Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Bilden direkt från kortet och är garanterat obeskuren och omanipulerad.

Jag har valt en lite lurig rubrik i dagens inlägg för den texten hittar man inte så ofta under mina bilder. Ni som följt mig och mina bilder ett tag vet redan att jag ofta arbetar med mina bilder i de olika digitala mörkrum som man har tillgång till idag. Garanterat manipulerad passar nog ofta bättre. För det är mina bilder för det mesta. När jag har tid, och det har jag rätt gått om så arbetar jag lika mycket med bilderna för min blogg som dom för print.  I mitt förra inlägg skrev Affe -Skulle vara kul om du la upp en tutorial om hur du jobbar med kontrast och skärpa för att få detta sting i bilderna?

Till att börja med så tar jag alla mina bilder både i JPG + RAW för att när det behövs kunna klämma ut så mycket information som möjligt. Sen lite beroende på ljusförhållanden är det lite olika vilken av filerna jag sen öppnar i RAW- programet.  Om vi tar en av bilderna jag hade med i mitt förra inlägg så kan arbetet gå till så här. Ingen riktig tutorial, mera en lätt beskrivning…

Den obearbetade originalbilden. 1/15 sek. f/2,0 @ ISO 200. Dåligt ljus så bilden blev ganska grå och platt men bra genomexponerad.

Och så här blir den om jag utan några justeringar för övrigt bara gör om den till svartvitt. Inte så upphetsande direkt.

Och så här kan det i stället se ut efter första bearbetningen i Adobe Camera Raw med en del efterbelysning och pjattning och lite kurvjustering .

Ibland varmtonar jag också bilderna lite för att få en aning av silverpapperskänsla. Tycker det gör sig rätt bra i bloggen.

Till slut  fixar jag lite skärpning och ökar detaljerna lite försiktigt med pluggen Topaz Detalj för att få lite mera bett i bilden för webben. Här har jag också gjort lite beskärningar.

Men som sagt, det här passade bra för just den här bilden nästa gång jag ”framkallar” en bild kan det hända att att den bara går rakt igenom eller att jag kommit på något annat sätt som passar just den bilden jag har framme då.

 

Gregory Crewdson igen...

I det fina vårvädret (vi haft här i huvudstaden) tog jag mig i helgen en promenad ner till city och Kulturhuset för att vara med om en guidad visning av Gregory Crewdson utställningen. Vi var bara en 8-10 stycken intresserade och visningen tog ca en timma och guiden Carl Tiberg gjorde ett gott arbete tycker jag. En hel del av hans information hade jag sen tidigare eftersom jag följt Crewdons arbeten ett antal år. Men lite nya hemligheter om Crewdsons magiska bildvärld fick vi. Morgondagens ”pensionärsutflykt” kommer med stor säkerhet att gå till Skeppsholmen och Moderna, där kommer jag att få se en helt annan typ av fotografi än Crewdsons. Man kan ju liksom gilla både Rembrandt och Andy Warhol som tur är!  

 

Lumixen känner igen mitt ansikte rätt bra numera!

/Bernt

Inlagt 2011-04-18 16:32 | Läst 11369 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Pinsamt att jag inte kollade i din förra blogg...
Och ....ja vad säger man, i de här husen, i alla fall några av dom har jag besökt!
Handlade några gånger i Arbetarboden,
jag gick på Svarta katten när det va Tom och Jerry och SF-journalen! :)
Svar från kreatören 2011-04-19 08:15
När jag var sådär fjorton (1956) var vi ett gäng killar som brukade åkta till stan för att kunna se barnförbjudna filmer och mest då på småbiografer där dom inte var så hårda med åldersgränsen. En av våra favoritbiografer låg på Nybrogatan där dom visade en hel del franska gangsterfilmer, en annan låg i Birger Jarlspassagen (Maxim), också Bostock på Lästmakargatan. Nyhetsrullarna från RCA och Movietone minns jag också där man reda på vad som hänt i den stora världen. Svarta katten minns jag inte men däremot gamla Tennstopet på samma gata där en och annan pilsner åkt ner lite senare i livet...