Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Ellens träff 23 september 2009.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Det känns alltid speciellt för mig att åka upp till ”söder”. Jag bodde där på Torkel Knutssonsgatan några år i slutet på 60-talet efter det att jag slutat på ”Fotoskolan”. Det var också på söder jag träffade min fru första gången..

På den tiden arbetade jag under en tid som originalare på ett screentryckeri som ägdes av mångsysslaren Leif Illernäs. Han drev också på den tiden bilskola, popstället ”Jump In” på Gröna Lund och också en nattklubb för artister på Hornsgatan i närheten av Maria Torget. Jag brukade arbeta då och då i baren hans nattklubb och det var där jag träffade min fru som satt i entrékassan. Och det sa ”klick” direkt.  Det här var alltså 1969, och i år har vi alltså varit ihop nu i fyrtio år. Så därför känns det alltid lite speciellt för mig att komma upp till söder och Hornsgatan där mitt liv tog tog en ny vändning en gång.

 Leif Illernäs är idag en välkänd krogprofil i Phuket (Thailand) där han driver restaurang och "hotellimperiet" Rico's.

 

Över till Ellens då....

Kom lite före utsatt tid (15.00) för en gångs skull och hann därför ta ett bloss och språka lite med Peter Ljungdal i det fina höstvädret innan vi knallade in på ”bageriet”. Magister Bengt var lite sen men hade giltigt förfall så han fick ingen hemanmärkning den här gången.

 

 

Micke Borg hade tagit med sig en bunt snygga bilder i stort format. Här har han fångat punktjejbandet ”Livin´Sacrifice” på Slussens T-banestation 1980. Ryktet går att han också filat på sin ”gura” och låtit sin stämma ljuda tillsammans med tjejerna.

 

 

Thomas har just bläddrat igenom Anders Petersens fina bok ”Gröna Lund” från 1973 som jag tagit med den här gången.

 

 

Krister K i bakgrunden diskuterar med Mats Adsten som satt bredvid mig.. I förgrunden syns (lite dåligt) en sida ur en fin Brassai bok som Affe tagit med sig. Enastående tryckkvalitet. Alla bilder förutom några stycken tryckta i heliogravure (inte i djuptryck som jag trodde). Heliogravure är en av de äldsta processerna för att reproducera fotografiska bilder. Tekniken uppfanns av fransmannen Joseph Niepce och förfinades senare av bland annat Fox Talbot, båda kända namn i fotohistorien. Heliogravure har prisats av tryckspecialister världen över för dess möjlighet att visa ett ojämförligt brett tonomfång.

Saxat från nätet:

” Heliogravure belongs to the same family of intaglio printing techniques as engraving, etching and aquatint. As such, it requires an especially good quality of thick paper, one that can draw out the ink from the furthest recesses of the etched copper. In like manner, the plate embosses the finished prints, for its form is impressed into the dampened paper as they pass together through the rollers. Printed by hand in limited quantities, each heliogravure is considered an original, and its value is accordingly assured”.

Så den boken skall du vara rädd om Affe!

 

 

Några kameror av ett känt märke fanns också på plats.

 

..

 

Så här glad blev Peter Ljungdal när han fick träffa ”gubbarna som sitter och ljuger” på Ellens var fjortonde dag.

 

 

På uteserveringen satt en känd söderprofil, kanske funderade han över en ny södergata att skriva om.

 

 

Några stycken av oss gick i motljuset Hornsgatan upp till Stockholms Fotoantikvariat på Torkel Knutssonsgatan och gottade oss lite i fotoböcker innan vi drog oss hemmåt.

 

Det var allt!

/Bernt

 

 

 

Inlagt 2009-09-24 09:19 | Läst 17235 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Böckerna och bilderna var dagens behållning. Brassaiboken var ju suveränt fin.
Håller med om Brassaiboken. Men även dina två medtagna böcker va ju även de helt suveräna. Det är kul att titta i böcker i kunniga gubbars sällskap. Sen så verkar du sitta på Stasi-kunskaper, så som du luskar reda på information :)
Svar från kreatören 2009-09-24 23:38
"Internet är bara en tillfällig fluga" var det visst någon som sa en gång.
Men det blev minst ett Jumbo-jet...
Trevlig beskrivning hur du en gång träffade din käresta. Jag förstår att Söder har en särskild plats i ditt hjärta. Synd att jag missade alla fina bilder och böcker - och Ernst Brunner. Går på fotokurs på onsdagskvällarna för att förkovra mig. Kul att träffarna på Ellens inte bara handlar om kameror (=Leica:)) utan också om resultatet av våra vedermödor - bilder.
Trevlig och fin "Ellen-rapport" som vanligt Bernt!
Kom som sagt litet se'nt, (Gert på Svenska Kort skulle berätta då han va i Indien, och då kan man inte vara oartig och gå) och när jag kom till Ellens så hamnade jag på bordsändan mellan Staffan och Affe som diskuterade vad konst egentligen är...!! ;) :)
/B
Svar från kreatören 2009-09-24 23:58
-Vad är viktigast, konst som man tycker om eller konst som säger något!
-Jag tycker om konst som håller käften!

Ur reklamfilm för Ernst Billgrens bok "Vad är konst".
Trevligt inlägg Bernt, och visst var jag glad över att få se alla ansiktena live. Trevligt. Kul var det också att få slänga ett öga på Mickes konsertbilder. Med mera med mera.
Grattis till er 40-årsdag! Kul och respektingivande i mina ögon. Allt gott! /Peter-L
Intressant! Och nyttigt med kunniga upplysningar, jag skall vårda boken lite bättre framgent. Undrar om han på antikvariatet visste om detta, jag tror inte det för boken var inte speciellt dyr :)
-affe
Svar från kreatören 2009-09-24 23:33
Du har nog gjort ett riktigt fynd där Affe!
Intressant blogg som vanligt om det `privata´,om Ellens, om fotoböcker/tryckteknik och inte minst en suverän kvalitet på dina bilder.

/Stephan
Svar från kreatören 2009-09-24 23:32
Tack Stephan,
Folk (fotografer) ser lite olika på det här med sina bilder i sina bloggar. En del är rädda för att lägga ut så kallade "färdiga" bilder. Andra lägger ut lite vad som helst bara för att ha med en bild som illustration till texten.
Jag som numera är "amatör" gillar att jobba klart bilderna även till bloggen.

/Bernt