Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Manualer är bara för amatörer!

Det har man fått skrivet på näsan några gånger nu på äldre dar. Så kan det vara kanske när man blivit lite lagom äldre 73+. Men minnet är liksom inte som det varit tidigare och det är ganska jobbigt faktiskt. Just nu har 4 olika kameramärken att arbeta med därmed 4 olika menyinställningar. Plus att läsa manualen på olika skärmar (telefon/brädan) är inte min grej. Du kan väl köra på automatik säger vännen av ordning. Det kan man ju göra men hur kul är det på en skala? Därför har jag skaffat en liten handbok till den nya ljusmaskinen.

PS! Fem digitala ljusmaskiner har jag faktiskt om man räknar in telefonen som den här bilden är tagen med. 

/Bernt

Inlagt 2015-09-21 14:37 | Läst 3775 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Och vissa måste ständigt hoppa mellan olika kameror å tjänstens vägnar ... ;) Och ofta har inte bruksanvisningen hunnit tryckas än ...
Manualer är hopplösa, jag brukar Googla specifikt på det jag undrar, brukar gå mycket snabbare, men jag använder aldrig manualen, annorlunda var det med den första digitalkameran när allting var frågetecken, må gott, LO
Men jag tycker ändå de e nå´t konstigt med grejer som kräver så mycket instruktioner... ;)

Men skönt att du e tillbaka i bloggvärlden!
/B
Svar från kreatören 2015-09-21 16:58
Tack Bengan! Allt var enklare förr kan man kanske säga. Men man behöver som tur är inte utnyttja alla digitala bildbehandlingsinställningar fujikamera kamera har. Bra färg och bra svartvitt räcker! /Bernt
Jag håller med, manualer är bara för amatörer. De plockar jag bara fram när jag misslyckats att förstå har jag skall använda mina grejor:)
Det är därför jag gärna håller mig till de gamla från 50-talet. Inget att skriva om, liksom. Bara tre grejer att hålla reda på. Bländare tid och fokus. Om man behöver en manual för det så är man verkligen en amatör =)
Svar från kreatören 2015-09-21 17:00
En amatör, av franska amateur (ursprungligen från latinets verb amare, som substantiv amator, "en som älskar"), är en person som ägnar sig åt en verksamhet av eget intresse. Räcker långt tycker jag!
Hej,
Du har en snygg stenskiva som bakgrund. Skulle kunna vara Stockholmsgranit?
Lycka till med den nya kameran
Bob
Svar från kreatören 2015-09-21 23:37
Hej Bob! Du har säkert rätt i det där med graniten på mitt soffor. Jag har ju tagit en hel del bloggfikabilder på det genom åren.
Jag gör som du Bernt, börjar med att läsa manualen. Är kanske en yrkesskada då jag skrivit ganska många i mitt yrkesliv. Dagens kameror blir alltmer komplexa och till min 5DM3 är avsnittet som behandlar AF på 48 sidor. Enligt mig en god hjälp för att snabbt sätta sig in i de funktioner som är av intresse. Men visst, det finns även så ruttna manualer att de ej är värda att läsas och då kan en sådan bok du skaffat vara extra intressant.

/Stephan
Benganbus 2015-09-21 19:44
Det här förklarar nog mycket av fotografins elände i dag!
Det e en manual och prylsport! :)
Manualen och alla de möjligheter som presenteras iden,
och som man ju måste pröva på,
gör att man hinner inte fotografera på riktigt! ;) :)
Man bara slarvfotoprövar på allt och mycket!
För det går ju!
/B
Oroa dig inte Bernt du är inte ensam - jag 72+ har också haft problem med manualer. Tiill mina Nikon kameror D300 och D700 som hade så många konfigurationsalternativ krävde jag manualer på dansk. Och det fick jag! Min fillosofi var att det inte kunde vara sant att man inte skulle  känna till och använda de som Nikon ingeniørerne hade tillbringat tid och ansträngning för att utveckla inte skulle användas. Om man vill.
För min nya kamera, jag var tvungen att ladda ner handboken på 252 A4-sidor! (inte printet ut den). De flesta tips har jag emellertid fått på Youtube.
Lycka till - du kommer förmodligen räkna ut det hela.
// Erik / DK
Svar från kreatören 2015-09-21 22:28
Tack för kommentaren Erik! Som sagt på tuben hittar man det mesta. /Bernt
Nä det får nog bli en M240 när det är så dax

Annars minimera

ha det
alf