Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

24 dagar, 24 exponeringar och 24 bilder...

För att ev få igång fotograferandet lite under den mörka årstiden tänkte jag försöka hoppa på Joakim Sundkvist projekt som han skriver om i sin blogg 24 exponeringar (Den alternativa julkalendern).

Det gäller alltså att ta en bild analogt varje dag mellan den 1 och 24 december med samma kamera och på samma filmrulle. Vid mellanformat med t.ex. 120-film är det OK med filmbyten mitt i perioden.

Följande lösa regler gäller:
    * Leta fram en gammal eller nyare analog kamera.
    * Ladda kameran med valfri film
    * Ta en bild per dag från den 1 december fram till julafton 24 december.
    * Framkalla filmen tidigast på julafton
    * Inga teman
    * Inga priser förutom en packe fina bilder och en massa fotoglädje

Filmen är ganska given Tri-X 400. Sen är då frågan om vilken kamera ska man välja?
Jag har kommit fram till tre val för mig som jag tycker det skulle vara kul att arbeta med igen.


1. Nikon F:en, min gamla trotjänare med 35 mm f/2.0


2. Canon F1 New LA med den häftiga 14 mm f/2.8


3. Plaubel Makina 67, Nikkor 80 mm f/2.8

Vi får se vilken kamera jag väljer...om jag nu kommer till skott.Vad annars...Man behöver inte vara nyttig jämt!Trevlig fredag och en onyttig och slapp helg önskar

Inlagt 2008-11-28 13:26 | Läst 9386 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, du är ju färdig med arbetsrummet och är inne i den eviga semestern så: Vad hindrar dig? =)
Som den översta bilden,så ser mitt bildrum ut nu.Men jag måste fixa till det innan Thomas kommer och hälsar på för att titta på mina 102 kamror.På lördag åker jag till Eksjö och stadsfotograferar lite.Jag ska hänga på Joakims idé./Kenneth
Åh, dessa ständiga beslut! ;o)
HaHa, jag såg just en sak jag inte sett tidigare i dina städ bilder...
Du fick till å med stolen & gardinerna att krympa i städningen.. HeHe
Hej Bernt!Är det din ungdoms tröja som hänger på vägen.Bra uppdrag du ger os,ska försöka med konica.
hur gör du framkallar du skälv.kanske man måste damma av mörkrummet.
mvhRolf
Hummm - får man ha önskemål om kameraval? Skulle va kul med Canon och den häftiga vidvinkeln och att du visar resultatet. Ha det gott - Nilserik
Nikon F föreslår undertecknad. Med 35mm optiken tror jag att den blir den mest mångsidiga kameran för det här uppdraget. Kanske den också blir lite mer krävande än Canon med vidvinkeln då man inte kan åka snålskjuts på tekniska häftigheter. Makinan tycker jag blir för smal, mest pga den längre fokallängden som gör det svårt att nå tillräckligt skärpedjup, speciellt när ljusförhållandena så här års gör att fotograferingen gärna görs med full glugg.
Hela ide'n är mycket kul och även om jag inte tänker deltaga praktiskt så kan jag inte låta bli att fundera på hur jag skulle lägga upp arbetet. I och med att det råder tidbrist, man måste ta en bild per dag, så skulle jag lägga upp en planering för hela perioden. Sedan skulle jag ju kunna plocka ur planeringen beroende på hur just den aktuella fotodagen utvecklar sig. Att köra på lösa boliner är nog inte min melodi.
Med lussekatt i munnen och kaffe i koppen,
Olof Yngve
Svar från kreatören   2008-11-30 16:12
Halloj,
Jag lutar också åt F:en, mest kanske för alla gamla fina minnen jag har tillsammans med den. Plus att jag inte tagit några bilder med den de senaste 35 åren.
Kanske tänker jag också lägga till ytterligare en sak och det är att alla bilder skall tas på samma klockslag t.ex kl.13.30. Och att det också skall synas i bild.
Jag har kvällen och natten på mig att fundera...
Nu kan jag inte hålla mig längre. Hur har det gått med 24 bildersprojektet? Får vi se några bilder? Är så nyfiken. Du har inte skrivit något och ingen har frågat, kan jag ha missat någon information i ärendet?
Gott nytt (blogg)år!
Olof Yngve

Innehållskategorier