Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Är det dags att sälja sina ljusmaskiner och hoppa utför ättestupan?

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Så här skriver Micke Berg i sin blogg i dag:

”En ung fotograf har alla fördelar på sin sida. Nyfikenheten, kraften, förhållandet till mannen eller kvinnan. En ung man eller kvinna kan utan problem plåta nakenhet. Det känns naturligt. Det blir inte samma sak om en äldre man eller kvinna plåtar naket. Det kan upplevas som snusk. Intressant va?
Vad gör en äldre fotograf? Hur förhåller han sig till åldern, den minskande nyfikenheten, snuskstämpeln, avsaknaden av kraft och lust. Man kör på i gamla trygga fotspår, eller försöker välja nya, som inte är lika påfrestande för det egna psyket”

------------------------------------------------

”Tiden spelar också roll. Att plåta på gatan var en baggis på femtiotalet ( Bresson), lite svårare på sextio, sjuttio, vilket man kan se på Bressons bilder som blir allt sämre med tiden.
Med åldern kan en fotograf sällan hålla upp trycket. En o annan försöker. En viss desperation kan skönjas i bilderna. I vissa en jävla massa desperation över att livet snart är över och ungdomen flydd. De flesta återgår till ett mer meditativt förhållningssätt.
Det finns många exempel på det.Koudelka är ett. Jag ett annat. Blir vi sämre. Troligtvis blir vi det. Det viktigaste är att vi fortsätter om vi tycker om vad vi gör. Det finns korkade unga fotografer som skäller på äldre stjärnor för att de förfaller, inte orkar. Till de idioterna har jag bara ett råd: Håll flabben och satsa allt på dig själv istället”.

 

Jag har saxat lite ur Mickes text, så hoppa gärna över till hans blogg där han gärna tar emot kommentarer!

 

 


 

Det ligger en hel del sanning i Mickes text tycker jag. Men det viktiga är som sagt att fortsätta att göra det man tycker om även fast man inte har samma tryck längre. Det går naturligtvis längre tid mellan de verkligt bra bilderna numera. Man får vara glad om man får ihop ett par tre stycken om året. Men  jag håller drömmen vid liv… fortfarande.


 

I dag har vi också fått reda på hur landet ligger till.


Vad jag fått fram kommer jag att få min pension (intjänade lön) höjd med ca fyrtio (40) kronor, så nu blir det konsumtionsfest för carlzon framöver!

/Bernt

 

Inlagt 2010-10-12 17:28 | Läst 8247 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Äh, lyssna inte på någon. Låt din låga brinna oavsett vad andra tycker. I slutändan är det ju du själv som ska gilla det du gör. Men jag kan gå med på att du abdikerar om jag får 21:an :)
Jag tog en porter nyss, istället för att jobba! :)
Håller med Micke Berg, i all fall i det här! ;)
Mycket av den sk fotografiska friheten i ungdomen bestod nog av att man hade mindre "ansvar" liksom, man va mer ledig liksom... ;)
När man kommer upp i åren så har man samlat på sig en massa saker, som släkt, och vänner, och kompisar, och grannar, och hus, och bil, och resor och en relation osv, och allt måste underhållas, å då blir det inte så mycket tid över att fördjupa sig i nå't fotoprojekt liksom!
Utan då får man plocka fram nåra gamla kort, och titta på dom, och kanske visa upp några....
Eller göra några böcker av korten! ;) Och säga, "Kolla vad jag har varit med om!" :)
Time Pass liksom!
/B

Ps.
Vad gäller pensioner, och pengar och pensionsålder, så tycker jag det är konstigt att inte ungdomen fattar leget och protesterar! ;)
För dom kommer sannolikt att få jobba längre, mycket längre,
och kommer in i arbetslivet senare, som betyder ännu lägre pension,
och med det arbetstempo som är idag, och som hela tiden ökar, så jag säger bara "Lycka till!"
(Så sa i alla fall Per Ahlmark)
Den mänskliga hjärnan lägger inte av på samma sätt som kroppen gör när vi blir äldre. Tvärtom visar forskning att hjärnan, med lämplig stimulans, fortsätter att utvecklas långt upp i åldrandet. Vi som är äldre orkar naturligtvis inte lika mycket som när vi var unga men nog tror jag att vi fortfarande kan greja hyggliga bilder. Det gäller att försöka bibehålla lusten till fotografering. Tappar man den är det kört. Det gäller naturligtvis allt, inte bara fotografering. Själv tycker jag att det blev roligare, och enklare, när jag skaffade en digital systemkamera. Man kan tycka att det mesta är fotograferat men varför inte köra ett varv till?
På nåt sätt blir faktiskt lite glad av att läsa ditt inlägg. Det hjälper mig att fundera över vems förväntningar jag måste leva upp till egentligen. Det borde räcka långt med våra egna förväntningar på oss själva.
Och då kommer vi till det fina i kråksången nämligen att vi själva kan avgöra vad vi måste prestera (på äldre dar). Nu påstår jag inte att jag själv står över omgivningens krav men det är positivt att läsa ditt och Mickes blogginlägg eftersom det uppmuntrar till lite eftertanke.
Det är klart att jag fattar att vi alla har olika åtaganden i form av relationer och annat som vi bör sköta men ...
Ja ja, funderandet fortsätter :-)
Grattis till ditt nya liv som lyxkonsument! Nu har du råd med ett lite festligare vin till söndagsmiddagen! :-)

Man tömmer ut allt. Den som började sin bana som fotograf måste naturligtvis med tiden leta fram nya förhållningssätt till kamera, motiv och bildbehandling för att ha vitalitet i sitt skapande. Själv har jag fotograferat sedan jag var tio, men jag började ägna mig seriöst åt fotografi först efter 60, så jag känner mig inte förbrukad. Tvärt om, efter närmare tio år börjar jag äntligen se vad jag är ute efter. Men grafisk design och webbdesign, som jag jobbat med ett antal år, det känns nu så förbrukat att jag bestämt mig för att inte göra det mer. Punkt! Det har inte så mycket med ålder att göra, man tömmer ut det! En vän till mig som varit yrkesfotograf har vid 50+ börjat jobba med webbdesign. Hennes första försök var inget att skriva hem om, men hennes design blir fräschare och roligare för varje år.
Jag tror mycket på att hålla på med det man gillar, tycker är kul. Visst, ålder, lust, ork, driv kan spela in och spelar in. Men, är inte tjusningen med foto att det är så subjektivt.
Så, plåta det du gillar. Ha kul..... Det viktiga är ju att du gillar dina bilder!

Plåta går ju, men plåta så det går.... :) //Peter-L

PS "flabben" va ju kul. Märks att ha bott i Skåne... DS. :))
Visst är det så! De flesta har ett `bäst föredatum´ ;) Å det blir ofta extra påtagligt när vi vi börjar syna eliten. Men det där gäller som tur är inte mig. Har aldrig varit speciellt framgångsrik som fotograf. Tog en tjugo år lång paus från fotograferandet. Så jag har nyfikenheten kvar och kan bara bli bättre;);)
/Stephan
Hur man är vid 60+ beror väl på många faktorer, bland annat på vad man sysslat med tidigare. ..Jag är gammal ingenjör och lärarare. Och levde upp när jag äntligen fick tiden att jobba med bilder. Det är sånt som håller en alert och vital.
Åhh man blir så trött på detta åldersfixerade samhälle vi lever i...skit i åldern!
"Att åldras är som att bestiga berg; Man blir lite mera andfådd men får bättre utsikt" sagt av Hasse Alfredsson (tror jag)
Du fick i a f 40 spänn mer. Jag får 10:- mindre om de tabeller som visats i DN stämmer.
Rejäla summor vi rör oss med ;-)) De' får nog fortsatt bli en virrepinne då å då.
Det är väl ändå inte så att det bara är bilder tagna av en viss åldersgrupp som är de bästa? Vem bestämmer i så fall det undrar man. Man kan skriva armen lam om detta och påstå en massa som är lika sant som osant. Tex Oddner som plåtade vissna blommor som är skithäftiga när han var gammal. Jag såg att han gjorde en del suveräna porträtt även som gammal - men det var alls inte samma stil som när han var ung. Men vilket är bäst...? Skit i ättestupan Carlzon.