande) familjemedlem plus lite om min mormor.

För ett tag sedan fick vi besök av vår son och sonhustru och vi fick då se de första bilderna på vår kommande nya familjemedlem. Vi fick också reda på att det kommer att bli en pojke.
Han var under ultraljudsundersökningen som skett en timma tidigare varit väldigt livlig så det hade varit svårt att få några riktigt bra bilder. Men det får jag kanske möjlighet att rätta till om ca fem månader.

Jocke och Madde, stolta blivande föräldrar.

 

Gamla Lundagatan 13 på Södermalm.

När sådana här omvälvande händelser sker i ens liv börjar man med automatik tänka på sin egen bakrund och historia.
Jag har en tavla här hemma på den kåk där min mormor Elvira Johansson föddes och växte upp. Kåken låg på Gamla Lundagatan 13 på Södermalm här i Stockholm.
De flesta gamla kåkar på Gamla Lundagatan är ju rivna för länge sedan men jag har hittat lite gamla bilder på nätet med information också om några gatunummer. Var just nummer 13 låg har jag bara uppskattat.



Gamla Lundagatan österut uppifrån kullen 1906.



Gamla Lundagatan västerut nerifrån 1898.



Karta Gamla Lundagatan från 1908.

Området kring Gamla Lundagatan finns bla beskrivet i författaren Irja Browallius roman - Ljuva barndomstid. Browallius som också bodde i området ger där levande verklighetsskildringar från 1800-talets slut och 1900-talets första årtionden.
Browallius beskriver i romanen ett stycke fattigsöder bortom all ära och redlighet, halvt idyll halvt förfall. Längs den knaggligt stigande gatan, som egentligen bara är en backe med gräs och maskrosor mellan bergknallarna, ligger de små rödmålade husen med sina vildvuxna trädgårdar bakom höga plank. Här bodde enkelt folk från fabrikerna, krokiga gummor och orkeslösa gubbar, de flesta vinddrivna existenser med ett trasigt förflutet men med livslögnen i behåll. Romanens figurer är tecknade efter verkligheten. Där finns »ogifta Bergkvist«, en försupen före detta lärarinna som går och säljer skrumpna äpplen på kaféerna, »lilla Öhman« som övergetts av sin karl och ensam får sörja för sin flicka, »fröken Bock«, som uppvaktas av ett gammalt hjon från arbetsinrättningen och många andra. Trots allt elände finns det också förnöjsamhet. På sommarkvällarna spelas det kort vid planken, och i gränderna kan höras tonerna från ett handklaver.

 

Några bilder på de kåkar som fortfarande finns kvar på norrsidan av Gamla Lundagatan upp mot Skinnarviksberget.



 

Klipp från en Micke Berg blogg:

"Jag märker att jag har gjort mitt inom fotografin. Att jag nog inte blir bättre än så här. Jag kan se andra fotografer i min ålder. De har också kommit till vägs ände. Det är skitbra, men vi har redan tagit våra bilder. Visst, vi kan fortsätta vara bra, men varför? Varför inte njuta av livet, eller skaffa sig en annan inriktning?

Just idag är jag beredd att hålla med Micke B.

/Bernt

Postat 2009-02-10 18:09 | Läst 6303 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Man kan bara fotografera bra det man känner bra till, annars blir det i varierande grad lögner eller förbiseenden.

Några av er kanske har sett att jag kommer att visa några av mina (otroliga?) självporträtt i det kommande numret av Fotosidan Magasin tillsammans med en kort intervju. Dom fick åtta bilder av mig att välja ibland och det blir spännande att se vilka dom valt att publicera. Ni som brukar vara inne och titta på mina bilder i mitt galleri kommer naturligtvis att känna igen dom. Sen om dom är "otroliga" det är kanske att ta i lite.



Snart kommer mitt ansikte alltså att spridas över landet i 17.000 exemplar så jag har bestämt mig för att ta det lite lugnt med att publicera nya självporträtt ett tag framöver.
Det här som jag tog häromdagen med min LX3:a blir alltså det sista på ett tag. Det mesta (mörkrums)arbetet har jag gjort i nya ACR:en och med justeringspenseln. Arbetet med justeringspenseln påminner rätt mycket om det man tidigare gjorde i det analoga mörkrummet, alltså pjattning och efterbelysning.
Lite kurvjustering i PS efter renderingen från ACR:en plus skärpning med TLR. Lilla bilden obehandlad direkt från kortet, bara konverterad till svartvitt.



Lite tekniksnack...

LX3- Behind the scenes. Intervju med Sugaru Takematsu och  Tomoaki Tsutsumi om LX3 projektet.
Hur den utvecklades och varför. Här kan ni läsa Panasonic.net.



PS. Rubriken i dagens inlägg har jag inte kommit på själv utan snott från Ivar Lo-Johansson.

/Bernt 

Postat 2009-02-08 12:47 | Läst 5329 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

LX3 Black and White Dynamic mode plus en misslyckad kioskbildsfotografering

Jag har inte deltagit i någon fototävling sedan början på 60-talet då jag var medlem i Danderyds Fotoklubb.
Nu har jag i alla fall skickat in två bilder till LX3-fototävlingen för Black and White Dynamic mode bilder bilder som jag berättade om i mitt förra inlägg. Mest för att jag tycker att killen som gör bloggen lx3-photography.com gör ett bra jobb och behöver uppmuntras. Sen att min andra bild blev ett självporträtt förvånar kanske ingen.

Panasonic LX3 1/10 sek f/2.5 ISO 200 Black&White Dynamic. Större BILD!

 

 

 



Häromdagen traskade jag iväg ut på stan för att ta ytterligare en bild i mitt lilla fotoprojekt på kiosker i Vasastan. Nu var det dax för kultstället Günters Korv på Karlbergsvägen.
Det han bli ganska mörkt innan jag kom fram och dessutom stog det flera bilar parkerade framför kiosken vilket gjorde att jag var tvungen att sträcka mig över motorhuven på en ut av dom för att få en bra vinkel.
I samma sekund som jag skulle ta första testbilden för att kolla exponeringen släcktes huvudbelysningen i kiosken ner...shit! Det var bara att ge sig iväg hemmåt igen. Men jag skall snart göra ett nytt försök (och då också få med hela kiosken)...


Stay tuned!
Bernt

Postat 2009-02-03 17:30 | Läst 7359 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Black and white are the colors of photography.

 


Black and White rules!...i varje fall ibland.

Bloggen lx3-photography.com har utlyst en liten fototävling för oss lx3 fans.

Just nu är vi 67 st registrerade ägare här på fs.


Det är svartvitt som gäller för bilderna till den här tävlingen och dom skall vara tagna med Black & White Dynamic mode inställningen på kameran.  All information om tävlingen finns här !

 

 

 

 

 

 

 

Hade bäst!

Bernt

 

Postat 2009-02-01 14:01 | Läst 6616 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera