Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kortrapport # 5 från Brödåkra aug 2009.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Jag fick ett mejl om marknadsbilden ovan från Rotterdam efter mitt förra inlägg där mejlaren frågade mig om jag använt kamerans blixt. Det har jag inte. Efterarbetet har jag gjort i ACR:en och mest då med justeringspenseln. Originalfilen nedan direkt från kortet.

 

 

Flaggan på bilden är Surinams. Vi traffade några killar från Surinam när vi var i Amsterdam i förra veckan. Efter ett stund frågade dom oss om vi visste var Surinam låg och vi gissade alla på Asien åt Indien hållet till någonstans eftersom killarna såg indiska ur och hade den brytning som indier brukar ha när dom pratar engelska.

Men där hade vi helt fel. Surinam är en stat i norra Sydamerika. Landet gränsar till Brasilien, Guyana och Franska Guyana och är Sydamerikas minsta självständiga land. Varför hade dom då indisk brytning och utseende?

 

Lite historia:

Surinam var före självständigheten 1975 en nederländsk koloni under namnet Holländska Guyana och senare Nederländska Guyana.

Under 1600-talet tog holländarna kontroll över landet och gjorde det till en arbetskoloni. Under den fortsatta delen av 1600-talet och även 1700-talet hämtades slavar från Afrika till kolonin och användes inom skogs och  jordbruket.

Efter att slaveri avskaffades under 1860- och 1870-talet började man istället importera arbetskraft från bland annat Indien och Indonesien. Som en följd av detta utgörs ungefär hälften av landets nuvarande befolkning av ättlingar till dessa slavar och invandrare, och Surinam är idag ett av de mest mångkulturella länderna i Sydamerika.

När Surinam sen blev självständigt 1975 flyttade totalt 300.000 människor till Nederländerna, nästan samma antal som befolkningen i själva Surinam nuförtiden.

 

Dom hade ganska roligt åt våra gissningar/okunskap killarna från Surinam.

 

Annars då...

 

 

Hädanefter kommer de flesta av mina bilder att vara klicbara för att visa en större version.

Tack Susanne för det!

 

Äntligen fredag!

/Bernt

 

Inlagt 2009-08-14 17:08 | Läst 6682 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Här fick man veta ett å annat minsann. Hade nog gissat åt Asien till jag med. När jag åkte runt Värmland å Dalsland så såg jag just den där modellen av vindsnurra. Det är en riktigt skön lite 30-tals känsla i designen. Lite som gamla Blixt Gordon-filmer med Buster Crabbe.
Svar från kreatören 2009-08-14 17:41
I min källare någonstans har jag ett dubbelalbun med en rockmusical The War of the Worlds. Illustrationerna på utomjordingarna där brukar jag tänka på när jag ser vindsnurrorna.
Ni frågade inte om de visste var Sverige ligger? Ni kunde ju ha kvitterat, menar jag =)
Bilderna blir så mycket häftigare när man kan se dem i stort format. Nu kommer jag att klicka på alla bilder i alla bloggar :-)
Menar du LP:en där Richard Burton läser texten? I så fall har jag den också, den är suverän. Det var dock länge sedan jag hörde den. Skivan lär vara på vinden och jag har ingen skivspelare.
/John-Erik