Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Bildrapport från Fotomässan plus ett möte med en fotograf.

Som jag planerat kom jag iväg ut till Älvsjö och Fotomässan på fredagen och klev in i templet strax före klockan tolv och redan då var det knökfullt med fotointresserade på plats.

Till Nikons telefototorn var det kö nu som vid tidigare mässor.

Så här kan man också bygga på en DSLR om man vill filma. Kanske nästa inköp för norrlandspojken Foto Micke?

 Flera stationer för modellfotografering hade de olika leverantörerna byggt upp.

Lite sugen blev jag på att skaffa en ny högupplöst skärm + en Wacombräda eftersom jag just nu bara har en laptop för mitt bildarbete.

Fujifilms nya Finepix X100 som jag tänkt att jag skulle fått ”klämma” lite på finns fortfarande bara som en handbyggd prototyp och här på mässan dessutom innesluten i en plexiglasglas låda. Fujisäljaren i montern rekommenderade att man skulle ställa sig i kö hos sin fotoleverantör om man var intresserad av ”Leica killer” kameran om man var sugen eftersom intresset för för den varit worldwide enormt.

På den stora bildutställningen fans det mycke godbitar att titta på, här kommer några som jag fastnade för.

De bilder på utställningen som riktigt fick mig att gå igång var Fredrik Ödmans som också gjorde en mycket intressant och givande bildpresentation på en av scenerna.

En av Fredriks fantastiska bilder ur Oslo Projekt. Jag talade en liten stund med Fredrik om hans sätt att arbeta fram sina drömlika stadsbilder och han berättade då att det kunde vara upp till tjugo/trettio olika bilder i hans ”kompositioner”. Man fick krypa riktigt nära de stora bilderna för att upptäcka alla små detaljer. Ni kan se hans Oslobilder och annat han gjort på hans site HÄR!

Moderskeppets Anders Jensen demade  tips och triks i Photoshoppen för en välbesökt och intresserad skara.

 Jag träffade naturligtvis också en del bekanta, Krister Kleréus, Bengan Björkbom, Micke Borg och Staffan Johansson. Staffan var för dagen montervakt hos Danderyds Fotoklubb som i år 60-års jubilerar. Jag startade en gång i tiden min fotografiska resa just i den klubben i slutet på 50-talet.

En annan bekant jag också träffade var fotografen Karl Roland Schröter. Roland och jag gjorde en del jobb tillsammans i slutet på 80-talet  i min reklamfirma Kreatören Carlzon. Sist jag träffade honom var 1992 då han var på mitt 50-års kalas och då jag fortfarande bodde i Danderyd. Så det blev ett kärt återseende och en hel del snack om gamla tider och vad som hänt oss båda de senaste ca tjugo åren.

Jag har den stora lyckan att ha några verk ur Roland Schröters kollektion av handkollorerade bilder som han gjorde i början på 80-talet.

 

Inga prylar införskaffades på mässan däremot några böcker. Ett riktigt bra fynd var Micke Bergs bok RETRO från 1999 för 60 spänn.

/Bernt

Inlagt 2010-11-27 17:13 | Läst 8134 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag var där idag och det var tydligen fel dag för att träffa Ellensbekanta. Mycket godis fanns det bland bilderna som var den stora behållningen. Jag var på vippen att köpa en bok jag också men det glömdes bort i bruset från allt annat.
Och X100! Vilken antiklimax!
Trevligt reportage. Det verkar inte varit lika mycket folk och lika trångt som när jag var där idag på eftermiddagen.. Kan vara något för mig att tänka på till nästa år kanske...