Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Hi! My name is Bernt Carlzon and I am a pictoholic!

Ni som följt mig på min blogg några år känner säkert igen den här bilden. Jag gjorde den här bilden/fotoillustrationen i samband med dom stora munkprotesterna i Tibet i april 2008 och då en talesman vid namn Jiang Yu från Kinas utrikesdepartiment påstod att den autonoma regionens utveckling i Tibet var "bättre än någonsin "!!!!!!! Så här såg bilden/fotoillustrationen ut när jag lade upp den på deviantart. Ganska hårt bearbetad i Photoshop och Lucis Art.

Bilden/fotoillustrationen snoddes senare av en Grekisk tidning som hade den på sin första sida och jag har på olika sätt försökt få ersättning för den men inte lyckats. Det kostar en hel del att dra igång en process mot tidningen och den ekonomin har jag tråkigt nog inte.

Bilder är bäst på papper.

Det var många år sedan jag printade så många bilder som jag gjort i år. Totalt har jag gjort 18 st 30x40, 4 st 50x70 och en 70x100. Och alla med med gott resultat om jag får säga det själv, så det kommer troligen att bli en bra bunt under nästa år också.

En bild som jag (efter önskemål) kommer att printa den här veckan är den jag skrev om ovan fast nu i svartvitt. Och jag har just gjort en ny bearbetning av den i Silver Efex Pro 2 som jag nu skaffat en skarp version av.

Originalfilen från 2008-04-09. PowerShot G5 1/8 sek f/2.0 ISO 50.

Ytterligare ett par bilder som jag behandlat med Silver Efex Pro 2. Förutom att programmet har ett mycket stort antal presets så finns det massor av kranar att dra i beroende på hur man vill ha sin bild. Jag testar vidare…

Originalfilen. Skeppsholmen 2009-05-28 LX3 1/1000 sek f/4.0 ISO 200.

Originalfilen. Sofiero Slott 2007-05-13 Canon 350D 10-20 mm @ 10 mm 1/125sek f/8.0 ISO 200

På Gnesta Planket i tidigare i år sa en fotograf (från söder): ”-Min tjej tycker att dina bilder är riktigt bra, även fast dom är fusk allihopa”. Och där har han kanske rätt för dom är nästan aldrig printade rakt av utan dom är för det mesta mer eller mindre bearbetade.  Fusk och fusk, det är mitt sätt att arbeta med bilder. Och det är därför jag kanske är mera bildmakare än fotograf.

/Bernt

Inlagt 2011-12-12 15:50 | Läst 11196 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja Herre Gud, de där Söderkisarna fattar ju inte ett smack,,,,,
Svar från kreatören 2011-12-12 23:31
Tror nog att det är tvärt om Micke!
Jäkligt bra som vanligt, kul att du gillar silver efex pro 2, jag tycker också att den är strålande. Lyckas nästan fejka mellanformatsnatt med 5D:n, och om jag orkade lära mig det ännu bättre är jag säker på att få skulle se någon skillnad. ;)
Här två bilder från 5D, ingen hdr, konverterade i silver efex pro 2:
http://www.fotosidan.se/blogs/affe/spanerier-med-hund-stativ-och-kamera.htm
-affe
Ps. det är en obeskrivlig skam för världen att man låter Kineserna inte bara bedriva folkmord, utan även ett kulturmord av en kultur som vi behöver allt mer i dessa dagar. Inflyttningen av Kineser har gjort Tibetanerna till en minoritet i sitt eget land:
http://www.tibet.se/
Ja vadå fusk? Jaja...håller med dig angående Silver Efex Pro...den är fantastisk och det är lätt att bli sittande med bilderna och prova och prova och prova. Det är lätt att bara bli sittandes och beundra de fina svartvita bilderna som visar sig.
Attans att den grekiska tidningen inte har nån heder, de borde ju självklart betala för sig. Stjäla bilder! Vad har de gett för svar till dig?
Hälsar Agneta.
Svar från kreatören 2011-12-13 10:47
Det finns ju lite olika synpunkter på det här med att arbeta med sina bilder. Det här tex läste jag för en stund sedan. "Om bilderna skall laboreras fram - ja då skall man inte syssla med fotografi, då skall man arbeta med palett och pensel, eller motsvarande".
Angående bildstölden, läs mitt svar till Mikael nedan.
Kul att du hittade silver efex 2 till slut också :-) Synd att du inte fick ersättningen från tidningen. Verkar vara svårare om utomlands tidningar stjäl bilden? Har du kontaktat med Bildombudsmannen?
Svar från kreatören 2011-12-13 10:40
Jo jag har ärendet liggandes hos Teste sen lång tid tillbaka. Han har både skickat brev plus faktura till det företaget som äger tidningen utan att få svar. För att komma vidare måste han få tag i registreringsnummer på företaget och där har han hitills stött på patrull. Och myndigheterna i Grekland har ju också lite annat att tänka på just nu. Sen kan det ändå bli svårt att stämma företaget från Sverige...vi får se vad som händer.