CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Small or big toys for older gray boys.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Jag har ju fått lånat Affes lilla Samsung NX10 och har gjort en liten helt ovetenskaplig test med den jämfört med min Canon 50D.


Samsung NX10 och min Canon 50D.

Båda kamerorna nollställda. Canonen med en Sigma 20-70 mm, Samsungen med sitt kit objektiv 18-55 mm. Bilderna okorrigerade, tagna i RAW i full upplösning och på 400 ISO och med f/7.1. Eftersom jag inte har senaste PS så är Samsungbilden framkallad i Samsungs RAW programvara, Canonbilden i ACR:en.

Samsung X10


Canon 50D.

100 % crop. Samsungen hanterar bruset något bättre men är också lite mjukare. Canonen med Sigman har lite krispigare detaljåtergivning och som det verkar något större skärpedjup med samma bländare.


Som jämförelse har jag också tagit en bild med min lilla LX3:a, den kamera som jag just nu tar mina flesta bilder med.


Samma bländare som de tidigare bilderna och med 400 ISO. Klart brusig i det svaga ljuset, jag brukar helst inte gå över 200 ISO med LX3:an när jag tar i färg. Högra bilden försiktigt brusreducerad vilket gör den ganska ok.


Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Starka bilder man minns.


Kurt Dejmos självporträtt från 1958  (här något beskuret).

Jag träffade konstnären/fotografen Kurt Dejmo (1919-2009) bara en gång och det var när jag vid ett tillfälle besökte Gerlesborgsskolan i Bohuslän, kommer inte just nu ihåg vilket år det var men troligen var det 1962 kanske var det också 1963.

Kurt Dejmo var en banbrytare när det gäller fotografins konstnärliga möjligheter. Dejmo skrev många artiklar om fotografi i fotofackpressen, sammarbetade med Riksförbundet Svensk fotografi och gjorde föreläsningsturnéer. Hans bilder publicerades också i internationella konstmagasin och han deltog i utställningar i Europa. Dejmo arbetade hela sitt liv både med måleri och fotografi, och anammade även datortekniken när den kom och såg den som ett viktigt verktyg för fotokonsten.

 

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Annars då?

Tuff kommentar av Pieter ten Hoopens utställning på Fotografiska:

”Den verkade vara skapad av en alkoholist som fått en kamera att leka med... Jag tycker det är svårt att få till SÅ dåliga bilder om... jag försöker”.

Riktigt roligt tycker jag!

 


Trevlig lördagskväll!

/Bernt

Postat 2010-10-02 16:14 | Läst 6649 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ur min dagbok sista septemberdagen 2010.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Tog jag mig en liten promenad i går i det fina höstvädret. Gick från Vasastan och hamnade först hos Mattonbutiken som numera ligger lite undanskymt på Luntmakargatan, där införskaffade jag mig lite matt skrivarpapper plus en förpackning skalpellblad. Jag började redan i slutet på 60-talet då jag startade min första designfirma att handla grafiskt material hos Matton. Deras lilla butik låg då på Rådmansgatan, senare öppnade dom en större mycket välutrustad butik på Birger Jarlsgatan. Det blev en hel del kartonger med film och papper för reprokameran man släpade hem därifrån under åren för att inte snacka om alla gnuggisark. Dom materialen försvann nästan helt och hållet när datorerna mer och mer tog över för original och designarbete i början på 90-talet.



Efter Matton gick jag ner till Rönells Antkvariat på Birger Jarlsgatan för att fråga om dom eventuellt hade något exemplar av en presentationsbok om det tryckeri som jag arbetade på i slutet på 50-talet och några år in på 60-talet. Boken som jag sökte trycktes sista året jag arbetade på tryckeriet (1965) och i boken vet jag att det finns en bild på mig vid den maskin jag då arbetade vid.  Där blev tråkigt nog inget napp den här gången.  I Rönells skyltfönster låg det däremot en bok med en för många av oss välkand signatur.


 

Från Rönells gick jag sedan upp till Östermalm och Grev Turegatan och där till Galleri M2 som jag läst skulle visa en utställning av stillbildfotografen Steve Schapiros bilder från inspelningen av Gudfadern filmerna.


Ganska torftig utställning. Jag hade förväntat mig lite mer spännande runtomkring bilder från själva inspelningen och inspelningsplatserna av Gudfadern filmerna. Fick i alla fall tillfälle att bläddra lite i ett exemplar av Schapiros bok ”The Godfather Family Album”  och  i den fanns det en hel del mer intressanta bilder än dom på utställningen.

 


På Kungsgatan på hemväg mot Vasastan igen mötte jag dom här räknenissarna som var på besök i verkligheten en stund.

 


Från Kungsgatan gick jag sedan Sveavägen ner till Stadsbiblioteket för att lämna igen några böcker och samtidigt kanske låna några nya. Jag kom där på konstavdelningen att bläddra lite i en bok med bilder på Christer Strömholm tagna av andra fotografer och på ett uppslag i boken fanns det en kontaktkarta av fotografen Anita Lönn.


Om fotografen Anita Lönn vet jag ingenting och jag har heller inte lyckats ragga fram några uppgifter. Men jag har en kopia av hennes fina bild (nr 6 på kartan) på Christer och Tonia tagen i Paris 1967.


När jag kom hem smakade ölen jag hällde upp fint, en Jämtlands Pilgrim blev det den här gången.

Trevlig helg!

/Bernt

 

Postat 2010-10-01 14:07 | Läst 4494 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera