Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Några bilder och lite text från min bildverkstad.

Huset på bilden ovan ligger vid Odenplan (Läkarhuset) och i det har man åkt upp i ett antal gånger under de sista åren. Min husläkare har sin mottagning nästan högst upp (i hörnet på den högra sidan i bilden) och har en fantastisk vy av stan norr och västerut. I det rummet har man haft många samtal och där har man fått sina förhållningsregler för ett bättre liv.

Det blev en hel del hallå häromveckan när Google släppte fri alla NIK Software programmen som dom köpt upp tidigare och som bland annat innehåller det populära svartvita konverteringsprogrammet SilverEfex. För många av de ”bokstavstrogna” fotograferna var det som om djävulen sluppit lös. Det var roligt men också kanske lite sorgligt att läsa kommentarerna för och emot. Fast det är ju inget nytt det här med för och emot grupper inom fotografi dom har funnits i över hundra år. ”The negative, the only truth in photography. Everything else is a lie!” hörde jag för ett tag sedan i en video. Sen var det lite snack om verklighet, sanning och trovärdighet.

Aftersom jag jobbat med slutbearbetningen av husbilden (överst) i SilverEfex, och det gör jag med nästan alla mina egna bilder så jag får nog anse mig som ”bildförfalskare” i stället för en bildmakare. Utan övrig jämförelse är jag i rätt gott sällskap med storheter som tex Ansel Adams och W. Eugene Smith som båda var rätt duktiga att trolla med ljuset i sina bilder.

I am who I am. Your approval is not needed.

/Bernt

Inlagt 2016-04-12 10:26 | Läst 2925 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Gillar dina bloggar! Och bilder!
Inte mycket mellanmjölk här inte! :)
/B
Svar från kreatören 2016-04-12 15:11
Det tackar jag för!
Jo det blir ofta ett fasligt rabalder när det kommer till digital bildbehandling, speciellt om det finns någon programvara där man kan göra saker som inte går i de "standardiserade" programmen (eller som skulle vara näst intill omöjligt för en lekman). Har aldrig riktigt förstått detta, man har i alla tider sökt sitt uttryck i sina bilder, oavsett teknik som använts, för att nå sina mål. Som du säger; Eugene W Smith jobbade ju extremt i mörkrummet med blekning och hårda kontraster, dodge och burn, kort sagt jobbade han häcken av sig för att nå sitt resultat. Brassa, min husgud sa till och med att negativen var värdelösa utan det jobb han la ned i mörkrummet för att få bilderna som han ville ha dem, något liknande har AA gett uttryck för osv. Men om man gör ungefär samma saker i datorn blir det ramaskri, svårt att förstå? :)
/Affe
alf109 2016-04-12 12:56
Hatar dessa infantila rättstavningsprogram som inte låter en skriva det man skriver: Brassa vem fan är det? Brassaï skrev jag. ;)
Svar från kreatören 2016-04-12 13:26
Det är ett elände det här när apparaterna bestämmer över ens ord. Drabbar mig ofta på phonen och paddan...