Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Fujifilm X100 cropexempel i 100 % med ISO 100 – 12800 + 591photography blogs vårutställning och en fikabok.

Som ni säkert många av er redan läst kommer leveransen av Fujifilms nya X100 bli försenad på grund av naturkatastrofen i Japan. Jag har nu under ett par år arbetat med min Panasonic LX 3:a som promenad/gatufotokamera och tycker att den fungerat perfekt i de flesta situationer. Upp till 400 ISO vill säga och det klarar jag mig med nästan alltid. Så jag är inte säker på att jag kommer att hoppa på X100 tåget, i varje fall inte på första resan.

photographyblog.com har jag hittat exempelbilder på vad X100 ger för resultat vid olika ISO vid fine JPG och RAW inställning. För att ni skall slippa ladda ner alla högupplösta bildexempel har jag gjort lite dumpar i 100 % på en fine JPG bild som rätt bra visar vad X100:an ger för resultat vid olika ISO:n.

                                               

ISO 100                                       ISO 400                                    ISO 800   

         

ISO 1600                                   ISO 3200                                  ISO 6400 

 

 ISO 12800

Rätt imponerande på höga ISO tycker jag. Men man bör såklart också tänka på att just de här exempelbilderna är tagna under mycket gynnsamma ljusförhållanden vilket betyder att kamerans censor inte överansträngt sig direkt.

 

591 photography gallery

591photography blog har just sjösatt sin vårutställning ”Images of Men and Women”. Totalt fick de in över 1000 bidrag från 500 fotografer och av dessa visas 150 bilder från 89 fotografer på utställningen. Och jag hade tur att bli en av de 89.

 

Fikaboken!


Yngve Baums ”Människor vid hav” med text av P O Sundman. Bonniers 1966

Yngve. Baum är en socialt engagerad fotograf/filmare som gjort sig känd för att i sina bilder intressera sig för kulturella förändringar och blottlägga missförhållanden i samhället. Detta märks exempelvis i hans böcker Kiki - en liten man (1966), Människor vid hav – Lofoten (1966), Berberby (1967), Ujamaa – Människor i Tanzania (1970), Skeppsvarv (1974), Röster från ett varv (1978), Två platser på jorden (1983), Om Mamma (2005). Yngve Baum har också gjort ett stort antal dokumentärfilmer.

       

Man saknar rätt mycket den här typen av dokumentärt genomarbetad fotografi i Sverige idag tycker jag. Men det är klart, några tappra kämpar finns det.

 

Några bonusbilder så här på slutet...

Brödåkra Ragnar, våren 2010.

Dalagatan november 2008.

 

/Bernt

Inlagt 2011-03-21 15:54 | Läst 8743 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Yngve Baums printar var fantastiska, tri-x, lätt underexponerade för att han skulle få det rätta klippet om jag inte minns fel,,,,ja attan,,,hans varvsbilder o det här skildringen från Lofoten var grym, annars håller jag med dig,,vilket tjat om den där kameran, jag har skaffat mig en lx5 nu, plus Gf1 an o de går ju som tåget. Varför lägger man inte de tio loppor som kameran kostar på en två månaders tripp till Asien eller något, plåtar som fan och kommer hem med ett material som svänger, man gör bok och utställning av?

Annars är jag glad att se att du hamrar på igen i bloggen, blev lite orolig ett tag, hittade en grym blog, Sören Gunnarsson, skitbra helt enkelt. Annars, ska jag inte säga för mycket, men det är TUNGA grejer på gång...
m
Svar från kreatören 2011-03-21 18:17
Jag stötte ihop med Yngve Baum några gånger i Fotoskolans labb på Skånegatan 1968 tror jag att det var, gillar verkligen hans kraftfulla mustiga bilder.
I bland måste man ta sig en liten paus, speciellt när det känns som om man släpar omkring med en nittio liters ryggsäck och har en Holmenkollen dimma i eyesen. Men nu känns det lite bättre i min "gamla" kropp.
Sören Gunnarsson hade jag kontakt med i min blogg tidigare när jag skrev om fotografen Ove Alström. Jag har två fina Alström bilder, en på Sonny Rollins och en på Cootie Williams. Riktigt tunga pojkar!!!
Hej Bernt,
Ja kommersen med X100 är i full gång på ebay, kolla:
http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=finepix+x100&_sacat=0&_odkw=x100&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1313

Får nöja mig med en vanlig Point and Shot digital, som mankan ha i byxfickan.
Är absolut inte spekulant på en X100.
Yngve Baum har publicerat en hel del bra fotoböcker och din Brödåkra-bild skulle också kunna platsa mellan två pärmar.
Ha det bra, Bernt.
H/ Ronny Persson Helsingborg
Skönt att se att du börjar ta dig upp ur vintermörkret ;)
Genomarbetade reportage ja, vem betalar för dom nuförtiden ?

Och som sagt, ett fasligt hypande runt den där kameran, en sak har jag märkt med mig själv: Det blir inte bättre bilder av att jag äger fler kameror ;)

-affe

Ps. Ragnar Axelson, Islännigen, håller på en del med den där typen av reportage och bilder, riktigt bra tycker jag.
http://www.rax.is/
Kommentaren som försvann!??

Kul att du är tillbaks från vintermörkret ;)
Allt färre betalar för genomarbetade grejor och få är de som köper böcker tror jag. Den gratisbaserade internetkonsumtionen är nog inte så bra alla gånger ;)

Ett fasligt hypande om den där kameran, den är säkert bra, liksom de flesta nya fotograferingsapparater :)

En erfarenhet jag dragit för egen del är att det inte blir flera bra bilder i takt med att jag skaffar nya prylar, snarare tvärt om, det blir fel fokus och tar en massa energi att kolla prylar för mycket, åtminstone för mig.

Har du sett Ragnar Axelsson, Islänningen, fina saker:
http://www.rax.is/

-affe
Svar från kreatören 2011-03-21 18:37
Hi Affe! Nu har jag kollat igenom Ragnar Axelssons bilder och som du säger riktigt fina saker. Du har också rätt i att för många fotografiprylar inte gör att man skapar bättre bilder.
Det är kanske dax att du får igen lånekameran? Kommer du till Ellens nu på onsdag?
Grattis till utställningen.
Fin bild från Dalagatan. Skönt att minnas en tid när nederbörden kom i flytande form...
MVH Ylva
Svar från kreatören 2011-03-22 10:59
Tack Ylva! Det kändes fint att få med en bild där även fast den har några år på nacken.
I dag skiner solen på Dalagatan och det börjar bli varmt också, just nu 11+.
Skall försöka dyka upp på onsdag :)
-affe
Visst får FX100 godkänt på ISO 12800. Just nu, innan det kommer något bättre. För nog är det lite brusigt i fall man vill vara grinig. Jag tror inte att prestanda vid ISO12800 i sig är något skäl att välja just denna kamera. Yngve Baum + PO Sundman låter klart trivsamt. Kanske är det så att nutidens intensiva fotobloggande minskat behovet av den typen av fotojournalism på papper?

Dagens bonusbilder är fina, du behöver inte byta ut din LX3.
Svar från kreatören 2011-03-22 11:16
Dom andra kameratillverkarna har nog liknande apparater på gång redan misstänker jag.
När jag var en 16-17 år och var med min farsa och fiskade uppe i Frostviken i Jämtland hyrde vi en stuga av PO Sundman där. Både Sundman och min farsa var politiskt aktiva (fast på olika sidor) så jag fick flera kvällar sitta och lyssna på deras livliga samtal vilket jag då tyckte var hemskt tråkigt.
Jag kommer att hålla min LX3:a varm ett bra tag till...
EGW 2011-03-22 17:36
Sundman var en märklig person. En fin författare och en häpnadsväckande framgångsrik politiker. Och just nu har jag läst på nätet att han i sin ungdom var nazist. Du milde vilken skandal om det kommit ut medan han levde! Men det finns väl anledning att tro att han senare radikalt omprövat vad han trodde på då.

Jag kan tänka mig att de politiska samtalen mellan din far och Sundman var stentråkiga :-D