Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

En enkel DOF (Depth Of Field) fotografering och bearbetning.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Vid produktfotografering vill man ju (ibland) ha ett så stort skärpedjup som möjligt, mer än vad kameran klarar av ibland. Kör man med en storformatskamera kan man med olika förställningar komma ganska långt. Men med sin DSLR, ett stadigt stativ och några av CS4:ans skript kan man få skärpa från några centimeter till i princip oändlighet. Hur gör man då?


A.Man börjar med att ta ett antal bilder med skärpan inställd på olika plan tex frammifrån och bakåt som jag gjort här. Här mina olika bilder i Bridge.


B.Sedan öppnar man upp alla filer i photoshoppen och ”Stackar” dom, alltså går in under Files>Skript>Load Files into Stack. Då får man alla filer snyggt i ett dokument och i separata lager. Skall man inte justera bilderna i ACR:en som jag gjorde i det här fallet kan man direkt exportera bilderna från Bridge till PS och få dom stackade samtidigt.


C.Därefter markerar man alla lager. Går in under Edit>Auto Align Layers för att finjustera passningen mellan lagren. Välj Auto som projection i Auto Align fönstret.


D. Sen är det dags att plocka med hjälp av maskning dom skarpa delarna från varje lager. Lugn bara, photoshoppen gör allt arbete genom några knapptryckningar.  Gå in under Edit>Auto Blend Layers och i Blendfönstret välj Stack Images kryssa också i Seamless Tones and Colors.


E. Så här blev resultatet med alla masker. Bearbetningen tar naturligtvis en stund. Blendningen fungerar i de flesta fall rätt bra men ibland måste man gå in och efterjustera lite här och där.


Och så här blev slutresultatet.


På den här bilden har jag också gjort DOF fotografering/bearbetning från 5 bilder.


Bakom kulisserna kan det se ut så här.


 

Noterat i pressen!


Eljättarna i Sverige har hittat ett för dom lönsamt kryphål i det svenska stödsystemet för nya investeringar i förnybar energi. Fortum till exempel får (har lurat till sig) över en halv miljard i bidrag för att renovera en gammal kraftstation. Meningen med stödsystemet var ju att det skulle gå till nyinvesteringar i förnybar energi. Och varför täpper inte regeringen till kryphålet då?

Missbruket med bidraget gynnar nämligen regeringen eftersom all el från en ny renoverad kraftstation räknas som NY förnybar el. Detta gör att det ser ut som om det pågår en KRAFTIG utbyggnad av förnybar energi i landet…Tjena, tjena, är det ett land eller skämt man lever i!!!...och vilka tror ni det är som får betala för trixandet...

 



Trevlig onsdagskväll!

/Bernt

 

Inlagt 2010-04-07 17:42 | Läst 3242 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tack för lektionen Bernt. Det där ska jag testa någon gång. Är det en elektrisk stol du har därhemma? Hur många ampere tål du? Det elbolagen håller på med, och som det verkar med regeringens goda minne, är naturligtvis bedrägeri. Visst är det vi kunder som är bedragna.
Bra och pedagogisk lektion. Som en liten påminnelse for oss alla...framforallt mig då. ;-)
Unge man, du kan det här! Snyggt jobbat!
/Bengan

Ps.
Det här "Depth Of Field" fick kortlådan att spåra in på "Hubble Deep Field" ;)
http://seds.org/hst/HDFWF3.html
Så kan det gå! :)
Förfarandet påminner ju mycket om hur man skapar en HDR-bild. Så jag undrar om inte t ex Photomatix kan utföra samma konststycke. Det borde rimligtvis gå mycket snabbare. Jag har inte programmet själv, men kanske någon som har det kan prova?

Energipolitiken i Sverige är ett enda stort lurendrejeri. Det var uppenbart redan när jag bodde i Sverige och som styrelseledamot i ett par olika bostadsrättsföreningar (som köpte fjärrvärme) konfronterades med energibolagen. Inte mycket man kunde göra heller. Det är helt uppenbart att saken äger rum med politikernas tysta gillande.

Men varför?