Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Lite om ett gammalt lårbensbrott, torpstök plus ett snabbesök i norrland.

För ganska exakt femtio år sedan råkade jag ut för ett ganska besvärligt lårbensbrott och den skadan gör sig fortfarande påmind då och då. En del förståsigpåare säger att det är väderomslag som gör att man känner av gamla skador. Ont som attan gör det i alla fall när värken slår till och Alvedonen flyger in käften på en som stekta småsparvar.

Jag bröt lårbenet på en hinderbana när jag låg i lumpen och fick ligga en längre tid i en lustig ”spännsäng” på Karolinska Sjukhuset. Det här hände någon månad efter att jag gjort halva rekryttiden och jag var sedan ”käppgående” till samma dag som jag muckade. Jag fick efter skadan en bekväm tjänst i en radiobil och behövde inte bära någon fältutrustning eller vapen. Senare när jag skulle göra repmånad så vapenvägrade jag vilket medförde en hel del stök plus rättegång. Något fängelsestraff fick jag inte utan slapp lindrigt undan med lite böter, kanske för att jag hade en duktig advokat. Bilden från Karolinska är tagen av Gunnar Lantz på SvD.

 

Förra helgen var vi uppe i vårt Örbyhustorp för lite höststök inför vintern. Hustrun går om en vecka på ett heltidsvikariat så det lär inte bli så många besök däruppe under det kommande halvåret.

Bland annat så bar vi ca sex kubik ved från sovhuset till baksidan av detta. Många vändor blev det.

I storstugan passade jag också på att hänga upp några av mina Skånebilder.

Snabbesök i norrland.


För ett par veckor sedan tog hustrun och jag en Y-buss upp till norrland för att besöka ett par vänner vi har i Njurunda. Resan gick smärtfritt hela vägen och vi hoppade av i Kvissleby där skjuts mötte upp för vidare transport till Njurundabommen.

Maudan och Gerts hus vid Njurundabommen. Namnet Njurunda anses komma av ett ord besläktat med engelskans ”narrow” och syfta på den trånga passagen in i landet som Ljungans nedre lopp förr var. Under folkvandringstid, 400-600 e.Kr., då området hade en blomstringstid, låg havsytan ca 15 meter högre än idag. Namnet Njurundabommen kommer av den bom som sattes upp över vägen vid södra brofästet 1774, då njurundaborna fick tillstånd att ta upp broavgift. Bommen fanns kvar till 1897, då broavgiften avskaffades.

Som närmaste granne har dom Njurunda gamla kyrkoruin. Kyrkan byggdes på 1200-talet och var i bruk fram till 1850-talet då en ny större kyrka byggdes på annan plats. 1870 förstördes kyrkan i en brand orsakad av ett blixtnedslag.

 

Gert är en passionerad fritidsfiskare och från huset har han bara ca 20 meter ner till Ljungan där han tagit en hel del fina bitar. Just när vi var där var det lite svårt med fisket eftersom det var högvatten då kraftbolagen högre upp i Ljungan har öppnat sina dammar på grund av det myckna regnandet.

Vi han också med en biltur ut till kusten plus ett lyckat besök i svampskogen.

Filmtips!


”Everybody Street” en dokumentär av Cheryl Dunn. Den handlar om gatufoto och består av flera intervjuer med välkända fotografer som Bruce Davidson, Martha Cooper, Bruce Gilden, Joel Meyerowitz och Mary Ellen Mark. Filmen hittar ni HÄR!

Trevlig helg!

/Bernt

Inlagt 2011-10-21 13:30 | Läst 5212 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vår erfarenhet av lumpen m.m. verkar vara rätt lik.
Själv smällde jag ett knallskott i handen så att skinnet blåste av och handen brann tills jag stack ner den i snön så att det fräste. Det var efter 4 månader av tjänstgöringstiden. Därefter fick jag vara med utan packning och vapen och fick vara åskådare under resten av tjänstgöringstiden och fick en stabsjeep att åka runt i. Jag vapenvägrade sedan vid första repmötet, men vid det laget blev det inga rättegångar.....
Trevliga bilder :-)
Hälsar /Claes
Tack för den filmvisningen så här till helgen!
Och jag blir lika förbannad varje gång jag ser Gilden,
så förbaskat uppblåst hänsynslös, men de andra var bra. ;)
-affe
skön soffa, jag har en likadan i mitt vardagsrum.
Tack för länktipset!
Vilken ärlig dokumentation!
Och konsten att vignettera, den har du som i en liten ask.