Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Gatufotografering ”Through my window” och lite om en av Canon´s bortglömda kamerafloppar.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

 


Ofta efter det att jag fått i mig morgonkaffet, läst tidningen och kollat på nyheterna teven brukar jag gå fram till vårt fönster mot gatan för att kolla dagens väder. Och kamerans finns nästan alltid med. Sen jag skaffade LX3:an har jag den alltid liggande på armlängds avstånd.  Så det har blivit en hel del ”mot gatan bilder” de senaste åren. Ibland tar jag mig en titt ut innan jag kastar mig ner i bingen på kvällen (natten) också. Det här är några av mina vintriga varianter.

 

Canon första 35 mm SLR med autofokus.

För två år sedan när vi höll på och röjde i vårt källarföråd hittade jag den här märkliga Canon maskinen i en kartong. Jag hade inte en aning om att den fanns i min ägo. Det måste ha varit så här det gått till har jag listat ut. På 80-talet arbetade jag åt en fotohandlare och gjorde bland annat hans annonser och annat reklammaterial. Ofta fick jag då över kameror och andra produkter som jag skulle fotografera av för hans marknadsföring.  Jag bytte också kontor två gånger under den här perioden så kameran måste ha blivit kvar hos mig i en av flyttkartongerna  av någon konstig anledning. Lite sent nu kanske att efter tjugofem år returnera den.


Kameran är en Canon T80 som var Canons första 35 mm SLR kamera med autofokus. Den fanns bara en kort tid på marknaden (April 1985-Juni 1986) och ingick i Canons T-serie. Den har FD-fattning och var därför inte kompatibel med Canons nya  EOS system som kom strax efter (1987) och därför lades produktionen av den ner så snabbt.


Till T80 tog man fram speciella autofokus objektiv, AC 50mm f/1.8, AC 35-70mm f/3.5-4.5, and AC 75-200mm f/4.5. Andra FD-objektiv kan också  användas på kameran, men då utan autofokus möjlighet.


T80:an har väl inte något större värde idag utom kanske för den inbitne Canon samlaren som vill ha Canons första autofokus på plats i sin samling.

På mir.com finns massor av information om T80-kameran för den som är intresserad.

/Bernt

 

Inlagt 2010-02-23 06:30 | Läst 8017 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Har du testat om den fungerar?
Svar från kreatören 2010-02-23 17:53
Funkar bra efter det att den fått nya batterier.
Hej Bernt,
Sälj T80:an till Micke Borg. Den skulle passa mycket bra till Mickes Darth Wader-mask:-) Bra även med AF för han kan troligen knappt se något genom masken. Ha det bra i Vasastan.
H/ Ronny Persson Helsingborg
Det gjordes en hel del konstiga kameror i den där vevan. Många var ganska klumpiga och dessutom inte särskilt bra. Själv hade jag en Pentax med långfokus och optisk sökare. Det var väl ett slags kompaktkamera, fast inget vidare kompakt. Och miserabel att använda. Få av av mina kameror har jag sett som direkta missar, detta var en av dem. En annan var lådkameran Agfa Clack, som jag köpte som grabb :-)
Det är ju skitkul att du sitter på en sån här gammal stofilkamera. Men jag vill inte ha den, med eller utan min mask på. :) Lite det här konceptet som fortsatt in i dom digitala systemkamerorna. Allt ska göras så enkelt att det blir svårt att fota lätt.
För övrigt är din sammanställning av utsiktsfotografierna helt fantastisk.