Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Hundra procent Gregory Crewdson!

Smet ner till Gregory Crewdson utställningen på Kulturhuset i förrgår efter lunch. Och vad tycker jag då om hans arbeten?  Skrämmande, dramatiska, mystiska, psykologiska, chockerande och en stark David Lynch känsla. Jag gillar dom riktigt bra men om man sen skall kalla det en fotografier då blir det lite mera knepigt tycker jag. I en video jag såg på tuben kallade han sina bilder projekt och det stämmer nog lite bättre, men kanske ännu bättre vore ”fotografiska installationer”.

Crewdsons olika produktioner tar månader av research och organisationen kring projekten liknar den man använder inom spelfilmsindustrin. Crewdson och hans bildteam arbetar med storformat (18 x 24), avancerad ljussättning och ett stort antal medarbetare, statister, tekniker, assistenter. Det är inte ovanligt att varje projektbild kräver från 60 och upp till 100 olika exponeringar, vissa för färgrunden, vissa för de olika karaktärerna, vissa för rekvisitan och vissa för bakgrunden m.m. Och dessutom alla de olika momenten under varierande ljusförhållanden. Därefter börjar det stora urvalet via kopior på filmnegativen och i slutändan brukar det vara mellan 3 och 10 masternegativ för varje bild som sedan pusslas ihop i Photoshop. Ibland görs även kompleteringsfotograferingar i uppbyggd studiomiljö.

Som vanligt är det en stor upplevelse att se original som man bara tidigare sett på nätet och i tryck och nu dessutom i riktigt stora format. Och många liksom jag ville också kolla riktigt nära för att inte missa alla intressanta smådetaljer.

På utställningen visas också hans projekt ”Sanctuary”, svartvita bilder från den legendariska Itallienska filmstudion Ciinecitta utanför Rom. Snygga bilder med stort tonomfång men inte lika spännande som hans färgarbeten.

 Om ni är intresserade så finns här en hel del att läsa om Gregory Crewdson och hans mearbetare.

 

Fikaboken!


Gregory Crewdsons ”Beneath The Roses”. Maffig “Tabletop” bok i liggande A3 format, 140 sidor med 175 bilder. Finns på bocus.com för 242 kr, Kulturhuset tar hutlösa 395 kr.

Här några av mina Crewdson favoriter:

”Beneath the Roses”, Courtesy Gagosian Gallery, New York. © Gregory Crewdson, 2010.

”Beneath the Roses”, Courtesy Gagosian Gallery, New York. © Gregory Crewdson, 2010.

”Beneath the Roses”, Courtesy Gagosian Gallery, New York. © Gregory Crewdson, 2010.

”Beneath the Roses”, Courtesy Gagosian Gallery, New York. © Gregory Crewdson, 2010.

 

Annars då…


Lurade min något värkande kropp med ett par Alvedon och tog en snabb vända upp till kamraterna på Ellens på eftermiddagen. Bredvid mig satt Claes som också köpt Yngve Baums lilla fina bok om Lofoten som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Som vanligt visades det också upp en del nya analoga godbitar, bland annat en fin svart repfri Leica MP plus Ziess kamera som fick ögonen på de närvarande att vattnas lite. En fin Hasselblad X-pan såg jag också på bordet. Magister Björkbom hade för dagen giltig frånvaro på grund av sjukdom.

/Bernt

Inlagt 2011-03-24 10:08 | Läst 15442 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag har också sett Crewdsons utställning. De stora bilderna i färg är gedigna arbeten men lite väl mycket iscensatta för min smak. Då gillar jag bättre de svartvita bilderna i projektet ”Sanctuary”.
/John-Erik
Svar från kreatören 2011-03-24 11:39
Det är tur att vi tycker lite olika. Kanske är det min illustrationsbakgrund som gör att jag gillar dom iscensatta bilderna bättre. Dom svartvita tyckte jag inte var dåliga direkt men lite tråkigare bara.
Du e en allmänbildad bloggdjävel! ;)
Utställningsbesök redovisas i nästan varje blogg! :)
De e inte bara problem med ungdomen! :)
/B
Svar från kreatören 2011-03-24 13:15
En av fördelarna med att vara pensionär är att man kan springa på utställningar på vardagar och då få bra med tid plus att man slipper den trängsel som är i helgerna. Perfekt tycker jag.
Det är många som är avundssjuka på trynet ditt ;)


https://www.flashback.org/t1492419 <- Scrolla ner några inlägg.
Svar från kreatören 2011-03-24 21:11
Vist är det tråkigt med människor som inte har någon fantasi...!
I sanning en märklig fotokonstnär. Det spelar kanske inte så stor roll vad man kallar denna genre, när han ändå troligen är tämligen ensam i den. Straight photography? Knappast! :-D
Svar från kreatören 2011-03-25 17:31
Så är det! Crewdson har verkligen stakat in sin egen genre och mjölkat ut den rätt bra också med många böcker och utställningar världen runt. Det skall ändå bli rätt spännande att se vad han hittar på i framtiden tycker jag.