Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Jag lever och mår bra och lite om Ansel Adams going digital.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Någon var lite orolig över att jag inte bloggat på ett tag men det är ingen fara, drar bara ner lite på tempot just nu men jag kommer igen. Såg ett program på teven om några fåglar högt uppe i bergen i Sydamerika som också drog ner på tempot under de kyliga nätterna. Deras hjärtslag gick ner till ett minimum och dom sänkte också sin kroppstemperatur från 36 till 6 grader för att klara nattkylan.

Det kanske vore nåt man skulle försöka testa…

Ansel Adams going digital!


Hittade en intressant video där Ansel Adams barbarn Matthew Adams berättar om hur dom arbetar fram digitala kopior från Ansel Adams originalkopior.

Och apropå Ansel Adams originalkopior. När jag var medlem i Danderyds Fotoklubb i början på 60-talet så var vi ett antal medlemmar där som skaffade ett mörkrumslokal tillsammans där vi också hade kurser där vi bjöd en andra fotografer. Det var lättare att kursbidrag från Studiefrämjandet på den tiden vilket gjorde att vi kunde betala våra föreläsare rätt hyggligt. Vid ett tillfälle hade vi en kille från Södertälje Fotoklubb hos som skulle lära oss att göra meterförstoringar. Vi i mörkrumsgänget hade fått ett uppdrag att bildsätta en hel vägg på 2 x 4 meter hos ett stort byggföretag i Danderyd. Bilden tog vi en morgon på Kevinge golfbana med en”Bladare” och panoramahuvud och i fyra delar som sen blev fyra våder på 1 x 2 meter. För att framkalla våderna byggde skålar i trä som var ca 130 cm långa, 20 cm breda och 15 cm höga som vi sedan rullade papperet i fram och tillbaka i, samma för fixeringen. Hela bilden monterades sedan med på plats med tapetklister.

Så här kan man börja tänka och fladdra iväg längs minnenas allé när man ser en video på nätet.

Ansel Adams då? När vi höll med meterförstoringen så blev det ju också en hel del snack om kopieringsteknik. Killen från Södertälje Fotoklubb (som jag tråkigt nog glömt namnet på) hade några år tidigare varit i USA och hälsat på Adams och hade fått med sig ett antal originalbilder hem och flera av dom mest kända bilderna också. Fantastiska kopior med stor dynamisk kraft och jag kan fortfarande se Adams originalkopior framför mig när jag numera ser hans bilder på webben. Dessutom tror jag han bara betalat några hundra dollar för dom, en struntsumma jamfört med vad dom säljs för på auktionshusen idag.


Ansel Adams kanske mest kända bild Moonrise Hernandez såldes 2006 på Sotheby's i New York för $609,600. Här berättar Adams om hur hans Moorise bild kom till.


Samma år också på Sotheby’s såldes Edward Steichens bild The Pond-Monlight från 1904 för över $2.900.000. Av den här Steichen bilden finns det bara tre kända kopior.

Så nu är det bara att ge sig ut och fotografera. Och vill man skapa penningstarka bilder för eftervärlden så bör man använda en unik process, hålla ner kopieantalet ... och vänta i hundra år.




Hade gott därute...och var försiktig på isarna!

/Bernt

 

Inlagt 2010-02-15 15:54 | Läst 5755 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Skönt att du är tillbaka. Du har alltså inte varit ute på glid. Annat är det med Björkbom. Han är tydligen alltid ute på hal is den här tiden på året.
Himmel vilka vackra skridskor!!!!
/B
Svar från kreatören 2010-02-15 20:52
Precis som gamla kameror, dom blir vackrare med åren!
Dogmaskrillor?
Svar från kreatören 2010-02-15 20:54
Snarare "Retroskrillor"!
Grymma grillor! Jag hittade ett par precis likadana Gillbergare som var oanvända på Stadsmissionen för 90 pix. De funkar hur bra som helst!
Svar från kreatören 2010-02-15 20:59
Produktutvecklingen har ju gått framåt på sådana här maskiner. Men dom här är mycket vackrare tycker jag.
Fick dom på en födelsedag för 25 år sedan, köpta på PUB;s sporthörna för 230 spänn!
Intressant video.
Ansel Adams tillhör en av mina största favoriter
//Rolf
Svar från kreatören 2010-02-16 00:50
Man blir lite sugen på att skaffa sig en av Adams digitala utskrifter för att kolla om kvalitén verkligen är så bra som det framställs i videon.
Hej!
Dum fråga men är det Vietnamfotografen Adams du menar?
Var de inte den fotografen som tog den klassiska bilden på flickan som sprang naken under kriget som sedan hittades sen i vuxen ålder, var det inte Adams som tog den klassiska bilden där en vietnames blir skjuten i huvudet, den bilden som gjorts om, videofilmats osv. i all oändlighet.
Men jag är säkert ute och seglar

mvh
Morgan Larm
Svar från kreatören 2010-02-16 00:45
Man kan nog säga att du är ute och seglar lite Morgan, den Adams fotografen du tänker på heter Eddie Adams.

http://en.wikipedia.org/wiki/Eddie_Adams_%28photographer%29
Om hundra år kommer säkert ett gott pris att betalas för dina skridskor. Bilden och skridksorna i ett paket, det blir grejor på auktionen! :-D

Monnrisebilden -- vilken höjdare!
Hej igen!
Just det, kommer ihåg namnet nu när du säger det. Läste ett reportage om honom för mkt länge sen. De var en intressant fotograf.
mvh
Morgan Larm