Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kortrapport #11 från Brödåkra oktober 09

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Det blir ju en hel del bilder som hamnar i ”slasken” när man är ute och rör på sig. Jag rensar ändå rätt hårt när jag tömmer mina kort. En del bilder kanske aldrig mer kommer att öppnas, andra kanske får en andra chans.



Den här ”slaskbilden” tog jag den dan jag var med ”Brödåkrapojkarna” till kallbadhuset vid Pålsjöbadet norr om Helsingborg. Jag tog ju en liten promenad i närområdet medans kamraterna kallbadade. Tvärs över gatan från badet låg den här gamla kvarnen ”Pålsjö Möllan”. Det var ju fint höstväder men värdelöst ljus för fotografering men jag tog ändå en 10-15 bilder, mest för ”jag har varit där”.



Här har jag gjort en första ljusbearbetning av bilden i ACR:en.



Svartvit perspektivkorrigerad i PS med Lens Correction och Content-Aware Scaling.

 


I boken "How to Read a Photograph" som jag köpte på Louisiana finns ju en hel del bilder av dom riktigt gammla urfotograferna. Fox Talbot  till exempel. Det här är en av hans mest berömda bilder.



The Open Door, 1844
William Henry Fox Talbot (British, 1800–1877)
Salted paper print from paper negative

The Open Door från 1844 är nog en av de mest kända Fox Talbot bilderna, The Open Door är också ett medvetet försök att skapa en fotografisk (illustration) bild i enlighet med den då rådande brittiska konsttrenden och dess vurmande för holländskt sjuttonhundratalsmåleri.

Bilden är en kalotypi (talbotypi), vilket betyder att bilden först exponerats på ett ljuskänsligt papper som sedan kontaktkopieras med ett annat ljuskänsligt papper.



Min digitala kalotypi av ”slaskbilden” på Pålsjö Möllan.

 

 

 

 

Annars då...



Brödåkra idag kl. 13.03. När jag fikade med Christer strax efter åtta i morse var det solsken och molnfritt. Nu har det blivit lite moln och jag skulle tro att det är ca 6-7+ ungefär. Natten var rätt kall så idag går vedpannan lite extra.

 

Klick, klick, klickbart...från Brödåkra den 29 oktober 2009.

/Bernt

 

Inlagt 2009-10-29 16:52 | Läst 7251 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Törs man fråga hur du gör digital kalotypi? (Mitt tredje försök att stava ordet lyckades bestämt :-)
Bernt,
jag bor nära möllan och passerar den varje dag.
Kalotypin blev lyckad.
Man kan nästan tro att den var taget på 1800-talet, men så gammal är ju verkligen inte du, så det var nog nu i oktober i alla fall.

Kul att du kämpar även med gammal teknik och inte bara med det allra nyaste digitala snofset. Nästa steg är kanske stentavlor med oöverträffad hållbarhet.

Tack för en bra blogg, Bernt!

Skånehälsningar Ronny Persson Helsingborg
I mästares händer kan även en bild i högen också göras intressant.