Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Ett nytt litet bokprojekt på gång?...och lite kameraporr.

När jag först började fundera på det här med att göra egna fotoböcker så var mest för att kunna visa för mina barn och andra släktingar vad jag sysslat med sen jag blev pensionär. Men samtidigt också kanske att på ett sätt lämna något slags avtryck. Jag fotograferar ju bara digitalt numera och jag tror inte att mina efterlevande kommer att vara intresserade av att rota runt bland mina digitala filer på mina olika hårddiskar. Om dom nu överhuvudtaget kan läsa dom i framtiden.

När jag sedan skrev om mina bokprojekt i bloggen så fick jag redan på planeringsstadiet in ett antal förbeställningar vilket naturligtvis gjorde mig glad. Min första fotobok trycktes i 30 numrerade exemplar och den senaste har nu kommit upp i 19 beställda.  

.

Åsså lite om den kommande boken...

Mina självporträtt har ju under några år rönt en del uppmärksamhet både här hemma och runt världen på de sidor jag visat dom vilket jag naturligtvis tycker känns fint.

Men dom har bara funnits tillgängliga på nätet förutom några enstaka printar jag gjort för utställningarna Reclaim Photography och Gnesta Planket. 

När jag gjorde min bildmapp med Skånebilder tidigare fick jag en fråga om jag inte också kunde göra en mapp med mina självporträtt från en bloggläsare. Det har nu inte blivit av (ännu kanske är bäst att säga). För en tid sedan började jag i stället fundera på att göra en bok med ett urval av mina självporträtt. Och det är klart som korvspat att det inte lär inte bli storsäljare utan närmast en produkt för de närmast sörjande den dag man vandrar vidare till de sälla jaktmarkerna. Ugh!

 .

Black is beautiful!

Jag har ju skrivit i en tidigare blogg om att jag tänkte skaffa mig en lite bättre ”promenadkamera” och nu har jag i min hand fått en så gott som ny Nex 5N, kamerahuset är ca två och en halv månad gammalt och optiken hade ägaren köpt för tre dagar sedan!!! Han uppgraderade då till en ny Nex 7:a som han också hade med sig och jag fick också tillfälle "klämma" lite på den. En mycket fin sak med sin inbyggda fasta sökare men alldeles för dyr för mig. Ibland har man lite tur att det finns folk som alltid vill ha det senaste (och som har råd). Jag får hålla mig till begagnat. Men jag kommer att behålla min lilla LX3:a men slipper att släpa med mig storkameran när jag vill ta bilder när det är lite taskigt ljus eller där det krävs lite bättre upplösning.  Lite annorlunda är det att arbeta med Nexen jämfört med LX3:an, men det lär jag mig nog så småningom.  

 

Första självporträttet med Nexen. För att testa så är alla värden i kameran nollställda, alltså ingen brusredusering i kameran och inte heller i Sonys RAW-program. Konverterad rakt av till svartvitt i Silver Efex Pro. 1/160 sek  f/6.3 RAW 1600 ISO.

100 % crop. Klarar 1600 ISO riktigt bra tycker jag.

Och här har jag slutfixat bilden med en vända till i "Silvern" plus lite skärpning och kontrast för att få lite extra grafiskt "klös"som jag gillar.

.

Bonusbild!

Ett gäng trevliga fotokamrater på Puck (Ellens bageri) den 9 september 2009. Från vänster till höger: Monica (lite i alla fall) sen Krille, Thomas, Bengt, Bengan, Ulf och Micke.  Numera håller vi ju till på Twang Gitarrbutik och Kafé på Katarina Bangata 25. ”Jag älskar detta fik… känns som skånegatan innan den kuppades av robotar” har någon sagt. Och där är det bara att hålla med.

/Bernt

Inlagt 2012-02-27 15:56 | Läst 14951 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Tror att nex:en kommer att passa dig som hand i handske, den är riktigt bra tycker jag. Och det kommer att droppa in flera intressanta gluggar i smidigare format vad jag förstått.

Kul att det blir en bok med dina självporträtt, den skulle du egentligen försöka få ut på förlag, kolla med Max Ström eller någon.

-affe

Ps. Personligen gillar jag 5n bättre än Nex 7, tycker 7:an blir lite stor och då kan jag lika gärna ta med dunderklumpen. ;)
Dina självporträtt är ju redan bästsäljare. Jag ställer mig genast i kö. Notera det, herr Carlzon =)
Svar från kreatören 2012-02-28 11:50
Nu är det noterat Thomas! Och jag kommer såklart att berätta i bloggen när boken är klar.
Säkert bra böcker i bästa kvalitet.
Men den nya kameran känns framtung, hur blir balansen i den kombinationen?
Svar från kreatören 2012-02-28 12:26
...man måste stå stadigt på fast mark...:o)
Även jag ställer mig i självporträttskön. Porträtt som är som landskap med både väna fält o dramatik däremellan är svåremotståndligt.

/krister
Svar från kreatören 2012-02-28 11:53
Jag har satt upp dig på listan Krister!
Trevlig bild från fototräffen, Bernt. Alla ser ut att vara upptagna med att titta på nåt - Monica spanar på Micke ;)
Man måste väl ha en komplett samling Carlzon böcker?
Notera mitt intresse
Fin kamera på sista bilden! Den kromade M 4:an! :)
De e väl den bästa M Leican!
/B
Vad roligt att du till slut föll för en NEX 5N. Jag tror inte att du kommer att ångra dig. Den ser ju sprillans ny ut, svart och fin ;). Vi borde kanske lite till mans följa ditt exempel och ta fler självporträtt. När jag bläddrar i mina gamla negativalbum är min nuna synnerligen sällsynt.

/Torbjörn
Sådär ja, i nästan ett år fick man vara ensam om sin NEX5, och nu börjar de bli lite vanliga;)
Grattis till en fin kamera om än lite speciell. Din verkar dessutom vara utrustad med NEX7:ans svarta normal.
Sedan kan du notera mig som bokintressent.

/Stephan
Visst e NEX5 en kompetent och rolig kamera. Jag skaffade en för ett par månader sen. Jag har kört den med lite olika canon- och samyangbjektiv på adapter inhandlad för 150:-. Manuell skärpeinställning funkar ypperligt.
www.fotokonst.net/bohusjulleflash.swf
Grattis till tillökningen, ska bli kul att se vad du ser genom den :-)
Herr Bokhandlare förstår säkert att även jag sätter upp mig på ett ex av den nya boken från Dalagatans bästa fotobokhandel.

Hälsningar
Håkan