Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Ibland är det bråttom + ett film noir tips!

Ofta när jag sommartid är uppe på vårt torp i norra Uppland sitter jag på vår uteplats och läser eller lyssnar på radion och då nästan alltid P1. Min lilla kamera brukar också vara med och ligga bredvid kaffekoppen. Så var det inte när jag tog ovanstående fjärilsbild. När fjärilen kom flygande lät den som en liten fågel/trollslända när den dök upp, först tog den en liten runda innan den slog sig ner i rabatten. Jag rusade in och hämtade kameran och som tur var fjärilen lite säsongsslutslö och satt kvar på Krolliljan. Autoskärpan for lite fram och tillbaka innan den hittade rätt men jag fick en 4-5 hyggliga bilder innan den fladdrade iväg.

Vid senare googlande har jag kommit fram till att det måste vara en Aspfjäril som är en bland dom största dagflygande fjärilsarter vi har i Sverige. Ovansidan av vingarna har den en svartbrun grundfärg som går över till en blå nyans längre ner. Där i mellan har den vita fält och orange och svarta prickar. Undersidans färger är klart lysande orange med vita stora fält med en svartblå kantlinje. Den är ganska vanlig i fuktiga lövskogar eller barrblandskogar med inslag av asp. Vingspann från 69 till 90 mm, fast jag tyckte den som besökte oss var minst 100 – 115 mm. Den flyger under en kort period som infaller från den sista veckan i Juni till mitten av Juli. Aspfjärilen förekommer i södra och mellersta Sverige upp till Umeåtrakten.

.

Filmtips!

Häromdagen kollade jag på Orson Welles film noir rulle Touch of Evil (En Djävulsk Fälla) från 1958. Orson Welles som kanske mest är känd för den historiska radiosändningen Världarnas Krig (1938) som skakade om hela den amerikanska befolkningen och kultfilmen Citizen Kane (1941) som av många betraktas som en av världens bästa filmer.

Touch of Evil som jag tycker håller nästan samma klass som Citizen Kane är en mångbottnad thriller av mästerregissören. Berömd bland annat för sin långa inledningssekvens som är filmad under en enda tagning. Enormt imponerande med dåtidens teknik. Snygg ljussättning och fantastisk foto. En trolig inspiration till moderna filmmakare som Brian DePalma och Martin Scorsese. Intrigen är extremt finurlig, fylld av viktiga detaljer och dialogen är vass som ett rakblad. Ett gott stycke filmhistoria, som håller än idag...Rekommenderas!!!!

.

Ha en bra och “lyxig” vecka!

/Bernt

Inlagt 2014-03-16 14:09 | Läst 12249 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Första bilden är riktigt fin, stöldvarning alltså;)

/Stephan
Svar från kreatören 2014-03-16 15:49
Tack Stephan!...sen om någon snor bilden?...vi får se vad som händer...
Oj! Jag har kvar drömmen att få stöta på aspfjäril med kamera i näven. Hittills har jag inte fått se den alls... Däremot har vi en hel del sälgskimmerfjäril här, den är inte så olik aspfjärilen på ovansidan, men undersidan är helt annorlunda. Jag får drömma vidare om aspfjärilen! Grattis till härliga bilder, de övriga är säkert lika fina som den du visar här.
Den filmen skall jag leta upp.
Orson Welles har huvudrollen i en av mina favoriter, den tredje mannen.
Tycker att man generellt gjorde bra filmer förr, genomarbetade storisar och bra skådespeleri, för att inte snacka om filmningen.
Har man sett Rita Hayworth som Gilda är man för evigt förlorad:
http://www.youtube.com/watch?v=CUQvITehr34
-affe
Svar från kreatören 2014-03-17 16:08
Enligt vad jag hört i en dokumentär kunde OW ingenting om film när han gjorde Citizen men hade tur att hitta en bra fotograf som var villig att bryta mot Hollywoods alla regler. Och som han sen jobbade med i flera av sina filmer. Han var ju också tillsammans med Rita H under ett antal år och dom spottade inte i glaset direkt, vad jag läst. Men bra filmer gjorde dom båda två, och hon var snygg och sexig!
Jag har sett filmen Touch of Evil för ett antal år sedan!
Och håller helt med dig i ditt omdöme!!
Kanske dags att se om den...?

Otroligt vacker fjäril...
/B