Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Så är det jul igen…och lite till om mina digitala ljusmaskiner plus årets fotobok!

I dag är det då dags att införskaffa årets julgran av vår granförsäljare på Odengatan. I vanliga fall brukar det redan vara avklarat sista helgen före jul och då vi också brukar ha min svärfar på besök. Hustrun brukar också fixa till ett lagom stort julbord. Tråkigt nog har svärfarn för tillfället drabbats av ett kraftigt ryggskott och har därför svårt att ta sig in till stan.  Så här såg i alla fall förra årets gran ut!

.

 En liten helt ovetenskaplig test!

I mitt förra inlägg visade jag de digitala maskiner som följt mig genom åren. Eftersom jag har alla kvar har jag gjort en liten test. Alla bilder tagna i RAW och med vitbalansen på AWB. Exponering ¼ sek med f/5.6 och med 200 ISO. Alltså ganska svagt ljus vilket betyder kamerornas sensorer fick jobba lite, men det ju just i svagt ljus man ser skillnaderna. Filerna helt obehandlade.

Canon PowerShot G5 100% crop.

  

Canon EOS 350D 100% crop

Canon EOS 50D 100% crop

Panasonic LX3 100% crop

Testet lite orättvist kanske för G5:an och LX3:an. För i bättre ljus skulle resultatet blivit bättre för dessa med sina små sensorer, som tex de här två 100 % cropbilderna visar. G5:an överst.

.

Årets bästa fotobok! Som vanligt har det under året blivit en del bokköp men den här får jag nog klassa som den bästa.

W EUGENE SMITH från förlaget Lá Fábrica. 240 sidor i stort format med bilder från alla hans kända reportage plus lite till. 486 kr på Adlibris. Här några uppslag.

Spanish Village 1959.

Country Doctor 1948.

A Man Of Mercy 1954.

Pittsburg 1955.

.

Tidningen LIFE firar 75!


På deras site finns det en hel del fina saker att titta på. http://www.life.com/channel/life75

.

God Jul från Carlzonz bildverkstad!

/Bernt

Inlagt 2011-12-20 15:32 | Läst 9920 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det man kan konstatera efter ditt test är att man inte ska fotografera porslinstomtar i klen belysning med Canon PowerShotG5 och Panasonic LX3 ;). Men till annat duger de gott. Det är inspirerande att läsa och titta i fotoböcker och jag borde köpa några. Kanske några går på bokrean i februari.

God Jul och Gott Nytt År

/Torbjörn
Svar från kreatören 2011-12-20 18:39
Både G5:an och LX3:an har ju fått efterföljare som är bra. Men jag har en 50 x 70 kopia tagen i dåligt ljus med G5:an som är riktigt bra faktiskt. Men som jag nämt tidigare kommer jag så småningom att uppgradera till 4/3 formatet och troligen blir det en GX1:a när den landar hos handlarna...
Hej, var allting bättre förr,,,Smiths bilder gör ju rent hus med allt man ser idag, eller??? Jag kollade in din blogg från 2009, rent ut sagt, så var den helt otroligt snygg, tio ggr snyggare än den här..

Varför bytte du,,,den var/är ju helt sanslös....det enda jag hade svårt för är det där smutsigamärket uppe till höger., men bloggen var dynamit,,,,jag har samma problem med min blogg, jag bytte till snyggt grått, men egentligen är det svarta snyggast, men folk vill ju ha en massa mesig skit,,,vit bakgrunder, lättläst, ingen dramatik osv,,,,god jul annars, åker upp till dina gamla trakter, mot Ljungdalen
Svar från kreatören 2011-12-21 00:49
Här är det fotosidan som bestämmer!... och jag tycker också att det svarta är snyggast. Såg just att dom hade -7 och 30 cm i Ljungdalen.
Lycka till på laggen!
Du missade att testa cambon? hihi
mvh
Morgan Larm
Svar från kreatören 2011-12-21 00:33
...man kanske skulle fixa ett digitalbakstycke!
Smiths bilder är fantastiskt bra.
För mig blev årets fotobok Koudelkas "Gypsies" som har getts ut i en ny utökad version. Finns på Bokus.
God Jul
/Krister
Svar från kreatören 2011-12-21 00:38
Jag har också spanat in Koudelkas "Gypsies" men kontot för årets bokinköp ligger redan på minus. Men det är ju snart ett nytt år och då kan man ta på sig "guldbyxorna" igen.
Fin bok, får nog bli en julklapp;). Annars har jag ställt in mig på att se en utställning med Scott´s och Shackleton´s
polarfotografer Herbert George Pointing samt min favorit Frank Hurley på Queens Gallery London. Håller på till 15/4 2012.

http://www.royalcollection.org.uk/microsites/HOTGA/MicroObject.asp?item=26&themeid=2592&object=2580089&row=35&detail=magnify

/Stephan
Svar från kreatören 2011-12-21 00:43
Verkar vara en fin utställning och man har ju sett lite dokumentärer om gubbarna.
Han var tidigt ute med en "Terjning" på bild 71!... :o)