Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Höga ISOn, HCB och den svarta insatsstyrkan...

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Det blev lite snack om höga ISO sist på Ellenträffen. Jag har tidigare till 99% kört med ISO 400 när jag fotograferat digitalt och klarat mig ganska bra med det. Kanske mest för att mina digitala ”amatör” maskiner ballar ut lite på högre. Nu sen ett par veckor har jag en ”nygammal” DSLR-maskin som man kan pressa upp till 3200, en Canon 50D. Nu vet jag ju inte om jag kommer att få så mycket nytta av alla dessa ISO:n, när jag går runt här i stan och ”znapsar” så har jag ingen lust att släpa på den tunga DSLR:en utan då har jag (för det mesta) bara med mig min lilla LX3:a inställd på ISO 200 för färg och ISO 400 för svartvitt. När jag fotar med ”storkameran” blir det en helt annan typ av bilder, mera tänk och planering liksom.

Tillbaka till höga ISO:n. När jag var nere på Rajala före helgen för att hämta en sak så höll en naturfotograf på med stora färgutskrifter där i 50x70 format tagna med en fullformatare och med ISO 12500 och uppåt och dom såg mycket bra ut. Inte mera brus på dom än vad jag får på ISO 3200. Man undrar hur mycket mera ISO det kommer att pressas in i framtiden på nya kameramodeller, kanske dax för 50000 till hösten?

Här en bild jag tagit med min 50D och med ISO 3200. Brusreduceringen för höga ISO avstängd i kameran. Fungerar bra i svartvitt tycker jag. Färg lite mera tveksamt, men med ett hyggligt brusreduceringsprogram kan man nog få ett hyggligt resultat där också. Fast jag tycker det är rätt snyggt med lite brus ibland på motiv där det passar. Och som vanligt ett självporträtt, det får ni stå ut med. Bilden ovan den skärpta versionen.


Crop 100 % ISO 3200 från kortet


Crop 100 % ISO 3200 efter min vanliga skärpning för print. Klart brusigt så klart, men en A3 print är inga problem.

 

 Fikaboken!


Måste naturligtvis bli den lilla kameraväskvänliga boken om Henri Cartier-Bresson som inhandlades i shoppen på vårt Nationalmuseum sist.


Många av hans mest kända bilder finns med.


En hel del om hans yngre dagar och hans tankar om fotografi också .



Hans reportage för LIFE.


 


”The Leica Man”

“The feel of holding it, pressed against my forehead, its swing as I weigh up my view from one side or the other, makes me feel like the referee in the game unfolding before me, whose climax I am about to capture in a hundredth of a second”. - Henri Cartier-Bresson.


Som sagt, kameraväskvänligt format 125x180 mm. 160 sidor från Thames&Hudson. Finns säkert billigare på nätet än det jag betalade, 98 svenska kronor.

 

Aprilväder...


Vi fick ett litet vårbakslag i går, snöblask och fulvär.


Insatsstyrkan...


Nu är påsken över så nu är mitt sikte inställt på den 15 maj. Då skall dom här kamraterna få komma ut på grönbete ett tag också. Man skulle också kunnat kalla dom för "Black Army" men det går bara inte...Heja Djurgår'n!                     

/Bernt

 

Inlagt 2010-04-06 15:26 | Läst 5236 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Lånade boken på biblioteket över påskhelgen och har legat och pluggat på hela helgen men inte har jag blivit en bättre fotograf. Boken får därmed underkänt, men den är ju väldigt intressant och bra bilder är det också såklart:)
/J
Svar från kreatören 2010-04-06 17:20
Boken är kanske ingenting att rekommendera som fotolärobok direkt, däremot en liten hygglig sak om HCB:s liv och leverne, om man är intresserad av det.

Och vad jag sett av dina bilder så behöver väl inte du någon ny fotolärobok! :o)
"Man undrar hur mycket mera ISO det kommer att pressas in i framtiden på nya kameramodeller, kanske dax för 50000 till hösten?"

Den nya Canon EOS 1D mkIV klarar ISO 102,400!
Svar från kreatören 2010-04-06 17:26
Där ser man! Det märks att man inte hängt med i ISO-racet...
Ja, det där med ISO.... Jag skulle ju hellre se mer ISO än Mpixel.... Och även Nikon har ju ju sin D3s, som går över 100.000 ISO. Underbart, eftersom jag inte gillar blixt.... :-) Så, nu går jag här och väntar på D700:an efterträdare som jag hoppas skall stå upp för Hög-ISO.
Tycker att din 50D presterar fint på 3200. Och lite korn/brus kan man väl ta, speciellt i svartvitt. Har själv plåtat två sessioner i påsk på just de nivåerna. Och i färg, tror faktiskt att det håller...

Allt gott! /Peter

PS. du som är så mycket i Skåne, borde du inte hålla på MFF snart.... :)) DS.
Tycker 400 ASA både låter bättre, och känns tillräckligt!
Den sista bilden va fin! :)
Svar från kreatören 2010-04-06 17:32
ASA och DIN, så tänker man väl lite fortfarande även fast man är junior! :o)
ISO känns å låter lite pixligt!
Lite avundsjuk är jag nog på din svarta insatsstyrka, själv får jag hålla tillgodo med cromat. Endast 90-mm gluggen är svart.
Svar från kreatören 2010-04-06 17:37
Cromat är lite mera snällt, som en Sigge Fürst polis mera än en insatsstyrka! :o)
Trodde du skulle skriva om the black panthers! ack så lurad jag blev, men det är dock ett bra namn till "Gänget"
Så cromat passar bra för vapenvägrare då? Låter ju som klippt och skuret för mig!
HCB klarade sig på 200 ASA, no problem,även om det blev lika oskarpt ibland(ofta), Ingen behöver mer än 3200 asa, o då om man plåtar sport,,,sedan gillar jag exponeringsmätaren, helt oduglig, men snygg. När jag hade en sådan där manick, haft flera, så blev exponeringen i 90 procent av fallen fel, enklare att gissa sig fram, eller köpa en spegelreflex och mäta med,,,

ha det gott,,kan du inte göra en Blurbbok, du som är designer,,,,?
Bläddrade i den boken nere på bibblan. Bra bok. Fanns ett par bilder som jag aldrig sett förr. H C-B är Kung. Heja HIF! ;)
Maxad ISO ser vi fram mot. Men det måste vara ett bra dynamiskt omfång också. Om man nu har deg att lägga på kameror, vilket jag inte har :-)

Bra boktips, ska samla på det.

Funkar exponeringsmätaren som sitter på din M4?
Definitivt Black Army med gulfiltret monterat. Måste även dystert konstatera att mina Nikon ser `jävligt´ AIK ut;(
/Stephan