Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Bildstöld igen, tråkigt men sant!

.

Så har det hänt igen att ett av min självporträtt snotts för att nyttjas i ett helt nytt sammanhang. Sen jag började mitt pågående projekt med självporträtt för ca 15 år sedan har jag säkert tagit 3-400 olika varav 30-40 varit ganska hyggliga i mina ögon. En 8-10 stycken varit rätt bra och därmed ganska ganska omtyckta även av andra.

En 4-5 stycken av dessa har blivit snodda ett antal gånger både här hemma och utomlands. För de bilder som blivit snodda (av företag) utomlands har det trots försök varit omöjligt att få någon ersättning för utan att det antagligen skulle kosta mer än de skulle smaka. Förra året var det ett svenskt företag som snodde ett av mina självporträtt och det kostade dom tjugo (20) tusen innan det var över.

Den här gången verkar det vara en privatbloggare som snott bilden, kanske i oförstånd. Men ändå märkligt efter alla skriverier de senaste årtiondet om just det här bildstöldproblemet. Det verkar heller inte som om våra domstolar tar det här med upphovsrätt på riktigt allvar tycker jag.

Jag har såklart dokumenterat allt med ett antal skärmdumpar, viktigt! Viktigt är också att man dokumenterar datum när skärmdumparna togs.

Så vad tycker ni? Skall jag dra iväg en faktura till bloggaren eller skall jag bara vara snäll och be honom radera bilderna.

/Bernt

Inlagt 2015-05-10 13:59 | Läst 4065 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det beror på vem bloggaren är, tycker jag! Kan bloggaren hjälpa till med bildförsäljning av dina bilder typ, så kan det nog vara intressant att ta en vänlig diskussion! :)
Men börja med att kolla om han fattar vad han gjort, och inte får göra!
Tycker jag!
/B

Ps. Hur som helst, se det positivt också, dina porträttbilder verkar vara eftertraktade!
Tänk om man hade sådana bilder! :)
Svar från kreatören 2015-05-11 18:35
Jag tror att jag skall göra en sista visning av mina självporträtt på Gnesta planket i sommar. Därefter kommer jag nog att lägga dom till handlingarna. /B
Jag brukar skicka ett mail först och sedan beroende på svar ev. en faktura.
Roligast var nog en avdelning av Kommunal som hävdade at någon som slutat lagt upp bilden och därför var det inte deras fel. De fick en faktura som betalades. 😊
Svar från kreatören 2015-05-11 18:47
Det är ju lite skillnad om någon lägger upp bilden i sin privata blogg tycker jag. Då brukar jag skicka ett mejl och be dom radera bilden. Om ett företag eller organisation snor bilder då ska dom f-n betala.
Du får säga åt dem att åtminstone lägga in en getabock i bakgrunden så är det väl ok? ;)
-affe
Svar från kreatören 2015-05-11 18:42
Om getabocken var den berömda av Rauschenberg kanske jag skulle godkänna bilden.
Det var väl även nån kvinna som använde ditt självporträtt som tatuering på sin kropp, Bernt? Undra förresten vad hennes man tycker om att se ditt ansikte på hans kvinnas kropp? ;)
Svar från kreatören 2015-05-11 18:39
Det stämmer Johan! Två personer ( Grekland+Sydamerika) går omkring med stora tatueringar av mig på framsidan av sina lår.