Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kortrapport #1 från Brödåkra oktober 09

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

 

Tåget avgick i tid från perrong 11 på Centralen. Jag var ute i god tid nästan fyrtio minuter innan avgång. Skaffade lite tidningar att bläddra i under resan. Jag köper inte så många fototidningar nu för tiden, det blir mest när jag är ute och rör på mig. Fast jag brukar bläddra i en hel del i pressbyrån på Odenplan som har ett ganska bra utbud och någon enstaka gång köper jag någon.

Nu blev det två, engelska Digital Photographer och FOTO. Ingen av dom några höjdare direkt, snabbt genomlästa. Så det blev lurar i stället med en gammal fin Eagles skiva ”Desperado” och lite Kurt Bergengren i stället.

 

Eftersom jag kom till Lund lite tidigt fick jag vänta cirka enochenhalv timma på Christer som fortfarande var ute och levererade blommor och växter med sin lastbil. Så det blev några stora stark på en bar i närheten av station.

Källen avlöpte sedan som dom brukar när det är ”Brödåkra-Meeting”.

 

 

 

Någon dag innan jag åkte fick man i pressen reda på att bygget av nytt Stadsbibliotek lagts på is. Jag tillhör den skaran som inte gillar det förslag som vann i den stora tävlingen om det nya biblioteket. Asplunds gamla fina värlsberömda byggnad kräver den luft omkring sig som den nu har. Med det vinnande förslaget blir Asplunds biblioteks utstrålning i stadslandskapet blir helt spolierad. För att inte snacka om ingreppet på Observatoriekullen. En del av dom som gillar det vinnande förslaget tycker att vi som har protesterat mot det är gammalmodiga och bakåtsrävare och inte förstår oss på modern stadsarkitektur, men det måste finnas andra mera lämpliga platser för det stora kontorskomplex dom säkert behöver bygga för framtiden.

 

 

Bonusbilder!

 

 

Bildbearbetat självporträtt i min hall med min orkidebild. Orkidebilden är den enda av mina egna bilder som jag har på väggarna hemma. Den finns också hos ett antal andra i canvas utskrifter.

 

 

 

 

Och själv gillar jag nog den här svartvita lite Tri-x liknande och svagt tonade bättre.

 

 

Brödåkra den 15 oktober 2009.

/Bernt

 

 

Inlagt 2009-10-15 10:56 | Läst 3843 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Öhh, Bernta. Kolla in Kurres ljusburk. En sån som du har å ska börja plåta med igen, tycker jag. Den är ju nästan digital i sin bildmängd. Håller med om fototidningar. Men det ligger ju nästan i deras natur. Då är ju fotoböcker lite roligare. Har dock en böjelse för gamla fototidningar från 50-70tal. Dom är ju billigare än dom nya och sen väldigt fina inspirationskällor.
Svar från kreatören 2009-10-15 12:30
Jag har i min bokhylla nästan alla årsböcker från US Camera och Photography Annual från 60 till slutet av 70-talet och där mycket att hämta av god fotografi. Dagens fototidningar är mest skit när det gäller bild mest tips å tricks och ofta halva tidningen med tester av olika slag.
Någon gång då och då händer det naturligtvis att dom gör ett bra bildnummer.
Fotoböcker är klart bättre men kräver också lite mer stålar (ibland).
Hade också Kurt Bergengren med mig när jag var i fjällen! :)
That's all you need!
Å en M leica såklart! ;)
/B
Om du går runt i stan hittar du åtskilliga miljöer vars ursprungliga värden ödelagts på grund av förtätning och tillbyggnad. Och några få som räddats.

Tänk om de bevarat den ursprungliga parken kring Fredrikshovs slott t ex! Nu är det inte mycket mer än ett stadskvarter bland andra på Östermalm, Och tänk på det förskräckliga skrytbygge som SAS uppförde på Frösundavik (invid Hagaparken). En månghundraårig parkmiljö förstördes till förmån för ett trist kontorskomplex som de nu redan avser flytta från.

En miljö som räddades i elfte timmen är sjön Trekanten på Liljeholmen. Dårfinkarna i Stadshuset tänkte däcka över delar av den. Eller helt enkelt fylla igen den -- så mycket värdefull mark de kunnat få då! Men för en gångs skull lyckades en medborgaropinion stoppa dem. Det kostade en fruktansvärd massa arbete.

Det är bara tack vare en mycket tung internationell opinion som Stadsbiblioteket och Observatoriekullen nu räddas. Jag tror att de ansvarig helt enkelt insåg att de skulle få skämmas om de genomförde sina planer.

Nej, folket på stadsbyggnadskontoret lider av ett tvångsmässigt behov att fylla varje obebyggd kvadratmeter med hus. Förr bekymrade man sig lite för att det i alla fall skulle bli vackert, men det struntar man numer ofta helt i. Ut med mer betong bara!

Jag förstår det inte. Men det är ju så mycket jag inte förstår.