Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Paus på Järvafältet eller Tillbaka till framtiden...III. (R)

Ibland när man städar, städar kanske är lite överdrivet man flyttar mest runt sina grejor lite. Överst i en av mina gamla bildlådor hittade några ganska dåligt kopierade svartvita 18x24 kopior, troligen några provkopior som jag sparat. Och rätt vad det är så sitter man där och försvinner bort i sina minnen igen...

Bilden på det slappande gänget ute på Järvafältet är från sommaren 1960 det år jag gjorde lumpen på I1 i Sörentorp, jag sitter i mitten med kameran beredd som vanligt. Till höger halvligger min dåvarande kamrat Lasse. Lasse hade jag stött på varann första gången redan 1957 då jag sökte mitt första arbete efter det jag avslutat min 8-åriga skolgång. Arbetet vi båda sökte var som litograflärlingar på Åhlen & Åkerlunds förlag. Jag fick inget arbete där men fick bara någon vecka senare anställning som litograflärling på ett annat tryckeri. Litografyrket finns inte kvar längre men innan skannrar och datorerna tog över såg vi litografer till att det blev rätt färgbalans i repro av fyrfärgsbilder som skulle tryckas.
Lasse och jag stötte på varandra igen 1959 då vi båda gick en utbildning på Grafiska Yrkesskolan i Stockholm. Att vi sen hamnade på samma lucka när vi gjorde lumpen 1960 var ju lite lustigt. Efter lumpen har jag inte träffat Lasse, men när jag googlade så såg jag att han nu bor på Södermalm.
Senare kom ju 1968 vilket gjorde att min syn på det här med det militära förändrades en hel del och dom fick klara sig utan mig i framtiden (värnpliktsvägrade).

På delförstoringen här ser man att jag som "fältkamera" hade en Svart Canon P och på den satt en Leitz Summitar 50 mm. Bilden är tagen av fotografen Björn Myrman (1942-1999) som låg på samma kompani. På I1 fanns det ett mörkrum där vi brukade arbeta med våra bilder tillsammans då och då.

Här ovan två bilder till från hösten samma år. Den översta från ett fikatillfälle i mitt föräldrahems kök tagen av  min lumparkompis Fredrik Grimm. Den undre bilden tagen av pressfotografen Gunnar Lantz då jag senare på året i lumpen bröt lårbenet och hamnade på Karolinska ett antal månader. Lantz låg för någon skada på samma sal som mig och jag kommer ihåg att han varje kväll bjöd på en snaps på sprit han smugglat in på sjukhuset.

Bonusbild!

/Bernt

Inlagt 2015-09-23 15:36 | Läst 4696 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant läsning om ditt yrkesval. Men visst var det Skolan för bokhantverk du menade.
Jag gick själv där 1963 som handsättare (lärling).

mvh
Gunnar
Svar från kreatören 2015-09-23 19:03
Både rätt och fel! Skolan för bokhantverk uppgick 1957 i Grafiska yrkesskolorna i Stockholm, som tillkom detta år. Grafiska yrkesskolorna bestod, förutom av Skolan för bokhantverk, av Bokbindarskolan i Stockholm och Skolan för grafisk reproduktion.
/Bernt
Björn Myrman, fint sällskap. Kull med grävand
Svar från kreatören 2015-09-24 13:38
Björn var en cool kille och vi bytte ofta bilder med varandra.
Spännande historia, och fina bilder! Man blir lite nyfiken på varför du bröt lårbenet..?
Hälsn!
Svar från kreatören 2015-09-24 13:37
Under en helg på I1 då vi hade vakttjänst. Vi var några som skulle ha en pingistävling och där skulle jag ta en kantboll och vräkte mig åt sidan så kraftigt att lårbenet gick av. Jag tror att jag tidigare fått ett litet brott vid motion på en hinderbana. Mer spännande än så var det inte. Jag var sjukskriven (och hade käpp) till samma dag jag muckade och slapp bära både utrustning och vapen nästan halva militärtjänsten.
Intressant och kul läsning!
/B

Ps. Har du den där gamla svarta Canon P kvar,
som inte e nå't värd idag,
så köper jag den billigt! ;) :)
Svar från kreatören 2015-09-24 13:28
Ingen Canon P kvar! Det här var ca 55 år sedan och många kameror har man haft sen dess som om man haft möjlighet borde ha sparats.