CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Skåne here I come…

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Så är det dags igen för ett nytt”Brödåkra-Meeting”. I morgon klockan 11.21 bär det av söderut igen och om allt går som det ska skall jag vid halfyratiden vara framme i Lund. Där kommer min kamrat Christer att plocka upp mig för vidare transport till Brödåkra. Bilden från hamnen i Helsingborg och Dunkers Kulturhus.


 

Inför resan hade jag bokad tid i tvättstugan i går. De flesta som bor i mitt hus (som har runt 20 lägenheter) arbetar på dagarna så det är aldrig några problem med att boka in dagtid i veckorna. Man undrar hur många blåa kassar från IKEA som vandrar in och ut i tvättstugorna runt vårt avlånga land på en dag. Suveränt reklammedia dom kommit på där i alla fall.


Huset jag bor i är från slutet av 1800 –talet och säkert renoverad ett antal gånger och vad jag vet senast på 50-talet. Men nere i katakomberna på vägen till tvättstugan har det inte hänt så mycket.


Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Annars då…


Det är tur att man inte behöver pass längre för att komma in i Skåne. Det här är några kasserade passbilder på mig som togs för ca tjugo år sedan.


Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE EDIT.

Packa efter lista är bäst att göra om man skall vara borta en månad…


 

Hade gott där ute!

/Bernt



Postat 2010-05-14 23:41 | Läst 6509 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Från Vasastan upp till Slussen och sen till Galleri Kontrast för att till slut hamna hos vännerna på Ellens.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Slussen.


Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE Det har ju varit en hel del skriverier om nya Slussenprojektet de senaste månaderna. Att något måste göras åt Slussen råder stor enighet om. Uteblivet underhåll gör att betongen vittrar sönder mer och mer. De tidigare trevliga miljöerna, som till exempel Blå gången där det förr fanns både depeschbyrå och butiker, har blivit så sunkiga och ogästvänliga att många undviker dem numera.


Att Slussen mår dåligt märktes vid Trafikkontorets senaste genomgång. Då hittade dom 178 skador som var så allvarliga att dom måste repareras inom ett år till en kostnad på minst 10-15 miljoner. Förra året togs 20 ton betong bort för att den inte skulle ramla ner och skada trafikanter och dom som går och cyklar under Slussen.


Galleri Kontrast.


På Galleri Kontrast visas en utställning av fotografen Moa Karlberg ”Ser dig se mig” Alla bilderna på utställningen är tagna genom ett så kallat konfrontationsglas som hon plaserat i ett skyltfönster och där de förbipasserande ser sin egen spegelbild utan att veta om att de blir fotograferade från insidan. På så sätt har hon fångat deras blickar när dom möter sig själva i spegeln och som därför blir ärligare än om kameran hade synts. Bilderna då? Jag tycker kanske att det var mera ett socialt konstprojekt än en ren fotoutställning.

http://www.moakarlberg.com/

http://www.gallerikontrast.se/


 Ellens.

Vårterminens sista besök på Ellens i går. Efter samtal med magistern har jag fått ledigt resten av terminen även fast det varit en del snack i media på sista tiden om att elever åker bort mitt i skolterminerna. Magistern själv kom lite sent den här gången men han bad alla snällt om ursäkt.


Lite provande och testande av olika Leicahus och gluggar blev det som vanligt. Här håller Mats på och jämför en yngre och en lite äldre Summilux.


Micke (direkt från dom djupa skogarna) närgranskar slutartiderna på Stefans Super Wide.


Krister hade med sig sin nya bok som han tagit fram på Blurb. Många fina bilder så klart och riktigt bra tryck. Cirka 350 spänn från dörr till dörr måste man säga är ett riktigt bra pris. Här kollar Bengan kvalitén medans Staffan tar kort.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

EDIT.


Jag hittade en ”ruta” till som jag nu jobbat lite med.


Originalet.

 


En tisdagseftermiddag i Vasaparken.


Så här års blir det rusning till våran park så fort vårsolen tittar fram. Även jag gick ur mitt ide för att lapa sol ett par timmar.

Det var allt att rapportera just nu.

/Bernt

 

Postat 2010-05-13 09:15 | Läst 10097 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Lite om taskig synskärpa och en fikabok…

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

 

Jag har märkt att min syn blivit sämre med åren, jag har också märkt att jag inte är lika stadig på handen som tidigare. Och det är ju så kul när man håller på med fotografering. Och hur avhjälper man det här då? Skaffa nya glasögon så klart för att förbättra synen men eftersom jag har en liten skada på hornhinnan på högra ögat som medför ett rätt märkbart brytningsfel som nästan är omöjligt att korrigera. För att kunna se hyggligt skarpt med linskorrigering på högerögat blir min synbild där lite expanderad på höjden. Vilket jag får leva med.

Så därför måste jag kameratitta med vänsterögat, lite tråkigt när man skall fota med ”tysken” men med Canon DSLR:en går det rätt hyggligt. Med min lilla LX3:a har jag inga större fotograferingsproblem eftersom den har snabb och bra autofokus och bra bildstabilisering.


Fikaboken!


Viss uppmärksamhet väcktes i serievärlden när den legendariske tecknaren och undergroundpionjären Robert Crumb kom  ut med sin version av Skapelseberättelsen, Bibelns första mosebok, en av vår civilisations tidigaste och mest inflytelserika texter. I fyra år hade Crumb arbetat med detta seriealbum som 2009 släpptes samtidigt i arton länder.

Robert Crumb är förmodligen vad man idag kan räkna som den främsta serietecknaren, ingen har under åren haft ett så stort inflytande på andra serietecknare, ingen har varit så provokativ och fört seriekonsten framåt på ett sådant avgörande sätt. Robert Crumb skapade redan tidigt på sextiotalet serier som inte liknande någonting annat, genom serier som Fritz the Cat, Mr Natural, Zap Comics, hans medverkan i American Splendor och mycket mer.

En video om Robert Crumbs Genesis teckningar.

Rrobert Crumb.com.

Crumb Newsletter.


Två Crumb tidningar från min samling. Zap Comix #0 från 1967 och Yellow Dog Comix #13 från 1969. Framgången med Zap Comix #0 (som senare trycktes i många upplagor) var det som satte fart på utgivningen av andra undergroundtidningar i USA och Crumb fick hundratals om inte tusentals efterföljare.

Robert Crumb om Zap Comix # 0:

"It was Rick Griffin who thought of calling this one number 'Zero'. We were then in the process of putting together Zap Comix #2, that is, me, Rick Griffin, Victor Moscoso and Clay Wilson, in the summer of '68. I was 25 years old, going on 26. Zap Comix #1 had been out, in print, since February of that year. I had finished drawing number "Zero" before #1, but the original artwork, all 24 pages, had been absconded, and I didn't see it again until ten years later, when I had it in my hands briefly before it was again absconded. Fortunately, I had made xerox copies of all the artwork and it was from these xeroxes that all subsequent printings of this artwork originated, except the cover. I wasn't happy with the cover, and redrew it, using basically the same idea and logo with modifications.

Obviously this cover was very LSD-inspired. At the time I drew it, late summer or early fall of 1967, I was taking LSD fairly frequently. Not as frequently as some people, but, say once every six weeks or so—often enough to be convinced that psychedelic drugs were a short-cut to enlightenment. I would not listen to anyone who said differently, because I knew! I'd taken the trips! I'd been there! These days, I'm not so sure. The verdict's not in. One thing is obvious here: this cover is a reflection of the times; it's 1967; a young cartoonist is jacked up out of his mind on drugs and thinking it's great stuff." -Robert Crumb

 

Annars då…


Arbetet med Citybanan på Odenplan fortgår. Nu verkar det som om dom är klara med pålning och förstärkningsarbetena så nu kommer nog sprängningarna igång vilken dag som helst.

Det var allt just nu!

/Bernt

 

Postat 2010-05-11 12:45 | Läst 3697 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sista helgen i stan på bra länge…

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Sista helgen i stan före Skåneresan tog jag mig upp till utkanterna av ”Micke Berg land” och besökte där Sune Jonsson utställningen på CFF (Centrum för fotografi) på Tjärhovsgatan. Många har skrivit om vilken stor betydelse författaren, etnologen och dokumentärfotografen Sune Jonsson haft för svensk fotografi så jag ger mig inte in på någon egen recension här. Läs hans böcker och gå och titta på utställningen. Många av Sune Jonssons bilder rymmer ofta en berättelse om ett helt liv.


Från söder promenerade jag sedan hem till Vasastan igen. Dom här fotograferande turisttjejerna stötte jag på vid Kornhamstorg i Gamla stan.


Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

I morgon börjar en ny vecka med nya upplevelser.

/Bernt

 

 

Postat 2010-05-09 20:12 | Läst 4571 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En alldeles för lång Power Nap i väntan på bättre dagar…

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Gårdagen för mig var inte så kul, trött och tungsint .Vårtrött?. Satt och somnade framför teven. Kände mig tvungen att ta en powernap vid halvtre tiden, vaknade sen upp först strax efter sju på kvällen då min hustru kom hem.  Kanske är det lövsprickningen som påverkar en eller är det att man är understimulerad. Konstiga drömmar om allt möjligt hade jag också. Har läst någonstans att powernapen förlorar sin uppiggande funktion om den blir för lång för att man efter ungefär en timme går in i den första REM-cykeln och djupsömn. Man skall helst bara powernapa någonstans mellan 15-30 minuter för att bli som piggast och då slipper man sina jobbiga drömmar. Om man nu har sådana…


Bilderna då. Någon skrev någonstans för några månader sedan att det var lite mycke ”Leica-runkande” på några av fotosidans bloggar och att vi som har tyska järnmaskiner är så kära i dom att vi gärna tar med dom i sängen på kvällen. Va de inte herr Berg på söder månde?


Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

First I take Manhattan, then I take Berlin.


Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Inte riktigt så utan lite mera jordnära för mig. Först åker jag till Brödåkra sen till Ljungdalen.

För några dagar sedan släppte SJ sina billiga sommar biljetter och då hängde jag på låset (via nätet). Biljetter som dom släpper 90 dagar före avresan kan man få hyggligt billigt. Brödåkrabiljetten köpte jag så för cirka tre månader sedan. Nu var det dax för resan upp till stugan på Viksjövallen i Ljungdalen. SJ har hand om första biten Stockholm – Östersund, sen blir det buss med Länstrafiken resten av vägen till Ljungdalen med via Svenstavik.

Förra sommaren var vi inte upp i vår stuga, nya barnbarnet som kom då var det som gjorde att vi stannade hemma. Men för att återgå till SJ. När vi året förförra året åkte mellan Stockholm och Östersund kostade våra biljetter 676 kr st i 2 klass, nu kunde vi ha fått dom för 175 kr. Men med åldern så blir man ju lite bekvämare så vi valde 1 klass i stället och dom fick vi nu för 295 kr st, inklusive frukost. Det känns helt ok, hoppas bara det nu inte kommer något snöoväder på vägen.

 

Nytt från Vasaparken!


Snart kommer jag att ha ett konstmuseum som granne. Folkhems grundare Byggmästare Sven-Harry Karlsson bygger ett privat konstmuseum en bit nedanför Eastmaninstitutet på gränsen till Vasaparken. Huset kommer att vara i fem våningar och kommer att innehålla museum, galleri, restaurang och 18 lägenheter. Byggnaden beräknas bli klar vid årsskiftet 2010-2011. Arkitekt: Gert Wingårdh. 

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

 

Klara, färdiga, gååå…Nya stripes har vi fått på löparbanorna i parken också, lite sugen blir man på att försöka slå Usain Bolts världsrekord!

 

Nu skall jag gå ut och röra lite på fläsket!

/Bernt

 

Postat 2010-05-06 14:13 | Läst 4036 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa