Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

The poor mans Leica!

Jag hittade den här Konica Hexar AF kameran häromdagen på Tradera till ett som jag tycker bra pris. Kollade först LP:s senaste auktioner och där hade dom haft två till salu en för 3160 och en för 4380. När jag sökte på Ebay så hittade en (Bay It Now) för ca 4700, såg också en för ett tid sedan i skylten hos Schönherrs för 3900. Så det är ingen större fara att jag inte får tillbaka det jag betalade för Hexaren om jag skulle sälja vidare igen, troligen tom tjäna en bra slant. Kameran är i gott skick, lite små nötningar här och där är det på den naturligtvis. Den svarta Hexaren kom ut på marknaden 1993.

I en del forum har dom kallat Konica Hexar AF för ”The poor mans Leica” och ibland också ”Leca killer” det där får man väl ta med en nypa salt så klart. Men ”Hexaren” har blivit lite av en kultkamera genom åren och är numera mycket eftertraktad bland ”filmfotografer”.

Har saxat några texter om kameran på nätet:

“The lens on the Hexar is considered to be of high quality for this type of camera and is often compared with other high-quality lenses such as those from Leica. It is often stated that the lens is a copy of the Leica Summicron 35mm f2 lens, although this does not appear to be the case. The source of this statement may be a pair of articles by Dante Stella where he states that photos taken with the Hexar have a similar "look" to those taken with a 35mm Summicron, but notes that the lens seems more similar to a Nikon 35mm f1.8 lens design”.

Hexanon 35/2                                                                                                      Nikkor 35/1.8

“The focus system is accurate, and the viewfinder is good. This is all for naught if the lens isn't good. Guess what? The lens is good. Very good. I've compared it with several prime 35mm lenses, both using resolution targets and by looking at pictures. The Hexar's lens is as good as or better than anything else I've used. It is good at f/2.0, better at f/2.8, and outstanding at f/4.0 and beyond. Not only is sharpness high, but contrast, color fidelity, and eveness of illumination are excellent, too. I really like the pictures this lens takes. The smooth, predictable shutter release and vibration-free shutter help you get the most out of the lens when using the Hexar handheld”.

 

Det skall bli intressant att se om Hexaren håller måttet, jag också har en Leica med en Summicron 35:a så jag kommer att göra en jämförelsetest mellan dom vad det lider. Och blir jag inte nöjd så kommer jag antagligen att sälja Hexaren vidare.

Det finns en hel del att läsa om ”Hexaren”  på nätet:

Cameraquest

Silvergrain Labs

Dante Stella

Wikipedia

photo-net

 

Gregory Crewdson på Kulturhuset.

Äntligen kommer man att få möjlighet att se fotokonstnärens/bildregissören Gregory Crewdsons fantastiska bilder i stort originalformat. På utställningen ”In a Lonely Place” på Kulturhuset kommer 50 arbeten från tre olika bildserier att visas. Lördagen den 19 mars kl 14 kan man lyssna till Gregory Crewdson då han kommer att berätta om sina bilder och sitt sätt att arbeta. Utställningen öppnar samma dag och går att besöka ända fram till 12 juni.

Gregory Crewdson: Untitled (Worthington Street), ‘Beneath the Roses’ 2006. © Gregory Crewdson.

Crewdson intervjuv

Video med Crewdson bilder

Stor Crewdson bild

Kulturhuset

 

Till slut...


”En annan sak som är svinaktig. Det delas ut bonusar till dirrarna för ohyggliga 4 miljarder. Många av dom sitter på företag(bankerna tex) som i princip räddades av oss( skattebetalarna, regeringen). Bankerna har gjort ett skitjobb o ändå premierar de sig själva med våra pengar igen. Vad fan är det för fel på det här landet och vad fan är det för fel på den här regeringen. Fyra miljarder i bonusar till folk som har segelbåtar, villor,alla resor betalda, otroliga månadslöner. Tänk fyra miljarder på skolan, på boendet, på socialvården, på konstnärsstipendier, på.....”/Micke Berg


 

Trevlig helg!

/Bernt

Inlagt 2011-03-18 11:23 | Läst 11063 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det som var speciellt med den första versionen av Konica Hexar AF, var att man kunde ställa in den i "silent mood". Den var tyst även i normalläge, men i tyst läge var det svårt även för fotografen att höra vare sig AF-motor, slutare eller filmframmatning annat än i mycket tyst omgivning.

Är det inte Konica Hexar RF som kallas "The poor mans Leica"? Den är ju en mätsökarkamera liksom Leica M.
Svar från kreatören 2011-03-18 14:23
Olle,
Du har säkert rätt om det där med Hexar RF:en, du kan nog mer om det där än jag.

Trevlig helg!
Fullformat och 35 mm. Vad mer behöver man? Lycka till med Hexaren.
Svar från kreatören 2011-03-18 14:30
Så rätt! Men det ska bli spännande med Hexanon vs Summicron matchen!
En annan för mig spännande match går redan idag Djurgårn vs Luleå!!!
N Thomas Meldert 2011-03-18 17:03
Jag har inget att säga om den andra matchen =) Jag håller ju på Färjestad.
De som producerar fantastiska bilder med "sämre" verktyg besitter sann talang och kreativitet. Att kompensera för vad som brister i utrustningen med finurlighet och utanför ramen-mentalitet.

Jag skulle vilja kalla den för: "The More Man's Camera". :-)

Trevlig helg Bernt!
Svar från kreatören 2011-03-18 17:11
"Having and camera makes you no more a photographer than having a hammer and some nails makes you a carpenter".
Micke Berg är en av dem som är bra på att se att kejsaren inte har några kläder! Bankerna kunde gott ta och satsa de 4 miljarderna i Lettland som är ett land som de ödelagt pga sin vanvettiga utlåning...

Jag var ordentligt sugen på en Konica Hexar RF när den kom ut, det enda som hindrade mig från att köpa den var att jag hade tappat mitt fotointresse vid den tidpunkten och att ha dyra prylar bara för att klämma på är helt främmande för mig.
//Chasid
Svar från kreatören 2011-03-18 17:05
Så är det Mikael! Herr Berg säger en hel del sannigar åsså är det mest vi arbetsbefriade "rika" pensionärer som gillar att krama våra analoga kameror :o)
Det är en bra kamera du har hittat =) ser fram emot din jämförelse av Hexar och Leica.
Jag har en nyfiken fråga, Är kameran från Borlänge?

mvh
Micke
Svar från kreatören 2011-03-19 10:13
Hittat å hittat...men jag tycker jag fick den till ett helt ok pris. Testen kommer så småningom, jo den kommer från Borlänge.
Om jag kan mer än du vet jag inte. Min kommentar var snarare en fråga än en ett påstående.
Jag har aldrig ägt en Hexar RF, men däremot en Hexar AF.
Trevlig helg till dig också!

En fråga till Fotosidan: Varför får man upp en sida för att rapportera inlägg när man klickar på "Besvara"?
EGW 2011-03-18 22:46
Du klickar på utropstecknet i stället för på "besvara"!
Äsch, den där Konican har ju batteri och automatik!
Svar från kreatören 2011-03-19 10:18
Batteri,automatik och autofokus kan ibland göra livet och fotograferandet lite enklare!
EGW 2011-03-19 17:01
Absolut. Men när man talar Leica handlar det inte om bekvämlighet utan om sport :-D
Du får säkert tillbaka ditt utlägg;)
Var på guidad visning nu på söndagen. Intressant man den där Crewdson, han har ingen direkt kontakt med kameran utan arbetar mer som en regissör. Och produktionerna kostar miljoner;) Gillade nog mer hans senare svartvita arbeten men guiden påstod att även där använde man sig av metoden att stitcha digitala storformatsbilder till dessa högupplösta alster.
/Stephan