Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Daido Moriyamas ”Memory of my eyes”.

Så kom jag då äntligen iväg ner till Daido Moriyama utställningen ”Memory of my eyes” på Galleri Riis nere vid Konstakademin.

Man har under många år sett hans bilder på nätet och i böcker plus filmer med och om han på tuben. Men att se hans originalbilder i stort format är som att få ett knytnävsslag i magen. Rått, hårt, grovt, kornigt och svart. En av årets stora fotoupplevelser för mig vid sidan av Modernas stora fotosatsning.

Tillbringade en bra stund och tittade igenom de cirka de tjugotal böcker som låg framme ur hans stora produktion. Enligt uppgift har den nu 73-årige Daido Moriyama givit ut över trehundra stycken.

Träffade också Kurt och Björn från Midsommargårdens Fotoklubb och vi talade en del om Daido Moriyamas fotograferings och kopieringsteknik plus priserna naturligtvis.  87.500 för hans stora bilder och 37.500 för hans mindre. Vi kom också i samtalet in på att det är märkligt att fotografer inte behöver uppge upplagan på sina bilder som tex andra konstnärer/ grafiker gör. Vad tycker ni andra om det?

Utställningen på Galleri Riis pågår till den 15 januari. Och här kan ni läsa vad Om Konst och Lars Epstein skriver om utställningen.

På hemvägen passerade jag Filmstaden vid Hötorget där dom höll på att förbereda kvällens galapremiär av Hollywoodversionen av Stieg Larssons ”Män som hatar kvinnor” .

Bonusbild!

Bengan Björkbom utan OM-1:a på Ellens Bageri.

/Bernt

Inlagt 2011-12-14 11:57 | Läst 7976 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det här är en av de få gånger jag avundas er som bor i sthlm! Skulle verkligen vilja se utställningen men måste hitta någon annan anledning också för att motivera resan. Folk får tycka vad dom vill om hans grova och kontrastrika bilder, jag avgudar och älskar M:s bilder.
Svar från kreatören 2011-12-14 13:17
Kanske kan du motivera en resa till London nästa år i stället. Tate Britain kommer då att visa den nyproducerade utställningen William Klein/Daido Moriyama.
dig 2011-12-14 13:28
Det skulle ju gå att motivera som något av en "nöjesresa";). Det känns lite onödigt att åka ner eftersom det är en så pass liten utställning. Det vore ju inte illa att få se Klein också. Måste googla och se vad dom tänkt göra tillsammans nu.
/J
Har du inget annat att göra än att drälla omkring på fotoutställningar!? ;)
Men en fin redovisning av utställningen som gör mig nyfiken!
Håller med om antal kopior....
Men om folk tycker det är Ok att betala utan att veta antal kopior, så vad göra? ;)
/B
Ps. Så jag har en Nikon mätsökarkamera....det hade jag glömt.. ;)
Tack för påminnelsen! :)
Jag måste gå och se mästaren!