Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kortrapport # 6 från Brödåkra försommaren 2012

Under min bortovaro har det tydligen varit en liten bildframställningsdebatt om vad som är rätt och vad är fel? Vilken har levt mest rätt i sitt bildskapande, den som har gått den raka vägen med hela negativet rakt av och ingen övrig påverkan på bilden eller den som tricksat och fixat med plug-ins och annat godis. Ta inte det här för allvarligt nu..:o)… var och en gör naturligtvis som han själv vill och väljer sin väg för sitt skapande. Och jobbar man på och har lite tur får vara med på en utställning på plattan.

Det viktiga är ändå att göra bilder som på något sätt får andra att stanna upp ett ögonblick i bildbruset. Och alla bilder behöver inte kännas som ett knytnävsslag i solar plexus. Det kan vara tom med vara vackra solnedgångar. Men jag har förmånen att numera kunna göra bilder bara för mitt eget höga nöjes skull och därmed i full frihet. Drar kanske lite extra i spakarna ibland för att hitta det som jag tycker ger den bästa grafiska stunsen, men alla bör ta en solnedgång en gång i livet.

.

Nu över till något helt annat!

Vi snackade ju lite Nex5N  Håkan och jag i helgen som var eftersom han just skaffat en. Jag har ju inte testat alla kamerans olika inställningar, kör mest med P och S och när jag är lite lat med IA och alltid RAW+JPEG.

Det finns i Nexen massor av  lull-lull inställningar som är helt crazy men också en del som man kan ha nytta av ibland.

Med bildeffekten ”Rich BW” tar kameran automatiskt tre bracketingbilder och lägger ihop dessa till en fil för bättre dynamiskt omfång. Funkar riktigt bra faktiskt, lite svag ”HDR” känsla men det kan man dämpa lite i ”Silvern”. Nex-5N kit zoom 1/30 sek f/8 ISO 800.

100 % crop.

På den här bilden ser man den lilla extra dynamiken ganska bra. Det finns ingen uppgift på hur mycket den "brackar" men det känns som minst 1.5-2 steg. Skall testa ”Rich BW” på nattbilder vid tillfälle.

.

 

Till slut…

När jag är nere och hälsar på Christer brukar det nästan alltid bli några badrumsbilder. Den här är från idag. Christer var snäll och tände i pannan i morse så att jag kunde få lite varmt vatten för reseduschen. I morgon förmiddag bär det av mot Stockholm igen.

/Bernt

Inlagt 2012-06-14 23:31 | Läst 9357 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jo det debatteras när du är i Skåne. :)
Jaså, det är dags för hemfärd redan, du har väl fixat bredband till landet?
-affe
Svar från kreatören 2012-06-16 17:59
Kortbesök den här gången...de e mycke me torpet så här års...och jag har inte fixat bredband till landet (ännu). Vi ligger lite "offside" så jag måste kolla upp det först.
Det lilla jag bidrog med i debatten handlade enbart om den digitala bilden dög som den var utan tillförsel av analogliknande filter. En liten fundering bara med utgångspunkt i en blogg som Bengan skrev. Jag tillhör dem som ibland också drar i spakarna och tillför både det andra. Var och en gör naturligtvis som den vill. Det tillhör ju den konstnärliga friheten. Tyvärr verkar det som om mitt inlägg har missförståtts av en del och de har visat taggarna utåt och intagit märkliga försvarsställningar för både den ena och den andra. Sedan har naturligtvis en och annan tagit chansen att få lite egen uppmärksamhet också i svallvågorna som uppstått. Jag gillar dina bilder för de bär alltid din prägel. Här tycker jag dock att ljuset i "Rich BW" är i hårdaste laget. Men de övriga gillar jag och den sista är härlig.

/Torbjörn
Ungdomen har alltid hållit på och testat olika grejer,
men det får man stå ut med för det hör ju undomen till! ;)
Velkommen åter till Eken och civilisationen Bernt! ;) :)
/B