Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Biljetten för vårresan till Skåne är köpt...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Tog mig en promenad ner till Cityterminalen och fixade min bussbiljett hos Swebus Express för min Skåneresa. Jag kan inte fatta riktigt varför det skall vara så mycket dyrare att köpa sin biljett rakt över disk än via nätet.  Så är det i alla fall numera, och priserna hade dom höjt ordentligt sen förra resan också. Försäljaren bad faktiskt om ursäkt för detta vilket jag inte aldrig varit med om tidigare.

 

Det var en hel del andra där också för att köpa biljetter. Jag fick turnummer 389 i kassa B.

 

Bara två nummer kvar.

 

Åsså var det min tur strax.

 

 

På hemvägen slank jag in på mitt favorit antikvariat på Upplandsgatan och köpte lite reselitteratur. Två lättlästa thrillers, båda böckerna för fyrtio spänn.

Musikspelaren är också laddad med Eagles, Doors, Clapton, Totta Näslund, Sofie Zelmani m.fl.

 

 

Och nu över till något helt annat...

 

 

Så mycket 70-tal, blus med puffärm, jeanskjol och Frye boots såklart. Här sitter min fru i Villa Borghese parken på en av Rom kullar. Bilden är tagen den 26 april 1975. Vi var där på en fjortondagars brölloppsresa i Italien. Och hur kommer det sig då att jag kommer ihåg det exakta datumet. Jo för strax efter att jag tagit den här bilden kom det fram en äldre dam till oss och frågade om vi var svenskar, hon antog det eftersom jag satt och läste en gammal DN. Hon frågade oss om vi hade hört det förskräckliga som hänt i Stockholm, men det hade vi inte. Hon berättade då om attentatet mot Västtyska ambassaden som hade skett två dagar tidigare då tyska terrorister intatagit ambassaden och tagit ambassadpersonalen som gisslan.

 

Attentatet mot Västtyska ambassaden den 24 april 1975.

Klockan 11.47 kom det första larmet om skottlossningen vid Västtyska ambassaden till polisens ledningscentral och det blev genast fullt pådrag. Efter ca 40 minuter var ambassaden helt omringad och området avspärrat. En provisorisk ledningscentral upprättades med telefonförbindelse till polishuset, ambassaden och regeringskansliet.

Kommando Holger Mains kallar sig terroristgruppen, efter en terrorist som svält sig till döds i ett Västtyskt fängelse, och de kräver att 26 fängslade terrorister i den s.k. Baader–Meinhof-ligan ska friges. Plötsligt hörs skottlossning, den tyske militärattachén är skjuten och får så småningom tas ut ur byggnaden av två polismän, enbart klädda i kalsonger. Han förs till sjukhus, men avlider något senare. Polis har under dagen lyckats ta sig in och håller andra våningen, medan terroristerna och gisslan är på den tredje våningen högst upp i huset.

Tiden går, spänningen stiger, ny skottlossning hörs vid 22-tiden då en ambassadtjänsteman avrättas och man hotar att avrätta en person i taget. Bonn har sagt blankt nej till terroristernas krav … Men så kl. 23.46 nästan på minuten 12 timmar efter det att dramat började, hörs en våldsam knall följt av en serie mindre explosioner. Något har gått snett! Ambassaden omringas nu av all tillgänglig personal. Och plötsligt ser man fyra män och en kvinna krypa ut genom ett fönster och smyga mot några parkerade bilar. En polis ropar Hände hoch!

Sen var spelet är över och Sverige hade plötsligt förändrats.

Sånt här kan komma fram ur ens inbyggda kartotek när man tittar på ett gammalt Kodachrome dia från 1975!

 

Till slut några ”knäpp” från tidigare Skåne besök.

 

Christer gör sin tradare fin inför dagens körningar.

 

Övervåningen i Christers hus där jag brukar husera vid mina besök.

 

Landskronabukten med Barsebäck i horisonten.

 

 

Det var allt just nu!

/Bernt

 

Inlagt 2009-04-22 18:02 | Läst 9460 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ha det gôtt i Skåneland. Vi hör väl av dig medan du är där, kan jag tänka. Vi ses på Ellens så småningom...
Du är en lycklig man som får komma till Skåne Bernt... ;-) Ser fram emot fina bilder från mitt "hemland" som jag tänker köra en fotorunda i i sommar. Trevlig resa och kreativitet!!! /Peter-L
Kul att du åker med oss ner även denna gång! Hoppas det blir nöjsamt för dig och bekväm tur.

/Magnus
Kan bara säga : Välkommen till Skåne. Hoppas du får en trevlig vistelse här ( med många fina foton ).