Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kortbesök i Brödåkra november 2011.

Det var alltså varit ett Brödåkrabesök för mig igen. I vanliga fall brukar jag åka tidigare på hösten och stanna en månad eller så. Den här gången blev det ett kortbesök på en ca en vecka. Min Brödåkravärd Christer var på besök i huvudstaden och därför skulle det bli bilåka ner. Christer och Somjit kom och hämtade upp mig som avtalat på Dalagatan i sin röda "Ferrari" frammåt kvällen förra söndagen. Sen blev det först en tur till en förort söderut för att hämta upp Somjits syster och där blev det lite fint thaikäk innan avfärden mot Skåne.

Sen gick resan som på räls ner genom landet. Två korta stopp på vägen. Avlämmning av damerna i Landskrona och sen full speed till Brödåkra. Christer slog igång vedpannan i källaren med ett lass plus en brasa i öppna spisen också för att snabb få lite värme i kåken. Sen blev det lite snack, några pilsner och lite eldvatten i lagom mängder. Kom isäng frammåt morrontimmarna.

Veckan har sedan gått utan större besvär. På tisdagskvällen tittade kamrat Håkan över och efter en stund dök också Christers granne Kapten Ragnar upp. Så det blev en del pilsner och historier från dom sju haven som vanligt när Ragge kommer igång. Men det blev också en hel del fotosnack. Resten av dagarna i veckan har som vanligt vid Brödåkrabesöken, flytit på stilla och lugnt. Dimman och frosten kämpar på långt fram på förmiddagarna.

Konst och julmarknad!

I går söndag drog vi in till Landskrona och Christers kompis Håkan Ivö anslöt inne i stan. Och där hade vi siktat in oss på en julmarknad  i det historiska huset "KASSAN" vid hamnplan, intill Citadellet. Husägaren den trevlige keramikexperten från SVT:s Antikrundan Joakim Bengtsson tog emot oss i entrén.

Folktillströmmningen var mycket god hos de olika hantverkarna/utställarna i KASSANHUSET:s olika våningsplan. Lite panikkänsla i de branta trapporna.

Nybakat från husets kök kunde man också få. Men jag hoppade över glöggen och de julbakverk man kunde få på julmarknaden. Jag spar mig till december.

Åsså vidare till konsten..

Ett annat ställe vi planerat att besöka var LANDSKRONA KONSTHALL som låg på lagom promenadavstånd från julmarknaden. Christer och Håkan tog lite bilder nere vid Hamnplan och jag tog några bilder på dom. Somjit i förgrunden funderar nog lite över dessa konstiga killar med sina kameror som skall ta bilder hela tiden.

LANDSKRONA KONSTHALL ligger fint i den stora skulpturparken som omger den.

På konsthallen pågår just nu en utställning som dom kallar "KONSTOFORM". På den visas möbler av olika slag av Nordens främsta formgivare och konstnärer.  Man kan väl säga att dom utställda föremålen ligger i gränstrakterna mellan konst och möbler.

En av Jonas Bohlin äldre CONCRETE stolar i stål och betong.

Björn Norgaards handsnidade stolskulpturer i blandade träslag. Om ni har slantar, 100.000.- st.

Ett av verken i Kaptensgårdens Skulpturpark. I parken runt Konsthallen finns 20 verk av 19 olika konstnärer.

Det blev som vanligt lite "nu tar vi bilder på varandra" tillfällen. Foto: Håkan Ivö

Annars då...

Innan jag blev upphämtad i förra söndagen tog jag en repa ner till Stadsbiblioteket och lämnade tillbaka några böcker. Den här fina blomsterkiosken som ligger på vägen var tidigare i år uppsagd av fastighetskontoret för att ersättas med ett planerat cykelställ. Men efter lite strul fick ägarinnan till slut till ett nytt avtal med fastighetskontoret . Blomsterkiosken har funnits på platsen sedan 1940-talet.

Back to the future...

När man sitter så här ensam ute på landet hela dagarna fladdrar det en hel del tankar om framtid och baktid genom huvudet. För ett tag sedan var jag nere hos Matton för att köpa färg till min skrivare. Matton ligger numera på Luntmakargatan och i fastigheten mitt emot butken hade jag tillsammans med en tecknare en studio i slutet på 60-talet.

Jag gick samtidigt sista året på Kursverksamhetens Fotoskola och vi hade det året sammarbete med eleverna på Beckmans Reklamskola och tillsammans med dom gjorde vi olika arbetsuppgifter. Det var så jag träffade den tjej jag hade studion tillsammans med under två år. Försökte sedan arbeta som (reklam)fotograf under en tid men mitt intresse för illustration och grafisk formgivning tog till slut över helt efter ett par år. Från 1970 och fram till min pensionering för ca fem år sedan arbetade jag som AD, grafisk formgivare och illustratör och hela tiden som egen företagare förutom de sista tre åren då jag var anställd som AD/grafiker på ett IT-mediaföretag . Den omoderna fastighet som vi bodde och hade våra ateljéer i på Luntmakargatan 73 i slutet på 60-talet har renoverats flera gånger sedan dess.

Silver Efex Pro 2.

Sen sitter jag också och gör lite bilder i Silver Efex Pro 2 som jag tankade ner en demo på för ett tag sedan. Att inlärningströskeln har blivit bra mycket högre med åren det märks men å andra sidan så har man mera tid nu. Programmet har naturligtvis en hel del godis när man arbetar med bilder på det sätt jag gör är kanske bäst att tillägga. Jag gillar tex kontrollen man har med "dodge & burning" styrningen. Men det finns mycket mer, så jag testar vidare...och det är lite jobbigt att vara rökare på ett blåsigt hav.

Christer kollar på gårdagens bilder.

I morgon tisdag bär det av mot Stockholm igen och det här paketet följer också med.

/Bernt

Inlagt 2011-11-21 11:47 | Läst 8149 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevlig läsning, Bernt.
Svar från kreatören 2011-11-24 12:45
Tack Ronny!
Du har vad en man behöver. :-)
Goa kompisar, pilsner, kreativitet och fint öga för konst. Jag gillar bronskulpturerna du fotat.
Svar från kreatören 2011-11-24 12:53
Sina goa vänner skall man sköta om och behandla väl. Och om dom också som jag gillar att se på konst av alla sorter är det ett extra plus.
Fina och varierande bilder!
//ewa
Svar från kreatören 2011-11-24 12:37
Tack Ewa, jag rotar bland mina bilder och blandar friskt ibland.
Jag gillar den första bilden med lövet i rimfrost, när tog du den?
Och ja, jag hade ett hel-e att tända den ciggen.. :-)
/Hox
Svar från kreatören 2011-11-24 12:44
Det är inte bara andra människor som terrar oss rökare även naturen försöker.
Rimfrostbilden tog jag när jag en dag var på väg att ladda in lite ved i Christers panna, den 16 nov kl. 10.38 för att vara exakt.