Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Minnen från fornstora dagar!

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Det händer ibland att jag googlar på mitt namn för att se vilka spår man lämnar efter sig därute i cyberspacerymden. Och i går gjorde jag det och hittade då nedanstående.


Några år i slutet på 60-talet försörjde jag mig bland annat med att göra posters/affischer som jag sedan sålde vidare till olika grossister i Sverige och Danmark. Just den här färggrafikillustrationen gjorde jag på hösten 1968 och den dyker fortfarande upp på nätet då och då.


Färggrafikbilden ovan är en kraftig delförstoring från en ett jobb jag gjorde för Beckmans Reklamskola i mars 1968 då jag fotograferade det årets avgångsklasser. Nu har jag inte hittat just den bild jag arbetade från den gången men det här är en ruta från samma fototillfälle. Här avfotograferat negativ.

 


Jag gjorde också senare på 70-talet en hel del tonline och färgrafikillustrationer för bokförlaget Natur & Kultur som jag arbetade åt som freelance då och då under några år. Ni som var med på den tiden kommer säkert ihåg Pär Lundqist handbok för färggrafik, där man kunde lära sig det mesta om slabbningen med lithsoppa och lithfilm.


Jag är inte den som ligger och pressar i solen men ut och gå på stan kan man ju alltid göra. Och det tänker jag göra nu.

/Bernt

 

Inlagt 2010-06-29 15:16 | Läst 7836 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Mycket tidstypisk affisch. :-)

Pär Lundqvist har man ju också hemma i hyllan, fast inte just den här.

Kul att se!
Intressant med tonline-bilden på boken. En tonline-bild avlägsnar sig ju mycket från vad man brukar uppfatta som foto, även om den är ett manipulerat foto. Men resultatet kan bli en väldigt tilltalande illustration. Många utmärkta tecknade illustrationer är utförda i tonline-maner.

Men att göra tonline av digitala bilder har jag faktiskt inte prövat så mycket själv. Det finns ju filter för det, men resultatet blir inte automatiskt bra.