CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kortrapport #15 från Brödåkra november 09

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

På eftermiddagen i går tittade Christers granne Ragnar in igen en stund. Jag passade då på och fråga hur hans Vest Pocket kameran hamnat hos honom. Ragnar kommer från en sjömansfamilj på västkusten. Hans far var också ute på de stora haven och på 40-talet när han var i USA köpte han Vest Pocket kameran. Troligen begagnad eftersom just den här modellen slutade tillverkas redan 1919. Den hamnade sedan hos Ragnars bror och därefter hos Ragnar. Nu har jag fått låna den ett tag och vissa möjliheter att få tag en eller två rullar 127-film har också öppnats. Blir det så, kommer det att testbilder här vad det lider.

 

Bonusbilder!


Bild från lördagens besök på Dunkers Kulturhus och där på teaterutställningen. Här tittar jag på George Cronas fina sirliga tuschteckningar av teaterfolk. Foto: Christer Smedberg.


Entréhallen på Dunkers Kulturhus. Inte direkt från kortet.

 

Riktigt ”fulvär” i Brödåkra i dag. Regn och rusk. November är en månad man lätt skulle kunna hoppa över.

Klick, klick, klickbart...från Brödåkra den 2 november 2009.

/Bernt

 

Postat 2009-11-02 13:35 | Läst 3190 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kortrapport #14 från Brödåkra november 09

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 


Henry Dunker himself (1870-1962) är alltid på plats.

Det blev alltså Dunkers i Helsingborg som fick besök av oss på lördagen. Och det som drog där var utställningen ”Dekadens – Sex, droger och moraliskt förfall”


Utställningens tyngsta del är den kända bildberättelsen från 1700-talets London : ”A Rake´s Progress” (Rucklarens väg) av William Hogarth. Den följer en ung arvtagares plötsliga rikedom, svek, spel, kvinnor, armod, svek igen, ny rikedom, droger, fängelse, dårhus och död. Hogart målade sin serie i olja och gjorde sedan gravyrer av målningarna för tryckning och spridning till en större publik.

Hogarts bildsvit är en berättelse som talar om ställningstaganden. Vilken väg i livet ska vi välja?  Den trygga trofasta eller den utmanande fräcka? Ibland den ena eller den andra men aldrig båda på en gång.


Det var nästan så att man skulle haft med sig en pannlampa för att få ledsyn när man vandrade runt bland Hogarts gravyrer i det helsvarta plastbeklädda rummen.


Konstnären David Hockney har gjort en bildserie i modern tappning där han inspirerats av Hogarts ”Rucklaren väg”. Hockneys bildserie visades i ett vitt helkaklat rum vilket gav dom en sarskild lyster.


Videoskulptur av Nathali Djurberg. Tre videofilmer fulla av humor, äckel, liv och död.


Tecknaren Gunnar Krantz visade sin dekadenstolkning i ruffa hårda tuschteckningar om Stureplanskulturens överklassmän, märkesprylar och dyr champagne.


Paula Regos tre stora målningar från 1999 om resonemangsäktenskapets följder är direkt inspirerade av Hogarts bildsvit ”Marriage à la mode” från drygt 200 år tidigare. Nedre bilden detalj av första tavlan.

...................................................................................................................


Vi tittade också in på en annan utställning ”Teaterns Väsen”, om Halsingborgs Stadsteaters rika historia.



Ett möte med teaterns värld, både bakom och framför kulisserna. Historia, Dräkter, masker, bilder, ljud, scenskisser, installationer m.m. Riktigt tung utställning om och varför vi behöver teater.

 


I entréhallen på Dunkers finns en monter som kallas ”Månadens föremål” Där visar olika personer, kända och okända med varierad bakgrund ett för dem alldeles speciellt föremål. Det verk som visas just nu är av konstnärinnan Ebba Matz, hon arbetar med installationer, skulptur, fotografi, ljus och konceptbaserad konst.



Det känns att det är senhöst nu. Några tappra kamrater som kurat ihop sig i ett Dunkershörn.

 


På hemvägen i blå timmen fick en Sibyllakiosk fick besök av oss. Jag tog en 200 grams hamburgare, Christer en lite mindre fiskvariant. Bilden har fått sig en genomkörning i Topaz Adjust, mest för att göra kioskägaren vykortsglad. Originalet nedan som jämförelse.


 

Klick, klick, klickbart...från Brödåkra den 1 november 2009.

/Bernt


 

Postat 2009-11-01 18:58 | Läst 5621 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera