Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Nu börjar det hända saker, jag har varit ute och raggat och tillökning på väg!

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Jag har i dagarna införskaffat mig en Canada tillverkad Summicron 35:a till min M-kamera av en fs medlem och den lär väl landa hos min ICA-butik tvärs över gatan i början på veckan. Sen jag köpte min Leica M4-P med Summicron 50:an har jag dammsugit marknaden efter en 35:a och därmed kommit in i Leicavärlden där jag upptäckt att det finns lika många experter/förståsigpåare som kameraägare och fotografer. Det är ju mycket snack i olika forum på nätet om att Canada Summicroner skulle vara av sämre kvalité än den tysktillverkade.

"Made in Germany" goes better with dark beer while the "made in Canada" is better with Canadian Club.

 

Det är inte helt ovanligt att ”samlare” när dom köper sina mint Leica bitar ställer undan dom och sällan, om någonsin mer fotograferar med dom. Anledningen är helt uppenbar: Om du regelbundet använder en kamera, oavsett hur försiktig du är, till slut det kommer den att visa tecken på slitage. Nackremmen skaver tex ofta mot kamerakroppen och sliter på den svarta färgen eller nöter på kromet, mindre repor är också svårt att undvika.  Dessa till synes små brister kan skriva ner värdet på Leica bitar med tusentals kronor. Jag hade under mitt letande kontakt med en man som hade över 30 mint Leicor och han hade just sålt en till Japan för EUR 30.000. Han skrattade säkert hela vägen till banken. Bilden ovan några fina mint M-kameror, MP:n till vänster såldes för EUR 26.500 och M6:an för EUR 2.600.

Men som användare, dit jag räknar mig, behövde jag inte skaffa en ”mint” Leica kamera. Jag kan mycket väl skapa bilder med en ”ful-kamera” så länge alla funktioner är i bra skick. Naturligtvis bör man undvika att köpa en utrustning som visar tecken på extremt användande eller missbruk. En kraftig buckla kan till exempel tyda på inre skador. Men några små bucklor, repor och nötningsfläckar kan faktiskt vara önskvärt när man tänker skaffasig en Leica utrustning eftersom det oftast sänker priset på kameran eller objektivet med tusentals kronor. Dessutom kommer man inte att må mindre dåligt när man själv, vilket är oundvikligt, lägger till några märken och repor.


Världens mest spridna (Leica) bild.

Det har snart gått femtio år sedan den kubanska fotografen Alberto Diaz Gutierrez (Korda) tog sin berömda bild av Che Guevara. Den är troligen en av vår tids mest kända och spridda bilder och den har återgets i olika utföranden runt om hela världen. Den har visats på husfasader, affischer, bokomslag, t-tröjor, askkoppar, sedlar, frimärken, ja på nästan alla typer av material som kan innehålla en bild.

Naturligtvis hade Che Guevara alla de egenskaper som krävs för att bli en riktigt stor ikon, han var vacker, karismatisk, ungdomlig, djärv, och framför allt en idealist. Allt detta har Korda perfekt lyckats fånga i sitt snapshot  Det togs många bilder på Che Guevara under hans livstid men ingen annan bild av honom har fångat världens fantasi som just den här berömda Che Guevara bilden av Korda.

Här finns lite mer att läsa om Korda och hans Che Guevara bild.

 


Jag har också vid några tillfällen nyttjat Kordas Chebild för diverse arbeten, här en motivlack jag gjorde på en stol (Plankan designad av Lindau & Lindekrantz) för en annons åt en kund i mitten på 80-talet. Jag fick behålla stolen när arbetet var klart.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Länktips!


Lite ögongodis från fotografen Maciej Duczynski.

 

 

Hade gott därute!

/Bernt

 

Inlagt 2009-12-06 07:41 | Läst 5771 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kul att du hittat det du sökt efter å lyssna inte på samlargubbarna, dom är som vissa på forumtrådarna här. Mycket tekniksnack men inga bilder :) Ser fram emot att få ta del av ditt återfunna analoga flöde.
Välkommen till Canada-Summicrongänget Bernt!!!
Å våra Canada-gluggar är tillräckligt skarpa, inte onödigt skarpa! ;)
/B
Tack för en läsvärd artikel. Bildens tillblivelsehistoria är intressant men exploateringen av orginalverket måste smärta även Piratpartist.
Och inte hade Alberto Diaz Gutierrez någon Summicron 35:a heller :)
Spännande med nya saker, grattis! Och det bästa är ju inte att köpa och ha grejerna, utan att ha och använda. Min M2 är ganska (ordentligt) repig och någon bit av klädseln saknas etc, men jag skulle nog inte vilja ha den på annat sätt. Den är ju gjord för att användas och nu vågar jag göra det.

Dessutom är ju kameran tillverkad i Canada, perfekt! =)
Skärpefanatiker och samlare får gärna tro att Wetzlaroptiken är bättre! Det gör att det går att fynda fin, fin Canada tillverkad optik som är minst lika bra som den tyska :)
//Chasid
Svar från kreatören 2009-12-07 11:05
Fick den för ca halva priset mot en tysk. Sen har jag läst någonstans att delarna till den tyska gjordes i canada...!!!
Som sagt, lite trist att det finns så många vitrinskåpsfotografer som driver upp priserna på det begagnade.

Hur som helst var en av de intressantaste optikkonstruktörerna, Walter Mandler, chef för forkning och utveckling i just Canada, pappa till många av Leicas legendariska konstruktioner.

http://en.wikipedia.org/wiki/Walter_Mandler

-affe

Ps. MP'n till vänster ;)
Kul att du fått tag i en 35a Bernt.
Ser fram emot att se bilder tagna med den.
/Krister
Svar från kreatören 2009-12-07 11:01
Dessutom till ett mycket bra pris. Bilder lär nog komma (lite längre fram)...
Har hört att motljusskydden sitter extra bra på 35-or made in Canada
/Stephan
Svar från kreatören 2009-12-07 10:55
Återkommer med rapport om detta så fort jag får tag i ett sådant! ;-)
Kul att se originalbilden.

Snygg pipa! :-)
Svar från kreatören 2009-12-07 10:57
Pipan är Dansk (handskuren), fick den när jag fyllde 50 en gång i tiden...