Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Återvinningfynd på ”camera-nerd-Twang” i onsdags.

Efter att ha missat några Twangträffar så kom jag i onsdags iväg upp till söder igen. Vårt torpstök så här på våren tar mycket tid i anspråk.

Det blev en hel del kamerasnack den här gången och Alf Jagnell visade bland annat upp ett lite ringrostigt återvinningsfynd han gjort.

Enligt Bengan så var troligen den gamla Contaxen från 1933-34 någongång. Kameran gick tråkigt nog inte att öppna på grund av rost men enligt Alf så funkade slutaren helt ok.

Stephan hade utrustat sin gamla Nex med Sadoyasu Miyazakis MS Optical Super Triplet Perar 3.5/35 vilket gör kameran mycket fickvänlig.

Det finns numera också en MS Optical Super Triplet Perar 28 mm  f/4.0.

Lite boktittande blev det såklart också och jag hade med mig min ”egoboostade” självporträttsbok. Lite info till er som har bokat, jag avvaktar lite med beställningarna tills nästa gång Blurb kommer rabatterbjudande. Det tjänar vi alla på.

Mats frågade om jag hade en inbyggd ”machingun” i min Nex när jag brände av några rutor med kameran inställd på scenvalet för nattscener, då kameran tar sex bilder i snabb följd som kamerans programvara sedan lägger ihop till en bild för att minska kamerarörelser och brus.

Mats, Krille och Micke lyssnar koncentrerat på Alf Jagnell på andra sidan bordet.

.

Fikatidningen!

Fototidningar finns det gått om numera.  Om man går till ett välsorterat tidningsstånd så kan man säkert välja på ett tjugotal. Jag brukar då och då gratisläsa tidningar i min pressbyråkiosk på Odenplan och ibland också på biblioteket i Kulturhuset. Hittar jag något intressant i bildväg så köper jag och någon enstaka gång beställer jag också på nätet.

Varför blev det då LFI (Leica Fotografie International) den här gången? Mest för att de i det här numret skriver en hel del om Leicas nya monokamera och de har också satt den nya kamera i händerna på den danska Magnumfotografen Jacob Aue Sobol. Det lär ju aldrig bli aktuellt för mig att köpa den nya monochrom Leican då den ligger i prisläget runt 100 tusen med den bästa 35:an. Här några uppslag med Jacob Aue Sobols bilder.

 .

Till slut då...

För ett tag sedan var det någon som sa till mig: ”Det var länge sedan du gjorde några ”riktiga” bilder”. Och det kanske han hade helt rätt i. Man har väl kanske nått sin ”peak”, det där riktiga suget vill liksom inte infinna sig just nu. Och vad skall man göra då? Kanske det bästa är att låta ljusmaskinerna vila ett tag och försöka hitta någonting annat i stället. Vi får se vad som händer…

Bilden: Det blir ett Gnesta Plank i år också, den 28 juli.

/Bernt

 

Inlagt 2012-05-17 23:26 | Läst 11955 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den där Leica Monochrom ser ut att kunna vara ett pefekt redskap för Anders Petersen? Den tar ju precis såna bilder som hans, med riktigt kraftig svärta och skitig must. Eller var det bara någon dansk som försökte göra likadant...?

http://gelatin-silver.blogspot.com
Det roligaste jag hittat i fotoväg på väldigt länge var färgequalizern i mitt ganska nyinskaffade bildbehandlingsprogram AfterShot Pro. Utgår man från en färg-raw-bild så kan man "filtrera" svartvita bilder, i efterhand, hur som helst. Ljusa upp eller tona ner färgerna R, G, B, Y, M och C. Med en Leica Monochrome eller s/v orginalfiler går ju inte det.