CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Lite mer om Hagalundsbilden i min förra blogg, bonusbilder plus en gripande film…

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Jag och en fotokamrat gjorde ett antal besök i kåkstaden Gamla Hagalund i Solna utanför Stockholm innan det revs i slutet på 1960-talet. Jag har tidigare i min blogg skrivit om att jag 1969 förlorade hela mitt negativ och bildarkiv, hur och varför har jag ingen lust att skriva om här eftersom det fortfarande gör mig förbannad på vissa personer. Ces't la Vie! Så det här är den enda bild jag har kvar i original från Gamla Hagalund.

 

 

Jag fick också den här Hagalundsbilden bilden publicerad i fotoläroboken ”Fotografi, bild och teknik” skriven av Rune Jonsson, Werner Noll och Jan Olsheden. Utgiven av Liber Läromedel 1980.

Så här skriver dom bla i förordet:

”Vi har gett den här boken titeln ”Fotografi, bild och teknik. Vi sätter alltså ”bild” främst eftersom bilden är slutresultatet, det som slutligen betyder något. Men utan teknik ingen bild. Vi anser det vara en övertro på den moderna kamerans möjligheter, att helt förlita sig till automatiken och tro att ”teknik betyder ingenting”.

--------------------------------------------------------

”Vår ambition har emellertid varit att ”Fotografi, bild och teknik” ska innehålla bra bilder. Vi har därför samlat bilder från de stora fotograferna runt om i världen och med deras hjälp illustrerat de olika problem vi behandlar i texten”.

 

 

Utan att skryta för mycket så  känndes det helt ok att få vara med då på ett hörn i boken och dansa med dom stora elefanterna en stund. Men skall man vara krass så var nog anledningen till att min bild kom med att jag personligen kände förlagets formgivare/redaktör som skrev så här om min bild:

”Att man kan få ”grafiska effekter” utan attanvända specialmaterial visar Bernt Carlzon med denna bild som också är typisk för mycket av 60-talets fotoklubbsfotografi. Genom lämpligt motivval, överframkallning av högkänslig film i kraftigt arbetande framkallning och kopiering på hårt papper kan man få både grafisk pregnans och accentuerad kornstruktur”.

 

 

Den här ”fotoklubbsbilden” tagen i Åkersbergatrakten och är från samma period som Hagalundsbilden. Leica/21mm/Tri-X/Rodinal, kopierad på Agfa Broira extra hårt.

 

 

Bonusbilder!

 

 

 

Malmö Centralstation 2008-09-24.

 

 

A Life Alone

 

Häromdagen hittade jag den här otroligt känsliga, snyggt fotograferade och mycket gripande multimedia filmen gjord av den duktige fotografen Maisie Crow . Blås upp den till fullskärm!

 

 

Det var allt!

/Bernt

 


 

 

 


Postat 2009-09-08 13:19 | Läst 5369 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Sjutton dagar utan inlägg i bloggen.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Ibland är det bra att ta en liten paus i bloggandet vilket jag gjort ett tag nu. Och vad har jag gjort då i stället? Mest ingenting av större värde faktiskt. Snurrat runt lite på stan, läst en del, kollat en hel del film (på TV). Fotograferingen har också tagit paus.

 

 

Förra sommaren när jag var i vår fjällstuga sträckläste jag Stieg Larssons milleniumserie som jag tyckte var mycket bra och jag var därför ganska sugen på att se hur dom klarat av filmatiseringen av den första boken. DVD:n skaffades därför för 99 kronor på Elgiganten (med norskt omslag).

Och vad tyckte jag då? Bra böcker blir sällan riktigt bra filmer tråkigt nog. Kanske har man för stora förväntningar. Jag förstår så klart att dom måste rensa rätt kraftigt när dom skriver filmmanus, och ibland också ändra lite i handlingen för att få flyt i filmen.

Lisbeth Salander karaktär tycker jag spelas utomordentligt bra av Noomi Rapace. Mikael Blomkvist karaktär som spelas av Mikael Nyqvist skiljer sig rätt mycket från boken och känns här lite för slapp. Men filmen är en hyggligt bra spännande historia speciellt andra halvan och på en skala 1-5 ger jag filmen en 3:a. Men jag väntar med spänning på de två andra filmerna som kommer senare höst.

 

Mina fem favoriter...

Ett antal fs-bloggare har börjat lägga upp sina fem favoriter. Så här kommer fem av mina, kanske inte mina bästa bilder utan bilder mer förknippade med olika tidsepoker, möten och minnen.

 

 

Gamla Hagalund utanför Stockholm.Tidigt 60-tal. Leica/50mm/Tri-X/Rodinal.

 

 

Essingeleden i början på 60-talet. Hasselblad/150mm/Tri-X/D-76.

 

 

Aila J. Mitten på 60-talet. Hasselblad/50 mm/Agfachrome.

 

 

Självporträtt, November 2006. Canono G5.

 

 

Affes hörna på Slussen från 2008. Canon 350/Sigma 10-20mm.

 

 

Vad annars...

 


Såg en gammal rulle med skådespelaren (?) Steven Seagal härom natten, mannen med det utrycksfulla ansiktet. Illustration: The Minority Blog.

 

 

 

 

”Det är genialt att vara sig själv” – Christer Strömholm.

 

 

Önskar alla en bra vecka!

/Bernt

Postat 2009-09-07 11:52 | Läst 6947 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4