Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Bengans Fuji inställningar!

Bengt "Bengan" Björkbom har ju bloggat en del om sin "nya" Fujikamera och mest då att han kör den med sina gamla analoga gluggar. Han plåtar var jag förstått bara i jpeg och skrev för en tid sedan om sina inställningar i kamera:

Film simulation:  B&W Red filter
Sharpness: +1
Hightlight tone: +1
Shadow Tone: +2
Noise Reduction: -2

Så varför inte prova det på min Fuji X100T och se hur det funkar där plus några andra framkallningar som jämförelse. Print screen i 100%.

Bengans inställningar i jpeg.

Min RAW fil med övertoningskarta.

Min RAW fil rakt av i Silver Efex Pro som jag alltid bearbetar mina svartvita bilder i.

Det är lite mörkt på min toa så jag fick dom här exponeringsvärdena; 1/125sek, f/2.0 och 1250 ISO.

Med Bengans jpeg inställningar blir bilden lite mera klar såklart men också lite hårdare och kornigare. Att det funkar bra i hans kamera kan också bero på att hans analoga gluggar tecknar lite mjukare. Jag tycker att Silvern har lite bättre tonomfång men den borde nog ha en liten kurvjustering  och ett snäpp skärpa.

Helt ovetenskapligt det här så blås gärna upp bilderna och jämför själva.

Trevlig helg!

/Bernt

Inlagt 2016-03-18 16:28 | Läst 2080 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag e ju part i målet ,så vad jag skulle säga, de e lätt gissat! ;)
Så det låter jag allt bli!
Men vill ändå kommentera ditt snygga testarbete!
Snyggt, enkelt och klart som korvspad!
Som vanligt!
Å trevlig helg tillbaka!
/B
Ps. Å sista bilden e också bra! Subjektiv fotografi! :)
Silvern ger ju korn (om man vill), vilket framgår ganska tydligt i dina exempel och oändliga möjligheter att bestämma hur man vill ha sina gråskalor och kontrast i olika tonområden, dessutom har man ju kvar raw-filen som man kan göra vad man vill med, hur många gånger man vill. Kör man jpg i kameran så får man ju mer av ett pålagt brus i stället för korn och sumpar möjligheterna att själv bestämma hur man vill att det skall se ut. Men om man är nöjd med det så är man, jag skulle personligen aldrig överlåta det till kameran på samma sätt som att jag inte skulle låta kamerafabrikanten avgöra vilken film jag skulle använda och hur den skulle framkallas när jag plåtar med film. :)
/Affe

Ps. dessutom ser jpg-rakt ut ur kameran överskärpt och lite utsmetad ut (som om man gått för hårt åt brusreduceringen).
Svar från kreatören 2016-03-19 10:35
Så är det! Var och en gör som han vill med sina bilder/filer. Jag hör ju till skaran som gillar att jobba med mina bilder i "mörkrummet" och då är RAW filen det bästa "negget".
Jag menar såklart inte att det ena sättet är rättare än det andra. Man skall fota och göra bilder på det sätt man gillar och som passar en bäst. Samma sak när det gäller hårdvaran, alltså kameran. Jag har visserligen köpt en ny digitalare för första gången X100T när min lilla lx3 (som jag gillade bra) gick i graven. Har inte vant mig med Fujin riktigt ännu men det kommer säkert...