Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Fruktbart äktenskap mellan en gammal tilltuffsad tysk och en mycket ung japan + lite Blurberi.

Jag ramlade häromdagen på en Leica M adapter till Nex 5:an och har slängt på en gammal något tilltuffsad  Summicron 35:a från 1970. Nu tycker jag iofs att Nexens kitglugg är riktigt bra vad gäller skärpa och kontrast men det som jag saknar är lite bättre ljusstyrka.

Här nedan kommer en liten (helt ovetenskaplig) bildtest mellan Sonys kitglugg och Summi 35:an. Bilderna tagna i RAW med ISO 400 och bländare 8.0 i befintligt ljus. Kameran inställd på AWB och brusreduceringen avstängd.

Det är ju lite skumt i mitt kök (som ligger mot en bakgård) så exponeringstiden blev därför rätt lång vilket påverkar bruset något. Konstigt nog blev exponeringstiden olika, ½ sek på Sonyn  och 1/3 sek på Summin. Kameran på stativ med självutlösare för att slippa skakningsoskärpa. För blotta ögat är det ingen större skillnad på bilderna varken vad det gäller exponering eller skärpa.  Summin verkar ha en aning varmare färgåtergivning. Här kommer bilderna!

 

Sonys kitobjektiv  18-55 mm.

Leitz Summicron 35 mm.

100% crop Sonys kitobjektiv  18-55 mm.

100% crop Leitz Summicron 35 mm.

.

Annars då…


Mina problem med Blurb har inte löst sig ännu. Som jag berättade tidigare blev min senaste bok ”AS I SEE MYSELF” inte så bra, det var ett svagt blågrönt stick i alla svartvita bilder. Efter kontakt med deras support så lovade de mig en ”reprint”. Och i måndags eftermiddag kom den, men det är inte någon större skillnad jämfört med den första boken, snarare lite sämre.  Jag har plöjt igenom Blurbs forum och det är ganska många där som klagar på kvalitén på sina svartvita bilder. Konstigt är det i alla fall eftersom min första bok jag gjorde på Blurb ”AS I SEE IT” där blev det svartvita trycket riktigt bra. Först funderade jag över att pappersvalet kanske påverkade bildåtergivningen men så kan ju inte vara fallet då jag printade ”Femtio Bloggbilder” på samma papper och där blev det svartvita trycket helt ok. Jag har naturligtvis haft en något ”vässad” mejlkontakt med Blurb och dom har lovat att återkomma. Vi får se vad som händer…

Om ni har några egna liknande erfarenheter eller tips så hör gärna av er!

Det var allt just nu!

/Bernt

Inlagt 2012-03-22 14:12 | Läst 9605 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mna svartvita blev helt ok men de blev lite mörkare än jag förväntade mig.
Svar från kreatören 2012-03-22 22:06
Jag lärde mig rätt mycket på hur jag skall ställa bilderna på min första bok. Fixade till ett action då som jag numera lägger på innan jag tar in bilderna i Blurbs programvara.
Samma sak för mig som för dig och jag beställde nog ungefär samtidigt som du gjorde. Det syns dock bara i visst ljus och det har inte drabbat alla bilderna, konstigt nog.
Svar från kreatören 2012-03-22 22:11
Som jag skrev i texten så finns det många besvikna Blurb köpare.

http://www.blurb.com/search/site_search?search=Black+and+white&filter=forums&commit=Search

Vi får se vad Blurb folket kommer med för svar så småningom...
Jag tycker också att kitzoomen till Nex 5 N är riktigt bra men den hade gärna fått ha t ex 2,8 rakt igenom men då hade den förstås blivit klumpigare - och dyrare förstås ;). Trist att Blurb inte grejar dina svartvita bilder men sista ordet är kanske inte sagt ännu.

/Torbjörn
Svar från kreatören 2012-03-22 22:19
Dom har lovat mig att dom skall undersöka saken och återkomma. Det vore fint om dom löste problemet, har sex böcker förhandsbokade...
Jag fick också färgstick i mina provskott, dessutom var det inte någon större skillnad på det matta och blanka pappret.
Du får informera när du får besked från blurn, och jag kollade dina tidigare böcker och där finns inga stick.
-affe
ps. jag tror att kitgluggen är ännu skarpare närmare full öppning.
Svar från kreatören 2012-03-22 22:21
Självklart kommer jag att informera om saken här i bloggen när jag som jag hoppas får besked från Blurb...
Kitobjektivet verkar ha rätt kraftig distorsion i jämförelse med Summicronen. Vad gäller blurb så fick jag samma svaga grönstick som dig i den svartvita bok jag beställde i somras. Tycker dock inte det gör så mycket i just den boken då den är rent dokumentär. Det syns också olika i olika ljus. I lysrör (tror det är lite varmare) ser trycket helt perfekt och neutralt ut. I dagsljus däremot framträder det svaga grönsticket. Men i ditt bildexempel tycker jag det ser ut att vara ett ganska kraftigt blågrönt stick?
Nils/
Svar från kreatören 2012-03-22 22:39
Man missar en del i början när man får ett nytt verktyg i sin hand. Nu har jag lärt mig hur man fixar till distorsionen i prgramvaran. Vi får hoppas att Blurbarna också fixar till det blågröna sticket...
Hej Bernt,
Fixar du inte det med Blurb, så får du döpa om titeln på boken till; En äldre man från planeten Mars :-)
Svar från kreatören 2012-03-22 22:42
Jag tror säkert att Blurbarna arbetar på en lösning. Vi får se vad dom kommer med för svar...
+1 på distorsionen. Annars får du hädanefter fota som den gröne gubben från mars bosatt i lustiga huset :)

Johan
Svar från kreatören 2012-03-22 22:35
Nu har jag lärt mig hur man fixar till distorsionen i programvaran. Funderar lite på om jag skall göra om bilderna i sepia i stället.