Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Hur mycket kan/får man efterbearbeta sina bilder + det känns bra att ha en egen privat uppgraderingsexpert + Auto HDR.

Ni som följt mig genom åren här på FS vet redan att jag i många fall arbetar rätt ordentligt med mina bilder i det digitala mörkrummet. Och hur mycket får man då förändra sina bilder? Så mycket man vill anser jag för att få fram en bild som tillfredställer ens egen bildsmak. I varje fall om ”bildmakare” och ”fotoillustratör” som jag är. Det finns naturligtvis en hel del undantag och bland annat då pressfotobilder och dokumentära djur/naturbilder. Nu är det inte inte något debattinlägg utan mest en bildtext till bilden ovan. Häromdagen hade jag besök av min egen privata uppgraderingsexpert eftersom jag är helt ”rudis” på hur min PC fungerar. Men jag lär mig mer och mer.  Och jag dokumenterade så klart.

Den obearbetade originalfilen före bearbetningen i Silvern.

.

Auto HDR direkt i Nexen.

För en tid sedan skaffade jag två adaptrar till min Sony Nex 5N, en för Leica M objektiv och en för Canon FD objektiv. FD-adaptern mest för att kunna ta lite makrobilder som jag skrev lite om i en tidigare blogg.

Nu har jag också tagit några bilder där jag hängt på en av mina gamla favorit FD- gluggar, en Canon New FD 14 mm f/2.8 från början av 80-talet. En ordentlig halvkilosglasbit.

 Auto HDR 6 EV direkt i Nexen, sen har jag förstärkt detaljåtergivningen lite med Topaz Adjust.

.

Annars då…

Reclaim Photography i morgon lördag med start kl. 12.30 på Sergels Torg.

 

Trevlig helg!

/Bernt

Inlagt 2012-04-27 16:06 | Läst 10404 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mig veterligt så är det upp till var och en hur mycket man vill pula med en bild så bara jobba på... :-)

Trevlig helg.
Bildbehandlingen är ju ofta en aktiv del i ditt uttryck, och som du själv säger, det är ok att göra vad som helst tycker jag också. Problem kan det bli först om man ändrar verkligheten och påstår att man inte gjort det. Som han från pressens bild (har jag för mig) som drog på med lite väl mycket extra rök för att dramatisera en krigsbild. Eller de nyligen aktuella inklippta lodjuren till exempel. Men även dessa skulle ju varit helt ok om upphovsmännen talat om hur de gjort, vilket de inte gjorde utan istället förnekade att de gjort något.

När det gäller dina mer konstnärliga bilder hymlar du ju aldrig med hur du gjort och har ju inte heller som syfte att "föra någon bakom ljuset".

-affe
Man justerar så mycket man vill, men man måste vara ärlig i sitt uppsåt. Så tänker jag. Aldrig ljuga om vad man gjort och varför. Aldrig hävda att verkligheten (ursprungsbilden) haft annat innehåll än vad raw-filen verkligen innehåller. Är man hederlig både mot sig själv och omgivningen då är det bara att köra på.
Tycker om dina bilder och att du gör det lika mycket för dig själv som för andra - sen är det skillnad på att förneka ..
Själv gillar jag också att pilla med bilderna - lika mycket nöje som att planera och plåta.
Bilden på köket var det riktig skjuts i- mycket snyggt.
Ha en suverän helg.
Glenn
Skulle tro att din svartvita bild av "uppgraderingsexperten" är lite åt samma håll som resultatet kan bli av en svartvit film, om du drar på lite kontrast, skuggar och efterbelyser? Sen har du kanske filat mera på detaljerna, vilket kan vara värre i mörkrummet (då får man göra som Petersen, bleka med blodlutsalt). Ja någon gräns för vad man får göra finns inte så länge man är ärlig med det man gör. Gränsen överskrids när man försöker dölja hur bilden kommit till, eller påstå att den är något annat än den i själva verket är.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Jag har alltid gillat dina bilder och din bildbehandling. Jag tycker du rattar måttligt på knapparna och du är generös och delar med dej av din kunskap. Kör på. Du inspirerar. Jag har också skaffat NEX :-)
Köket blev ju jättesnyggt. Frågan är om det blev snyggare än i verkligheten ;). Bilden på killen vid "din" pelare i vintras är verkligen ett pangskott ;). Hoppas han dyker upp till min pelare på lördag ;).

/Torbjörn
Det handlar nog som sagt med att vara tydlig med vad man gör, och inte försöka få folk att tro att en bild är något den inte är.

Många av dina bilder "lever" ju på att de är behandlade som de är - den på datorexperten är ganska trist i original, men riktigt bra när du satt klorna i den.

Jag blev imponerad av den automagiska HDR-bilden - kan kameran verkligen få till det så där bra själv? :)
kör så det ryker!köks bilden helt grym.mvh ronny.