Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Lite om två utställningar, en tidning och höga bonusar...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Så traskade jag då ner till Kulturhuset för att titta på Loretta Lux bilder.

Photo © Loretta Lux

Det huvudsakliga motiven utgörs av barn i olika åldrar. Barnen på bilderna är perfekt uppställda och har finstämt manipulerade för att tillfredsställa ögat vid en första anblick, med sina dämpade pastellnyanser och perfekt porslinsliknande hud.

 Bilderna är inte porträtt i traditionell mening. Själv kallar hon bilderna fantasiporträtt eller imaginära porträtt. Barnen i Loretta Lux bilder är på samma gång intagande och  oroväckande. Lite påminner barnen om aliens och robotar i en kall och ogästvänlig värld.

Hennes bilder är en kombination av måleri, fotografi och digital bildbehandling och varje bild kan ta månader att färdiggöra. På utställningen visas ett 70-tal av Loretta Lux bilder.

På Loretta Lux hemsida finns de flesta bilderna att se om ni inte har möjlighet att besöka utställningen.

 

På Kulturhuset pågår också en utställning med Ann Eringstams bilder . Hon arbetar bla med modeller i scenografiska uppställningar som hon sen bearbetar i Photoshop där hon förstärker upplevelsen med inkopiering av landskap, olika föremål som blommor och uppstoppade djur m.m. Kanske inga bilder jag ropar "hallelulja" över direkt, men ganska snygga arbeten.

 

Jag köper inte så många fototidskrifter numera men jag tjuvläser dom ibland på Pressbyrån på Odenplan, och när jag hittar något intressant så köper jag.

I går köpte jag den senaste utgåvan av PHOTOICON eftersom deras tema den här gången var "Made in Scandinavia"-The best of Nordic Photography. Kanske inte bästa nordiska fotograferna enligt mitt sett att se men en hel del trevlig läsning i alla fall om nordisk fotografi. Bland annat en intervju med Joakim Strömholm med bilder av han och Christer..

 

Man blir inte förvånad direkt...

Hos VD:ar och koncernledningar råder tydligen ingen finanskris. På SSAB tex ökar konsernledningen sina bonusar med 194 procent samtidigt som bolaget skall spara kostnader på en miljard, i Sverige får tusen personer sparken.

IF Metalls medlemmar på SSAB har också just fått veta att rekordarbetslöshet hotar deras förbund och att avgiften till a-kassan därför mer än fördubblas till den högsta lagliga nivån, 300 kronor. I maj kan månadsavgiften för fack och a-kassa spränga 800-kronorsvallen, när dom samtidigt skall gå med på att sänka sina löner med 20 procent för att få behålla jobben. En lönesänkning som naturligtvis påverkar deras sjukkasseersättning och kommande pensioner.

Härliga tider, strålande tider...(för vissa).

/Bernt

 

Inlagt 2009-03-04 17:04 | Läst 8217 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bonus för vadå? Att cheferna på SSAB har tvingats ta itu med hårdhandskarna för att blir av med folk? Om ett privat företag beter sig oetiskt, och delar ut bonusar är klandervärt, i minst i dessa bistra tider. Men värre är det med SSAB. Det är väl ditt och mitt bolag!
Politiska uttalanden i en fotoblogg får mig att se rött. Men det vet du redan...;)

Jag tycker faktiskt att det är lite knepigt att driva idieologiska resonemang på fs. Inte minst som det är en fotosajt.

U
Trevligt att läsa om dina tankar och se bilder från utställningen. Borde generera ett besök.

Vad gäller bonusar, så kan jag inte annat än hålla med dig. Även om det är lite från "det lägret" som jag själv "härstammar". Så jag kan turerna, känner dialogen etc. Men som läget är idag, så kan man ju nästan undra vad fan de håller på med. Speciellt som deras "bas", är hög!
För mig handlar detta mer om moral än pengar. Och inte alls om politik!

Lev väl! /Peter-L
Att kritisera höga bonusar är enligt min åsikt mer ett etiskt uttalande än ett politiskt. Man behöver inte betrakta verkligheten ur ett "rött" perspektiv för att komma fram till den slutsatsen.
Tjaba Bernt!
Å vad gäller bonusar, så är det intressanta tider! :)
Hörde nyss att Volvo har beslutat att dra tillbaka förslaget om att höja taket för rörlig lön från 50 procent till 60 procent av den fasta lönen för de 250 högsta befattningshavarna i Volvokoncernen.
Om jag får tycka litet ;)
så tycker jag förslaget ligger aningen fel i tiden? Jag menar för Volvo i alla fall? Eller? ;)
B)