Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Vidgade vyer i panoramaformat...

Jag tänkte nu på försommaren och i sommaren försöka komma igång med lite storformat, lite annorlunda fotografering jämfört med de dagboksbilder för bloggen och fejjan jag tar mest nuförtiden med min lilla LX3:a.

På 80-talet arbetade jag med svensk konsthandlare som var bosatt i USA, åt honom gjorde jag bla inbjudningar, utställningskataloger, konstmappar m.m. under en tioårsperiod. Det var genom honom jag beställde bla min Cambo Wide 4x5 som redan då kostade en förmögenhet. Cambo Widen är i sin konstruktion en väldigt enkel storformatskamera. I princip är det bara ett objektiv med fokuseringssnäcka som är monterat på en fyrkantig objektivplatta som är ansluten till en mattskiva. Till kameran har jag två objektiv, en Super Angulon 47 mm 1:5,6 och en Super Angulon 65 mm 1:5,6 och båda med centerfilter.

Jag har också en bunt bladfilmskasetter plus två filmbakstycken för 120 film till kameran, ett för 6x9 och ett för 6x12 cm. Med centerfilter så kan man även köra 47 mm objektivet till 6x12 cm magasinet med hyggligt resultat och då har man en bildvinkel vid nedbländning på nära 120 grader. För enkelhetens skull kommer jag nog att fotografera med 120 film och 6x12 bakstycket.

På med de röd gröna 3 D glasögonen å Trevlig Helg!

/Bernt

Inlagt 2014-05-16 10:09 | Läst 8649 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
På med glasögon??
Får väl skriva ut ett par glasögon på min 3D-skrivare då!
/B

Ps. Schysst kamera! :)
Låter spännande Bernt, ser fram mot att få se panoramabilder.

På tal om panoramabilder kan jag tipsa om en bok, Jens Olof Lasthein senaste "Home Among Black Hills". Han använder en Widelux för dokumentär/reportage med riktigt bra resultat.

Bilder av honom finns här: http://www.lasthein.se

Ha det bra och om inte förr ses vi i Gnesta.

/Krister
Länge leve LX3;) Intressant kamera den där Cambo:n, skall bli intressant att se lite bilder.

/Stephan
Panorama är kul. Jag har en liten fotobok med stående panoramabilder från New York (http://www.horsthamann.com/) - det är ganska effektfullt :)
Härligt, panorama är "mitt format", i de flesta sammanhang. Gillar det vida och liggande snittet...
Och med den maskinen blir det spännande... Helgen är över, men jag returnerar det samma till kommande helg!! //Peter
Kul att få prova min "rödgröna"!

Jag har en ständig inbjudan till min syster i Paris. Frågan är vilken kamera jag ska ta med mig. Jag tror det blir 5D+ 17-40, kanske också 50/1.8 för lite inomhusbilder (Väger nästan ingenting) - kan ju oxå funka lite för porträtt. Tele har aldrig tilltalat mig så mycket. Egentligen skulle man väl ta med sig Leican, men är rädd att bli av med den i skumma kvarter.

I min blogg här på FS la jag ut tre bilder: en Leica och två bilder smartfån (OK, det är en speciell smartfån med en inbyggd kompakt) , det första svaret var fel, de två andra var rätt - själv har jag svårt att se skillnaden i webformatet).. Kanske räcker det att ta med "fånen". Har brännvidd 24-240 och då är en av bilderna i 10x zoom vilket brukar bli kass på de flesta kameror - den som först svarade gissade 10x zoom som Leica (en bild på en blomma).

/T