Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kortrapport #8 från Brödåkra maj 2010

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

 

Måndag igen och Christer drog till jobbet strax efter åtta. Jag tog det lite lugnt och klev upp först vid niotiden. Snabbt på med fem koppar Zoega i Perkulatorn för att komma på banan igen. Saknar lite DN-läsandet som jag har hemma varje morgon vid kaffet,  nu får det bli kortnyheter på teven i stället och sedan lite på nätet också.

Äppelträden står i blom och maskrosorna på och runt Christers mark trivs alldeles utmärkt. En hel del av maskrosorna på infarten har fått stryka med under eftermiddagen.


Digitala Holga lith-bilder.

Nils Bergqvist visar i sin senaste blogg ett antal mörkrumsframställda lith-bilder. Och när man ser dom så längtar man efter sitt analoga mörkrum igen. Det gör man iofs alltid när Nils presenterar sina arbeten från sitt mörkrum.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Nu lär det nog inte bli något mer manuellt kopierande för min del, om jag inte dyker på någon som kan låna ut sitt mörkrum. Så det lär nog bli så att mitt ”framkallande” och ”kopierande” även framöver kommer att göras digitalt till största delen.



Jag får i stället jobba lite med min digitala toykamera LX3:an som har inställningar för både fyrkantsbilder och pinhole. Mest på lek på måndagsförmiddagen naturligtvis, men det är ju inget fel på det…


 

Vid form och färgsättningen har jag inspirerats av Nils Bergqvists fina Lith Prints som ni hittar HÄR!

 

Jag fick en kommentar från Staffan Johansson:

Hej där Carlzon!
Kul att se hur livet går vidare i Brödåkra! En fråga: Dom där "plug-in" prylarna som du ibland tillämpar: Hur funkar dom egentligen i en mera realistisk (professionell) skala?
Dvs en skala av bilden i originalupplösning? Brusreducering i 640-800 pixlars bildbredd kan ju kanske se OK ut på webben. Men hur det ser det ut i produktions-storlek, säg 300 dpi i format A2? Du har ju en gedigen erfarenhet av branschen, så därför frågar jag här ödmjukt ;-) OBS, jag gillar vad du gör, även i skymmningen i Brödåkra!


Och då har jag testat det så klart med en bild skjuten från fotöljen. Canon 50D /2000 ISO.


Obehandlad. 100% crop på skalad bild  33,5 x 50,3 cm /300 pixels/inch.


Topaz DeNoise.100% crop på skalad bild  33,5 x 50,3 cm /300 pixels/inch. Kan säkert finjusters ytterligare. Det handlar ju om att finna de optimala inställningarna mellan skärpa och brusreducering. Ingen efterskärpning.

 

 


Trevlig början på veckan… från Skåne!

/Bernt

 

Inlagt 2010-05-24 17:02 | Läst 5351 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Snygga bilder som vanligt.
Ett tips: Läs DN som PDF. Det är nästan som den riktiga tidningen. Du hittar den på dn.se.
/John-Erik
Hej Bernt,
Det ser ändå inte ut som du ligger på latsidan.
Snyggt jobbat.
Häftigt med daggmaskperspektivet på bild nummer två.
Hälsningar Ronny Persson Helsingborg
Det är inget snack om att proffsfotografen kan ha nytta av Topaz Denoise. Riktigt svårt brus kan man kanske inte lösa (det blir för plastigt), men bilden ovan blev ju acceptabel.

Digitala lith-bilder är ju ett kul experiment, men på något sätt fortsätter de ändå att vara digitala. Snyggt jobbat, jag tvivlar på att det kan göras bättre i datorn. Men, men... :-)

Som det ser ut i Brödåkra nu, så lär en fin vecka vara garanterad! Här är det regnigt och svalt. Våren kom i april, och sedan har det fortsatt att vara april hela maj :-)