CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Det är aldrig för sent...

Bokdebut vid nästan sextionio. Det känns mycket märkligt och samtidigt spännande. Så nu sitter man här och väntar med fjärilar i magen på det första exemplaret. Min bilderbok ”AS I SEE IT” kommer naturligtvis inte hamna på några topplistor utan endast hos släkt och vänner och kanske hos några andra lösa bekantskaper.

En ganska kalejdoskopisk samling av mina bilder blir det i boken. En handfull från mitten av 60-talet men de flesta från de senaste tio åren. Sen fladdrar jag rätt mycket mellan olika motivområden också, landskapsbilder, urbana miljöer, porträtt och rena bildbearbetningar. Om det är en brist eller en fördel i mitt bildskapande är svårt för mig att ha något entydigt svar på?  Jag vet i alla fall att jag har haft fantastiskt roligt när jag rotat igenom arkiven och gjort bilderna till boken.

Tackar också för de förbeställningar jag fått!

/Bernt

 

Postat 2010-12-12 12:50 | Läst 4220 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Alla kontakter du har och har haft lämnar sina spår...

I torsdags tog jag då tuben upp till Zinkan och Crimson för att hämta upp min High End-skanning av mitt över 45 år gamla något blekta mellanformatsdia. Nu kunde jag ju inte se resultatet på plats så jag tog snabbt tuben hem till Vasastan igen på samma stämpling på ”skämsremsan”.

 Direkt fram till datorn där och ladda in skivan. Filen var på 99Mb. Resultatet då, riktigt bra tycker jag. Originaldiat hade genom åren tappat rätt mycket blått och därigenom fått ett rätt påträngande rödstick. Detta hade Crimsons skanneroperatör korrigerat riktigt bra. Jag har ju med den här bilden i mitt galleri här på FS i både färg och svartvitt där den blivit en av mina mest visade och kommenterade.

Det här var den sista bilden till min Blurbbok och den kommer att ligga på ett uppslag tillsammans med en annan porträttbild från samma tidsepok, andra halvan av 60-talet.

Boken är nu skickad. 42 sidor blev det + omslag och jag beställde bara ett ex till att börja med eftersom jag känner mig lite osäker på hur jag ställt bilderna. Leverans lovad runt den 17 december. Sen har jag också funderat lite över hur många böcker jag skall göra. Vill man vara lite ”catchy” blir det en limited edition på 30 exemplar och kanske också med en print…vi får se.

 

Bonusbild  (i repris).

Häromdagen när jag gick ner på stan för att besöka Kulturhuset gick jag förbi Klara Norra kyrkogata 26 igen. På den adressen har jag haft min grafiska studio vid två tillfällen. Första gången i början på 70-talet några år då jag hyrde plats på en reklambyrå som hette Kreativa Gruppen, senare i mitten på 80-talet hyrde jag tillsammans med två andra grafiska formgivare en ateljévåning högst upp i huset.

Tidigare när jag var så där 15-16 år (1957/58) låg det en biograf mittemot porten som visade snälla porrfilmer, där man smet in med polarna ibland för att kolla på solbadande damer. Och bredvid biografen låg också verkstaden som tillverkade Rush-mopederna som var den häftigaste moppe man kunde ha på den tiden. Men den var också den dyraste och kostade mer än dubbelt så mycket som min Victoria. Fast min ”Vicky” gick och trimma lika bra.

 

 Annars då…(saxat från Farbror Sid).

Det är säkert full fart i skidbackarna i helgen.

Man kanske skulle skaffa sig ett riktigt tele. Foto 1969.

 

Trevlig helg!

/Bernt

Postat 2010-12-11 10:38 | Läst 5392 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Creative Black & White.

Det blir ju inte så mycket ”picture taking” för mig under den mörka årstiden däremot en hel del ”picture making”. Dom här två bilderna arbetade jag med i min bildverkstad i går.

2007-05-17. Canon 350D Sigma 10-20 mm @ 10 mm  1/100 sek f/7.0 ISO 200

2007-05-13. Canon 350D Canon 20-35 mm @ 23 mm  1/60 sek f/22.0 ISO 200

Efter ett par frammkallningar i ACR:en och en hel del efterarbete med Dodge och Burning verktygen både i ACR:en och PS.

 

Annars då...


Läste just några rader i vår lokaltidning ”Vi i Vasastan” om arga bilägare som inte gillar att staden har nattstädning på våra gator. Nattstädningen innebär så klart en hel del parkeringsförbud samtidigt som det tydligen försvunnit över 200 parkeringsplatser. För mig är det här ingen större fråga eftersom vi inte har bil. På vår gata dundrar röjningsarmen in strax efter 24.00 på söndagskvällarna. I söndags  höll snöröjningsfolket på i ca 20 min innan dom drog vidare.  Bilden från i går morse strax före nio.

Shirt in progress…


Min cybervän Mugurel Popescus porträtt av mig går stadigt frammåt. Nu är han klar med skägget och har kommit en bra bit på väg med min skjorta.

Fikaboken!

IMAGE MAKERS IMAGE TAKERS av Anne-Celine Jaeger 2007. Boken innehåller 24 intervjuer med framgångsrika fotografer och 16 intervjuer med köpare av fotografi som gallerister, bildredaktörer och förlag. Flera intervjuer med de gamla mästare som tex William Eggleston och Sebastiao Salgade men också med nyare stjärnskott som David LaChapell. Var och en av intervjuerna är illustrerad med flera av fotografier. Kanske ingen höjdarbok men jag tycker ändå att boken är ett intressant komplement till övriga böcker om de olika fotograferna som man läst tidigare.

Nätspaning!

Anastasia Rudenko, kvinnlig rysk dokumentärfotograf.

Till sist men inte minst!

Mörkerarbete med dubbel bokföring. Dokument Inifrån på svt-play om "De hemliga telegrammen".

/Bernt

Postat 2010-12-07 09:15 | Läst 6484 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Picture taking and picture making.

 Originalfilen i RAW från LX3:an.

Efter RAW behandlingen.

Öppnade sedan pluggen Topaz Adjust...

...och där la jag på ett filter som heter Clarity som hottar upp konturskärpan...

...och då blev resultatet så här. Jämför gärna med bild 2 ovan.

Konverterad till svartvitt med  Gorman-Holbert B&W Conversion action...

...och där ser lager och historia ut så här.

En triplextonad variant testade jag också...

...med dom här kurvorna och Pantonefärgerna.

Men jag valde den svartvita till slut.

Trevlig helg å happy photoshopping!

/Bernt

Postat 2010-12-03 12:45 | Läst 6012 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Möte igen med fotokamraterna på Ellens Bageri.

Så har man fått vara med på ännu en ”Ellenträff” och det kändes riktigt bra nu när vi äntligen lagt november 2010 till historien. Det är mörkt och lite mysigt med värmeljusbelysning så här års på Ellens men kanske inte det bästa förhållandet för att titta i fotoböcker som magister Björkbom uppmanat oss att ta med. Magistern som förresten i dag var försenad, men han har ju lång resväg från de södra utmarkerna och alla elever skötte sig riktigt och inga handgemäng och slagsmål med kameror som tillhyggen uppstod under hans frånvaro.

Fotoböcker då, Krister Kleréus hade med sig sin nya Blurb-bok ”FOTO / GRAFISKT” som jag tycker var en riktig pärla. Fina mycket grafiska bilder från hans strövtåg i urbana miljöer. Och jag ville genast köpa ett exemplar men vi kom överens om att byta böcker med varandra så fort min bok blir klar. Torbjörn Olsson hade också gjort en fin Blurb-bok ”Ylva 1970-71” om en flicka han då var förälskad i och som resulterat ett stort antal svartvita bilder.

Trevligt var det med lite bok å bildsnack den här gången. Här sitter Claes Wåhlin och tittar i en liten fin bok ”Karlbergsvägen, Stockholm 1967-1981” av fotografen Lars Engström.

Monika Heinakroon och Mats Adsten  lyssnar koncentrerat på Anders Berlin.   

Jag har ju ingen egen bok att visa upp ännu så jag hade med mig Micke Bergs ”RETRO” från 1999, en av hans bättre tycker jag tätt följd av ”Stockholm Blues”.

Som vanligt så promenerade jag sedan hem till Vasastan och det var tur att man tagit på sig långkalsingarna för lite kyligt var det. När jag kom hem sprang jag över gatan till ICA och hämtade ut en 70 x 100 print som kommit dit med posten. En remake av en poster jag gjorde på 60-talet som jag skrivit om ett par gånger tidigare. Jag har ju inget exemplar av min gamla poster kvar men hittade den tidigare på en postersite på nätet. Så jag kopierade bilden från siten, förstorade den och trixade lite med den i PS och sedan vektoriserade jag bilden och finslipade den sedan i Illustrator.

 

För övrigt då..


Den här bilden är den enda som finns kvar på min farmor sömmerskan Brita Albertina Lek (till höger), och troligen är den tagen i början på 1910-talet någongång och av en ateljéfotograf i Arbro. Hälsingland. Hon var ogift när min far Göte föddes (1912) och fadern är okänd. Det kan inte ha varit lätt för henne däruppe misstänker jag. Jag vet nästan ingenting om hennes senare liv och väldigt lite också om min fars uppväxt. Jag vet att han blev placerad i en fosterfamilj och att han hade tre bröder och en syster, alla är nu avlidna.

Edit. Under morgonen har det från "släktforskare" Micke Borg inkommit en del uppgifter om min farmor Brita Albertina Lek. Hon hade bla sju syskon så man kan anta att det var trångt i stugan där i Arbro. Jag kommer att försöka gå vidare i släktträdet och just nu är jag nere i början på 1800-talet.

Carlzon himself julen 1942. Det har berättats för mig att när jag föddes i januari 1942 var det över 30 grader kallt och att jag kom ut med fötterna först. Om det satt några spår hos mig kan man då fråga? Jag har aldrig gillat vintern tex och har också mycket känsliga fötter. Foto Ateljé Römer Djursholm.

 

Det var allt just nu!

/Bernt

Postat 2010-12-02 08:01 | Läst 7748 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera