Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Mina digitala äventyr.

Till att börja med är det kanske bäst att säga att när det gäller mina digitala ljusmaskiner så är alla vad man brukar kalla instegsmodeller, alltså kameror för amatörer.

Mitt digitala äventyr började med en Canon PowerShot G5, låter inte så märkvärdigt i dag kanske men när den kom var nästan lika omskriven som Fujifilms X10 är i dag. Och den kostade runt 9000 när jag skaffade den hösten 2003. Med på bilden också G5:ans vidvinkeladapter.

Skånebild 2006 med G5:an

Nästa maskin på resan blev en Canon EOS 350D som jag köpte begagnad med kitobjektiv strax före jul 2006. Den var då ca ett år gammal och jag fick den för halva nypriset. Nästan omgående två nya Sigma objektiv till den. En 17-70 mm och en 10-20 mm. 350:an funkade länge riktigt bra för mig och dess upplösning på  8 megapixel var tillräckligt för mig. Har printat flera 50 x 70 bilder med gott resultat. Men min tidigare goda syn har med åren avtagit en del och till slut fick jag problem med den lilla displayen.

Stockholmsbild med 350:an.

Samma problem, alltså att kunna kolla exponeringen m.m på displayen fick jag med tiden på G5:an och när Panasonic kom med sin lilla Lumix LX3:a 2008 så slog jag till och den funkar fortfarande riktigt bra. Mindre, lättare, snabbare autofokus, bättre upplösning och mera vidvinkel.

Gnestabild med LX3:an

Sen har jag också bytt 350:an mot en EOS 50D, också den mest för den bättre displayen och lite för den bättre upplösningen. Men den är stor och tung och jag har den nästan aldrig med mig när jag ströpromenerar på stan. Då är det LX3 som gäller!

Brödåkrabild med 50D.

Vad är då mina önskemål för framtiden då när det gäller digitalt? Först på önskelistan står nog en fullformatare men dom är lite för dyra för mig just nu men det rasslar ju in nya modeller hela tiden så snart kan man nog få tag i tex en Mark II för min konstnärslön, alltså 10-12 tusen. När det gäller promenadkamera så är jag rätt sugen på Panasonics GX1:a som jag läst skall vara en riktig godbit men den kostar ju en bra slant den också med den bästa optiken. Framtiden är oviss...

Annars då…


Fick en förfrågan via kontakten efter mitt förra inlägg om vad det var för märklig kamera som Bengan satt och inspekterade. Det är en Cambo Wide 4 x 5” vidvinkelkamera. Till den har jag två objektiv en 47mm plus en 65mm båda Schneider Super Anguloner. Två rullfilmsmagasin 6 x 9 och 6 x 12 cm plus en bunt bladfilmsmagasin. Jag har tidigare någon gång skrivit mera utförligt om Cambon, men det inlägget hittar jag inte just nu.

 Bonusbild!


Trevlig helg!

/Bernt

Inlagt 2011-12-16 21:07 | Läst 9871 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Din Cambo är ju riktigt jäkla häftig.
Har själv en Horseman VH med tre objektiv.
Bland annat har jag en Super Angulon 1:8 / 65 mm
Då min Horseman är avsedd för 6+6 och 6x9 så blir det en vidvinkel, frågan är hur mycket det blir om jag skulle omvandla till småbildsformatet.
mvh
Morgan Larm
Svar från kreatören 2011-12-17 12:15
Tidigare i år hade jag båda mina objektiv inne för service, båda köpta i slutet på 80-talet. Tänkte försöka komma igång med lite storformat till våren.
På 4 x 5” formatet har 65:an en bildvinkel på ca 100 grader och 47:an runt 120 grader vid f/22 om jag inte minns helt fel. 47:an tecknar inte ut 4 x 5 men med rullfilmsmagasinet 6 x 12 cm funkar den ok med centerfilter. Vad det blir på 6x9 och jämfört med småbild vet jag faktiskt inte.
Du skriver bra, och fotar bra!
Ha en fin helg!
/Bengan
Svar från kreatören 2011-12-17 12:16
Tack och detsamma!
Du är ett bevis på att man inte behöver ha dyraste utrustningen för att skapa jäkligt bra bilder.
Själv väntar jag också på att 5DM2 droppar i begpris.