Om att göra böcker och en tanke väcks.

Vissa situationer föder tankar som är ganska långt bort ifrån. Vi stack ner till Kikargrund i Svartlögafjärden. En rätt rivig SSO, 10-12 m/s och då Svartlögafjärden är ganska grund blir det snabbt krabb sjö. Normalt och som den moderna navigatör jag är har jag ett öga i gps-en. men nu ska den av nån anledning inte fungera, och det i ett av flera kniviga passager. Men, med gamla kunskaper och sjökortet i näven går det bra ändå. Det är som att arbeta med bilder, det finns många inbyggda hjälpmedel i bildbearbetningen som gör att de basala kunskaperna så att säga hamnar i skymundan. Och handlar det om typografi, som ligger ganska nära är det säkert ännu längre bort. Ja, nån sån slags tanke födde en ny tanke.

Fotoböcker är en sak att göra men om det handlar om text och bild så är det kanske läge att vässa det typografiska kunnandet. Att justera bilder och göra dem tryckbara är en sak, och idag är profiler och instruktioner näst intill självgående. Men att skapa lika god typografi som bildernas kvalitet är inte riktigt samma sak.
   De flesta hemsidor för fotoböcker har ofta mycket basala inställningsmöjligheter för själva typograferingen. Det finns undantag, Blurb till exempel, men det förutsätter att du har tillgång till InDesign eller liknande. Layoutprogram är inte svåra att förstå men utan typografiska kunskaper kan det lätt bli krångligt. Nu är jag en sån där som undervisat i ämnet i ett par decennier, vigt en liten tårtbit av livet till detta kan man säga. Gjort en del böcker och andra jobb i ämnet.
Så tanken kom att den som tänker göra en fotobok är mer än välkommen att höra av sig till mig för att diskutera olika typografiska spörsmål. Eller att få tips om hur man gör i InDesign (eller QuarkXpress eller andra layoutprogram.)

Omvänt perspektiv, nu med typografiakuten :-)

(bilder helt oredigerade direkt ut ur en Iphone.)

 

Inlagt 2021-07-17 22:40 | Läst 1445 ggr. | Permalink
Fina bilder och text som väcker minnen! Min mamma hyrde ett litet sommarhus/fiskebod på Rödlöga omkring 1946, och en fiskare körde oss från Svartlöga till Rödlöga! Tycker jag kommer ihåg att jag såg grynnor på sidan av båten nere i vattnet vid ett flertal tillfällen!
Vad gäller fotoböcker, där vet jag inte så mycket!
/B
Svar från mombasa 2021-07-18 16:59
Runt Svartlöga är det gott om grynnor, såpass mycket att det lär ha varit anledningen till att ryssarna aldrig kom i land och brände under rysshärjningarna. Rospiggar med sälstudsare låg bland klipporna och sköt prick på de ryska galärerna. Historien andas lite för mycket nationalromantik kan man med viss fog tycka. Men mycket grynnor är det.
/Gunnar S
Hej Gunnar, jag har ju gjort ett antal fotoböcker för eget eller familjens bruk. Dom första var roligast, då hade jag få egna krav. Med tiden, kanske har jag gjort 15, har jag ju alltmer känt bristen på känsla för själva boklayouten. Tycker ditt initiativ är intressant, kanske hör jag av mig efter sommaren. Lavan på stenarna alltid snyggt! Hälsningar/ Björn
Svar från mombasa 2021-07-18 21:47
Hej. Du är alltid välkommen med frågor och spörsmål om boklayout och allt som rör det. Jag tänker också som så att om man är hyfsat slängd i nåt kan man ju dela med sig.
Den gula xantorialaven växer ofta på klipphällarna i ytterskärgården. Den har något med måsspillning att göra. Måsar och trut sitter gärna på hymplarna och spejar. Därav den gula laven. Som har en alldeles speciell färgton. Som indiskt gult i akvarellmålarens målarlåda :-)
/Gunnar S